Originea
Broasca Pacman este cea mai raspandita specie de broaste cu coarne (Ceratophrys). Micul amfibian isi are habitatul natural in padurile tropicale din Argentina, Uruguay, Paraguay, Bolivia, Surinam si Brazilia.
Clasificarea
Regn Animalia
Increngatura Chordata
Clasa Amphibia
Ordin Anura
Familie Leptodactylidae
Gen Ceratophrys
Specie Ceratophrys ornata
Aspectul exterior si dimensiunile
Femelele de broasca Pacman sunt mai mari decat masculii. Astfel, o femela poate atinge o dimensiune de circa 16,5 cm, in timp ce masculul nu va depasi 11,5 cm.
Broasca Pacman are corpul compact, capul si gura fiind trasaturile sale proeminente, de dimensiuni generoase. La fel ca alte specii din genul Ceratophrys, si broasca Pacman are deasupra fiecarui ochi cate o excrescenta sub forma de corn.
Broasca Pacman are picioare scurte, puternice, masculii avand si pernute copulatorii la nivelul degetelor, cu ajutorul carora se agata de femela in vederea imperecherii. De altfel, acestea nu sunt singurele marci ale dimorfismului sexual la broasca Pacman: masculii, spre deosebire de femele, au pigmentat in negru.
Coloritul broastei Pacman este inedit. Pielea verde deschis este presarata cu pete rosii, maronii si negre. Totusi, exista si exemplare albinoase, cu pielea galbena, cat si broaste Pacman care au pielea colorata in verde inchis.
Intreg corpul broastei Pacman este acoperit cu o serie de "negi".
Adapostul
Broasca Pacman este un amfibian foate usor de ingrijit, ideal pentru incepatori. In captivitate, se simte confortabil intr-un acvariu de 40 litri, cata vreme este adapostit singur: in situatia in care adaugi mai multe exemplare intr-un acvariu ori terariu, exista riscul ca broastele Pacman sa manifeste comportamente canibalice.
Substratul acvariului broastei Pacman ar trebui sa fie format din muschi de turba, fibra de nuca de cocos sau alte tipuri de materiale moi, cu o grosime suficient de mare pentru ca amfibianul sa se poata cufunda cu usurinta in ele, reproducand un comportament obisnuit in mediul natural. Se recomanda evitarea substratului care contine pietris sau nisip, intrucat particulele dure ar putea fi inghitite accidental si provoca broastei Pacman probleme de sanatate.
In acvariu ar trebui introdus si un vas cu apa, de dimensiuni medii, in care apa sa nu fie niciodata prea adanca - broasca Pacman risca sa se inece, in cazul in care apa ii acopera corpul in momentul scufundarii. Este de asemenea important ca apa sa nu fie de la robinet - clorul poate cauza decesul broastei Pacman. Ideala ramane apa plata, insa poti opta si pentru filtrarea ori fierberea apei de la robinet.
Acvariul ar trebui impartit in doua zone: una uscata (doua treimi din suprafata) si una umeda. Totodata, umiditatea trebuie mentinuta constant in jurul valorii de 60%-70%. Cat despre temperatura din interiorul acvariului, aceasta ar trebui sa se situeze in intervalul 25 - 28 grade Celsius.
Hrana
Broasca Pacman este renumita pentru apetitul ei ridicat, care o determina sa consume toate vietatile mai mici decat ea aflate la indemana.
Asadar, amfibianul poate fi hranit cu greieri si alte insecte, viermi de diferite tipuri, dar si alte broaste, pesti si pasari.
Hrana ar trebui oferita o data la 3-4 zile, cu precizarea ca, dat fiind apetitul sau, cresterea frecventei risca sa duca la instalarea obezitatii (broasca Pacman va consuma intotdeauna hrana oferita). In cazul in care amfibianul creste in greutate - latimea corpului devine mai mare decat lungimea -, redu frecventa hranirii la o data pe saptamana si, inaintea sezonului rece, chiar la o data pe luna.
Un aspect important in procesul hranirii broastei Pacman este folosirea unor instrumente din plastic, cu terminatii rotunjite, pentru introducerea alimentelor in acvariu. In caz contrar, fiind un vanator vorace, broasca Pacman se va repezi la hrana si risca sa muste degetul celui care o hraneste.
Totodata, pe langa hrana oferita in mod constant, broasca Pacman va avea nevoie si de suplimente alimentare, care sa ii asigure necesarul de calciu. In acest sens, se poate recurge la suplimente procurate de la magazinele de specialitate, care pot fi presarate deasupra hranei oferite.
Aspecte particulare
Sexarea broastelor Pacman se face la varsta adulta, in stadiul de pui diferentele fiind insesizabile. Una dintre caracteristicile care le diferentiaza este marimea: femelele sunt intotdeauna mai mari decat masculii. Totodata, masculii sunt singurii care emit sunete, femelele fiind tacute.
Broscutele ating maturitatea sexuala la 2 ani, dupa atingerea acestei varste putandu-se demara procesul de imperechere. Pregatirea trebuie facuta inca din sezonul rece, cand exemplarelor pe care ti le doresti sa le imperechezi ar trebui sa le oferi mai putina hrana si sa le scazi temperatura din interiorul acvariului.
Mareste temperaturile si frecventa hranirii la sosirea primaverii, cand broastele Pacman vor fi pregatite sa se imperecheze. Cuplurile de broaste Pacman trebuie introduse in acvarii separate, cu apa de cativa centimetri (apa nu trebuie sa acopere in totalitate corpul amfibienilor) si asigurat un sistem care sa imite ploaia - in mediul natural, broastele Pacman se reproduc in balti, pe timp de ploaie.
Mai adauga in acvariu si accesorii pe care broastele sa se poata catara, dar si plante, sub care femelele sa isi poata ascunda ouale. Dupa imperechere, femelele vor depune cateva mii de oua, insa putine dintre acestea vor fi viabile.
Ulterior, broastele Pacman trebuie indepartate din acvariu, intrucat au tendinta sa isi consume ouale. Mormolocii vor iesi la circa 48 de ore si prezinta tendinte canibalistice, de aceea trebuie separati. In cele din urma insa nu vor supravietui mai multi de cateva sute.
Boli si afectiuni curente
Broasca Pacman are pielea foarte sensibila, prin urmare se recomanda evitarea atingerilor. Atunci cand nu pot fi evitate, este esentiala spalarea mainilor cu apa (fara sapun!) pentru a elimina uleiurile prezente in mod natural la suprafata pielii umane. Reziduurile de sapun, cat si aceste uleiuri pot dauna serios sanatatii broastei Pacman.
Speranta de viata a broastei Pacman este de circa 10 ani.
Foto: sareptiles.co.za, frogforum.net, lakesideschool.org