Singapura

3/3462
label Rase Pisici autorenew 23 Mai 2023, 21:20

Este o pisica sociala si inteligenta, care prefera locurile inalte si este energica. Originea lor este controversata, dar pisicile Singapura au statutul de pisici de competitie, ca rasa naturala.

Istoricul si originea

Baza rasei Singapura o constituie 3 exemplare descoperite de Tommy si Hal Meadow in Singapore in 1975. Cei doi masculi si femela descoperita in Singapore au ajuns apoi in SUA si au fost incrucisati pentru obtinerea rasei. Rasa Singapura a fost aceptata de Cat Fanciers' Association in 1982 si, 6 ani mai tarziu, CFA a confirmat statutul de pisica de competitie al rasei.

In 1990, originea rasei a fost contestata pe baza unei descoperiri ce demonstra ca cele trei exemplare din rasa Singapura au fost de fapt importante anterior din SUA. Unii crescatori au considerat ca pisicile nu sunt o rasa naturala, ci un hibrid intre rasa Abisiniana si raza Birmaneza. In urma investigatiei, rasa Singapura si-a pastrat statutul de rasa naturala si imperecherea ei in afara rasei este interzisa.

Testele ADN recente arata ca diferenta genetica intre rasa Singapura si rasa Birmaneza este foarte mica, insa CFA a pastrat Singapura pe lista raselor naturale datorita faptului ca linia genetica din prezent nu le include doar pe cele trei pisici cu origine controversata, ci si o pisica descoperita mai tarziu intr-un adaport pentru animale din Singapore.

Succesul rasei in SUA a atras o atentie mai mare si asupra exemplarelor din Singapore. Cunoscuta local sub numele Kucinta, rasa Singapura a devenit un simbol national in Singapore si a fost folosita in promovarea tarii catre potentialii turisti.

Aspectul exterior si dimensiunile




Singapura sunt printre cele mai mici pisici domestice, musculoase si solide. Greutatea femelelor din rasa Singapura variaza intre 1,8 si 2,7 kg, iar cea a masculilor poate fi usor mai mare.Pisicile din aceasta rasa sunt puternice si indesate

Pisicile Singapura au fata usor triunghiularam cu urechi mari si late. Ochii sunt mari, migdalati si poate avea nuante de verde, castaniu sau galben. Alte trasaturi faciale importante sunt stopul putin marcat si demarcatia clara intre falci si bot. Nasul are o nuanta roz-portocalie.


3463.jpg

Exista o singura varietate de pisici Singapura, cu blana scurta si cu o zona pestrita intalnita si la pisicile din rasa Abisiniana. Fiecare fir de par al varitatii brown ticked tabby are minim doua benzi maro-inchis, separate de una de culoarea fildesului. Pernitele au o nuanta brun-rozalie.

In standardul rasei mai sunt mentionate partile laterale ce nu au zone pestrite, iar dungile acceptate pot fi situate doar la nivelul jaretelor membrelor posterioare sau pe partea interioara a membrelor anterioare. Diversitatea genetica redusa include si o gena recesiva ce duce la nasterea unor pisici Singapura ce nu sunt pestrite, iar acestea sunt considerate in afara rasei si nu sunt folosite la reproductie.




Pisicile Singapura ajung la maturitatea sexuala dupa varsta de 1 ani, iar marimea oficiala de adult este atinsa abia dupa varsta de 2 ani.


 


Personalitatea

Pisicile din rasa Singapura sunt foarte prietenoase si afectuoase cu oamenii.


Sunt pisici foarte active si curioase, care nu accepta sa fie abandonate pentru mult timp si cer atentia tuturor celod din jur. Chiar si pisicile mai in varsta sunt jucause si la orice varsta investigheaza cu atentie orice obiect nou introdus in mediul lor.

Singapura este una dintre rasele de pisici vocale, iar mieunatul moale al micutelor patrupede cere de obicei fie un raspuns, fie atentie. Spre deosebire de alte pisici care prefera singuratatea si urmaritul pasarilor pe fereastra, Singapura vrea sa petreaca mult timp alaturi de oameni si le place chiar sa se urce pe umarul stapanului.

Pisicile din aceasta rasa adora inaltimea, astfel ca se transforma in alpinisti pe mobila. Sunt inteligente si invata foarte repede, mai ales atunci cand progresele sunt rasplatite pozitiv, cu laude sau gustari.

Relatiile cu familia si casa

In general, pisica Singapura se ataseaza foarte rapid de oamenii din jur si nu ignora niciun membru al familie. Pisicile din aceasta rasa se inteleg foarte bine cu copiii si alte animale de casa.

Datorita taliei mici, pisica Singapura se simte foarte bine intr-un apartament mic si nu simte nevoia sa iasa afara, unde este mai vulnerabila pericolelor decat alte rase de pisici mai impunatoare.

Pentru ca o pisica Singapura sa se simta cat mai bine in caminul tau, ofera-i accesorii sisal pentru ascutirea ghearelor cat mai inalte. Se va catara pe ele cu placere. Deoarece este o pisica inteligenta si activa, necesita stimularea cu jucarii sau cu activitati, dar nu devine distructiva nici atunci cand se plictiseste.

Pisica Singapura este una dintre rasele care accepta cel mai usor lesa. Chiar daca nu vei convinge niciodata o Singapura sa-ti aduca in bot papucii la pat, exemplarele din aceasta rasa sunt usor de invatat cu litiera si inteleg rapid orice alta regula. Le poti prinde adesea ca incalca regulile casei, dar vei observa privirea vinovata si muschii incordati, ce arata ca micuta Singapura este gata sa fuga de consecintele actiunilor sale.



Aspecte particulare

Datorita blanei scurte, pisicile Singapura nu au nevoie de prea mult ajutor pentru igiena personale. Pot fi periate chiar si o singura data pe saptamana.

Pisica Singapura naste de obicei de la doi pana la patru pisoi si este o mama grijulie. Aceste patrupede mici si afectuoase isi hranesc puii cu lapte matern mult dupa varsta la care rase ii intarca pe micuti.

Boli si afectiuni curente

Unii crescatori si-au manifestat ingrijorarea cu privire la fondul genetic redus al rasei Singapura. Alaturi de rasa Birmaneza, pisicile Singapura au cele mai mici variatii genetice dintre 22 de rase de pisici analizate in 2007 de cercetatori.

Incrucisarea cu alte rase nu este deocamdata necesara, avand in vedere ca pisicile Singapura sufera de o singura problema transmisa genetic. Defectul afecteaza doar unele femele si vizeaza musculatura slaba ce nu permite intotdeauna expulzarea naturala a fetusului din uter. Din acest motiv, unele pisici Singapura au nevoie de o interventie chirurgicala de tip cezariana pentru a naste in siguranta puii.


 


 


Sursa foto: Free-pet-wallpapers.com, Catkitty.org, Animal-photography.com, Photosshow.com