Solutii la problemele zilnice - Partea II

5/580
label Info Pisici autorenew 06 Oct 2010, 00:00
Problema: Cainele isi face greu nevoile

De ce face asta:
Cel mai probabil cainele a inteles ca daca isi face repede nevoile, tot la fel de repede este bagat in casa si toata distractia se termina.

Ce este de facut:
Invatati cainele ca afara se iese in momentul in care are nevoi fiziologice. Duceti-l intr-un loc specific, pe care sa il perceapa ca “locul in care imi fac nevoile” si folositi o comanda de tipul “Fa-ti nevoile aici!”. Abia dupa ce si-a facut nevoile puteti continua plimbarea. Astfel, va incepe sa isi faca nevoile in momentul in care este scos afara, dar este nevoie de timp pentru a il invata.

Problema: Pisica miauna in timpul noptii

De ce face asta: Daca este vorba de o pisica senioara, un veterinar ar trebui sa ii verifice glanda tiroida. Vocalizele din timpul noptii sunt un semn al hipertiroidismului. Un animal de companie in varsta poate pierde anumite abilitati cognitive. Animalele senioare devin nelinistite si insomniace pe timpul noptii. O alta cauza ar fi un anumit lucru ce a provocat pisica, o schimbare in rutina zilnica sau in mediul inconjurator ori simpla plictiseala.
In cazul in care pisica nu a fost sterilizata ori castrata aceste mieunaturi ar putea fi apeluri de imperechere. Totodata, chiar si o alta pisica ce se plimba noaptea pe afara poate evoca aceste mieunaturi.

Ce este de facut: Daca imperecherea este motivul mieunatului, atunci problema se poate “rezolva” usor. Daca nu, atunci du pisica la veterinar pentru a vedea printr-un test de sange daca sufera de hipertiroidism. Optiunile pentru tratament sunt fie operatiile, tratamentul medicamentos sau terapia cu iod radioactiv.
De asemenea, ar putea fi de ajutor si o schimbare in dieta.
Odata ce ai exclus cauzele medicale si perturbarile externe, atunci este posibil sa ai o pisica ce are nevoie de atentia ta la ora 3 dimineata. Specialistii recomanda sa ii dai pisicii unele jucarii cu care sa isi ocupe timpul liber in decursul noptii. Este un test al vointei, deci inarmeaza-te cu nervi de otel si incearca sa nu ii acorzi atentie pentru a nu o invata prost!

Problema: Animalul tau naparleste

De ce face asta:
Naparlirea excesiva poate fi cauzata de o piele uscata, o dieta saracacioasa ori stres.

Ce este de facut:
Cel mai simplu lucru ar fi sa il periezi 5 minute pe zi. Pentru a reduce naparlitul, incearca sa hidratezi piele si parul animalului prin dieta. Veterinarii recomanda adaugarea catorva picaturi de ulei de masline sau din seminte de in hrana animalului. De asemenea, medicul veterinar ar putea recomanda niste suplimente alimentare care includ uleiuri de peste sau de sofranas si vitamina E, pentru a imbunatati aspectul blanii.

Problema: Cainele roade orice mai putin jucariile lui

De ce face asta: Rosul este un lucru sanatos pentru caini, are efecte benefice asupra danturii. Dar la cainii adulti, evitarea rosului propriilor jucarii in favoarea altor lucruri poate indica plictiseala sau un comportament care doreste atentie.

Ce este de facut: Fa-i jucariile irezistibile. Suna ciudat, nu? Dar nici nu ai idee cat de simplu este. In primul rand, pune-i deoparte jucariile pe care vezi ca nu le mai foloseste – astfel le pastrezi mereu noi si interesante. In al doilea rand, poti incerca sa umpli jucariile cu diverse delicii sau simple boabe. In mod sigur nu va ma dori sa roada papucii!

Problema: Pisica il zgarie pe cel ce o ingrijeste

De ce face asta:
Majoritatea pisicilor nu ataca decat in cazul in care sunt provocate. Exista posibilitatea ca pisica sa fie irascibila uneori pentru ca tu ai indraznit sa pleci si sa o lasi in grija altcuiva, de aceea il va ataca pe cel in grija caruia ramane.

Ce este de facut: Inainte de a lasa pisica in grija unei alte persoane, incearca sa le faci cunostinta – astfel, pisica se va simti mai confortabil atunci cand tu nu vei fi in preajma ei.

Problema: Animalul este murdar la spate

De ce face asta: Exista posibilitatea ca scaunul animalului tau de companie sa fie prea moale. Acest lucru poate fi o problema pentru animalele cu par lung.

Ce este de facut: Incercati o dieta mai digerabila ce va avea ca rezultat un scaun normal. Administrati-i pisicii mancare cu un continut de 32-33% de proteine, 12-14% grasimi si scazuta in fibre. Pentru caini, nivelul proteinelor trebuie sa fie intre 22-24%, al grasimilor intre 12-14%, iar fibrele cat mai scazute.
Daca problema persista si dupa ce il hraniti corespunzator, atunci cel mai indicat ar fi sa incercati sa ii tundeti acea zona sau sa o periati tot timpul pentru a evita aceasta problema.

Care sunt problemele pe care le aveti voi cu animalele voastre?