Daca esti posesorul unui sarpe, este esential sa fii la curent cu metodele prin care iti poti incalzi reptila de companie pana la remedierea defectiunilor.
De ce are nevoie sarpele tau de caldura?
Animal cu sange rece, sarpele trebuie sa isi regleze in permanenta temperatura corpului cu ajutorul surselor externe de caldura. Spre deosebire de mamifere, spre exemplu, reptila trebuie sa aiba acces in orice clipa la surse de caldura pe care le va folosi la nevoie. Cand nu dispune de resursele necesare pentru a-si incalzi corpul, sarpele risca sa moara.
De aceea, sarpele de companie trebuie sa aiba in terariul in care isi duce existenta lampi de caldura sau alte dispozitive menite sa il ajute sa isi regleze temperatura corporala, carora li se adauga zone cu temperaturi normale, mai reduse.
Surse de caldura in cazuri de urgenta
Cele mai multe dispozitive destinate incalzarii terariului unui sarpe sunt alimentate cu energie electrica. Asadar, in cazul unei pene de curent sau al oricarei alte defectiuni, reptila risca sa ramana fara sursele sale pretioase de caldura, caz in care este esential sa poti interveni rapid, inainte ca animalul sa aiba de suferit.
In asemenea circumstante, poti recurge la o varietate de solutii. Iata doua dintre cele mai eficiente:
- Apa fierbinte. Cea mai simpla si la indemana metoda de a-i asigura caldura necesara sarpelui de companie este aceea de a adauga in terariu cateva sticle cu apa fierbinte. Odata amplasate, reptila se va apropia de ele intr-atat cat ii este necesar pentru a-si regla temperatura corpului. Din pacate, fiindca apa se raceste rapid, va fi nevoie sa schimbi lichidul o data la fiecare circa 20 minute, ceea ce poate deveni anevoios.
- Pernite calde pentru maini. O alta solutie ingenioasa de a-ti incalzi sarpele este cea a pernitelor pentru maini. Acest tip de pernite contin un agent chimic care se declanseaza prin apasarea unui buton si care determina incalzirea lor pana la aproximativ 55 grade Celsius in doar 5 secunde, temperatura mentinandu-se timp de circa 45 minute. Adauga mai multe asemenea pernite in terariu si schimba-le o data pe ora. Pentru a-ti proteja reptila de eventuale arsuri, inveleste pernutele in folie protectoare si lipeste cu scotch in partea superioara a terariului, astfel incat sarpele sa nu riste sa le atinga.
Alte trucuri pentru a-ti proteja sarpele de frig, indiferent de circumstantele care au declansat scaderea temperaturii ambientale, includ:
- plasarea terariului intr-o zona ferita, fara curenti (reci) de aer;
- asezarea terariul pe o suprafata de tipul unei mese, niciodata direct pe podea sau rezemat de un perete;
- invelirea terariului in paturi, prosoape etc. care il vor izola si vor contribui la mentinerea caldurii in interior;
- izolarea ferestrelor si a usii de acces in incaperea in care se afla terariul pentru a limita pierderile de caldura si variatiile de temperatura.