Albastra de Rusia
3/3437
calendar_month 23 Mai 2023, 21:19

 


Istoricul si originea



Albastra de Rusia dainuie de un timp suficient incat originea sa sa fie pierduta in legende si ipoteze. Potrivit istorisirilor, Albastra de Rusia dateaza de secole din orasul port al Marii Albe, Archangel, in nordul Rusiei, la vreo 150 de mile de cercul polar arctic. Nu exista marturii exacte care sa ateste acest lucru, dar invelisul pilos al rasei da crezare teoriei potrivit careia ele s-au dezvoltat intr-un climat racoros si, tinand seama de diferitele articole, albastre cu parul scurt inca exista in Rusia de astazi.
Se crede ca marinarii britanici ar fi transportat pisicile de Albastra de Rusia in Marea Britanie in anii 1860. Prima sa aparitie s-a produs in 1871, in Londra, la Crystal Palace, sub denumirea de „Archangel Cat". In afara de Archangel Cat, in trecut, rasa era de asemenea cunoscuta si albastra spaniola, albastra straina si albastra malteza. De-a lungul anilor, denumirea de „malteza" era atribuita mai multor rase de pisici cu blana albastra.


In 1912, Governing Council of the Cat Fancy (GCCF) a recunoscut Albastra de Rusia ca rasa distincta de albastrele britanice cu care aceasta era in competitie, atribuindu-i titulatura de rasa de sine statatoare. Rasa a evoluat pana inainte de al doilea Razboi Mondial, cand era cat pe ce sa dispara.


In timpul anilor 1940 si 1950, doua grupe de crescatori, una in Anglia si alta in Scandinavia, s-au straduit sa salveze rasa de la disparitie prin incrucisarea putinelor exemplare ramase cu alte rase, cum ar fi siameza bluepoint sau albastrele britanice. In 1965, un grup de crescatori britanici si-au canalizat eforturile pentru a reda Albastrei de Rusia aspectul exterior original, prin incrucisarea liniilor create in Scandinavia si Anglia.


Albastra de Rusia au aparut in Statele Unite la inceputul anilor 1900, dar abia in jurul anilor 1960 au existat incercari in directia promovarii si dezvoltarii rasei. Importurile din Marea Britanie au ajutat la imbunatatirea liniilor din Statele Unite, iar astazi Albastra de Rusia, varianta americana, este considerata atat de performanta incat unele exemplare au fost aduse in Europa pentru a perfectiona liniile pure europene.


Rasa este acceptata de urmatoarele asociatii internationale: American Association of Cat Enthusiasts (AACE), American Cat Association (ACA), American Cat Fancier's Association (ACFA), Canadian Cat Association (CCA), Cat Fanciers' Association (CFA), Cat Fanciers' Federation (CFF), The International Cat Association (TICA), United Feline Organization (UFO).


 


Aspectul exterior si dimensiunile



Aspectul exterior al Albastrei de Rusia este „salbatic", adica corpul este longelin, suplu si gratios. Desi da impresia ca este firava, Albastra de Rusia este, in realitate, destul de musculoasa si puternica, putandu-se catara cu usurinta in varful celei mai inalte biblioteci. Capul este conic, dar regiunea fetei apare mai lata decat este in realitate, datorita pozitiei distantate a ochilor si a parului facial bogat. Urechile mari sunt, de asemenea, bine distantate si late la baza. Ochii migdalati sunt intotdeauna de culoare verde aprins. Membrele sunt lungi si cu oase subtiri, coada este lunga si cu varful rotunjit.


Trasatura cea mai caracteristica este blana sa spectaculoasa, matasoasa ca de plus si deasa. Parul exterior des ii confera blanii aspectul compact si fara indoiala protejeaza pisica de iernile geroase din tinuturile sale natale.


Dupa cum va si asteptati, Albastra de Rusia se gaseste intr-o singura varietate de culoare, respectiv, albastru compact. Culoarea pe care crescatorii o numesc albastra este, in realitate, un gri lucios, argintiu. Desi albastru este singura culoare accepata de oficiile canine din Nordul Americii, alte culori sunt acceptate de alte state. Australian Cat Federation (ACF), de exemplu, accepta si varietatile negru sau alb ale rasei.


Personalitatea



Albastrele de Rusia sunt blande, rezervate si tacute, astfel ca, in general, le veti gasi sub pat, cand sunt straini prin preajma. Au diferite tabieturi si nu le plac schimbarile prea dese in mediul de viata. Isi aleg cu mare atentie persoanele apropiate, manifestand fata de acestea o mare afectuozitate. Sunt jucause si prietenoase, dezvoltand relatii apropiate bazate pe loialitate si afectiune. Active, dar nu obositoare, Albastrelor de Rusia nu le face mai mare placere decat sa-ti aduca jucarioarele sau sa urmareasca razele de soare pentru a te amuza. Agila si iute, Albastra de Rusia supervizeaza intreaga casa.


Relatiile cu familia si casa



De obicei, iti va lua ceva timp pana iti vei putea crea o relatie solida cu exemplarele acestei rase, dar va merita efortul. Cu timpul, Albastrele de Rusia iti vor deveni companioni extrem de devotati, care-ti vor solicita atentia. Cand esti acasa, te va urma peste tot, discret si supus. Nu sunt galagioase si, de obicei, sunt usor de educat. Dupa ce v-ati creat o relatie cu acestea, Albastrele de Rusia nu vor dori decat sa va faca pe plac.


Foarte putin activa in interior, Albastra de Rusia se va adapta la viata intr-un apartament si suporta cu stoicism orele de singuratate.


Aspecte particulare



Deoarece au o blanita deasa, cu un puf profund, bogat, Albastra de Rusia necesita o ingrijire speciala pentru a arata excelent. Periati-o cu o perie cu dinti sau peri mai duri cel putin o data pe saptamana si de doua, trei ori pe saptamana in perioadele de naparlire. In general, Albastrele de Rusia naparlesc de doua ori pe an, o data toamna cand isi inlocuiesc blana de vara si o data, primavara, cand isi inlocuiesc blana de iarna.


Boli si afectiuni curente



In general, Albastrele de Rusia sunt niste pisici rezistente si sanatoase, care, cu o alimentatie adecvata, miscare, ingrijire medical veterinara (vaccinari, deparazitari, controale periodice, etc.) si afectiune din partea stapanului, vor fi longevive.


Nu sunt semnalate probleme de ordin genetic, specifice Albastrei de Rusia. Sunt predispuse afectiunilor curente specifice felinelor in general, fara o frecventa crescuta a uneia dintre ele. Masculii nu sunt feriti de sindromul urologic felin (formarea de pietricele la nivel renal sau vezical), motiv pentru care trebuie avuta o atentie sporita asupra alimentatiei si aparitiei eventualelor dificultati de urinare.


Dupa o anumita varsta, in functie si de individ, au tendinta de a depune tartru dentar, cu predilectie pe molari si carnasiere.


Albastrele de Rusia sunt foarte gurmande, fiind predispuse obezitatii. Din acest motiv, este indicat, pe cat posibil, sa li se administreze o cantitate limitata si adecvata de alimente.


Ideal este ca dupa varsta de 6-8 ani, chiar daca aveti un exemplar sanatos, sa-i faceti un control de rutina si cateva investigatii (ecografie, radiografie, analize de sange si urina) pentru a depista din timp eventualele sensibilitati si pentru a incerca remedierea acestora printr-o alimentatie corespunzatoare sau cu ajutorul unui tratament adecvat.


Speranta medie de viata a Albastrei de Rusia este de 13-15 ani.


 


 





Lungime Blana: Par scurt
Marime: Medie
Activitate: Sedentara
Familie: Cu copii < 5 ani


Quiz
Esti un catel cuminte sau nu?

Afla daca esti un catel cuminte sau nu...Daca va veni Mos Craciun la tine cu o nuielusa sau un os!

Sondaj

ce rasa iti place yorkshire terrier sau husky siberian sau golden retriever