7 curiozitati din fascinanta lume a salamandrelor
1/1483
label Info Reptile autorenew 07 Aug 2013, 00:00
Iata sapte curiozitati despre superbele salamandre!

1. Termenul "salamandra" a fost folosit pentru prima data in Evul Mediu si se traduce prin "soparla mitica ce traieste in foc". Explicatia pentru denumirea cel putin interesanta este data de faptul ca micile creaturi isi duceau existenta printre mormanele de lemne folosite pentru a face focul la vremea respectiva, fapt care i-a determinat pe oamenii din Evul Mediu sa considere ca salamandrele traiau in... foc!

2. Salamandrele sunt adaptate perfect mediului in care traiesc - fie el acvatic ori terestru -, astfel ca reusesc sa se faca invizibile ori de cate ori doresc, ascunzandu-se sub pietre, acoperindu-se cu resturi si pamant etc.

Nu este de mirare, asadar, ca salamandrele au reusit sa supravietuiasca unui numar de nu mai putin de trei exctinctii in masa, cele mai vechi fosile ale acestor creaturi datand de mai bine de 200 milioane de ani!

3. Desi seamana cu soparlele, de fapt salamandrele sunt inrudite cu broastele. La fel ca amfibienii, salamandrele se nasc din oua si, initial, seamana izbitor de mult cu niste broscute. Diferenta este ca, spre deosebire de acestea, salamandrele isi pastreaza cozile si, in general, cele 4 membre de-a lungul intregii existente.

Totusi, anumite specii de salamandre prezinta o caracteristica intalnita la soparle: pot renunta la cozi in caz de pericol, acestea regenerandu-se in timp.

4. O caracterisca ce a contribuit considerabil la supravietuirea salamandrelor se refera la mecanismele lor de aparare. Astfel, cele mai multe dintre ele sunt alunecoase, fiind greu de capturat. Totodata, exista specii de salamandre otravitoare - usor de recunoscut gratie coloritului lor viu. Altele, in schimb, prezinta un colorit atragator... chiar daca nu sunt toxice, fapt care determina totusi pradatorii sa le ocoleasca!

5. Exista salamandre care nu seamana deloc cu majoritatea reprezentantilor membrilor ordinului Caudata. Sarpele de Congo - denumit impropriu astfel - este unul dintre cele mai bune exemple. Desi arata intocmai ca un sarpe - sau ca un tipar -, sarpele de Congo este, de fapt, o salamandra acvatica. Totodata, s-a descoperit ca aceasta specie de salamandra are de 25 de ori mai mult ADN decat oamenii!

6. Populatiile de salamandre se afla in declin la nivel mondial, fapt care a determinat oamenii de stiinta sa ia masuri de conservare a acestor creaturi fascinante. Salamandra uriasa chinezeasca este una dintre cele mai amenintate specii, intrucat este folosita chiar si in prezent in scopuri medicinale.

7. Chiar daca o buna parte dintre speciile de salamandre are un aspect inofensiv - si este inofensiva pentru oameni -, trebuie spus faptul ca aceste creaturi au dinti de mici dimensiuni pe care nu se sfiesc sa ii foloseasca pentru a vana si consuma prada - hrana lor luand uneori forma unor salamandre mai mici!

In general, insa, salamandrele se hranesc cu rame, muste, gandaci, molii, paianjeni si alte insecte.

Foto: english.zhangjiajie.gov.cn, herpnet.net, pbase.com, northrup.org, flickriver.com