Diabetul la reptile

1/1488
label Info Reptile autorenew 12 Aug 2013, 00:00
Mai des intalnita la broastele testoase decat la alte tipuri de reptile, aceasta afectiune poate fi tinuta sub control in mod eficient atunci cand este identificata la timp.

Hiperglicemia, starea premergatoare declansarii diabetului zaharat, dar si o constanta odata ce boala s-a instalat, este rar intalnita la reptile, cu atat mai mult cu cat alimentatia acestora include arareori hrana cu zaharuri.

Diabetul la reptile: Cauze

Diabetul la reptile este cauzat de functionarea deficitara a glandelor suprarenale care produc o cantitate insuficienta de insulina, hormonul responsabil de mentinerea sub control a nivelului glucozei din sange, sau care nu il mai produc deloc.

Afectiunile hormonale care determina declansarea diabetului zaharat la reptile pot fi cauzate de traiul in captivitate, de schimbarile de mediu sau de cele de ordin alimentar.

Diabetul la reptile: Simptome

Printre cele mai comune simptome ale diabetului la reptile se numara:

- consum crescut de apa
- urinare frecventa
- apetit alimentar ridicat
- scadere in greutate
- letargie
- retentie (vizibila) de apa
- deshidratare

Intrucat aceste simptome sunt specifice si altor boli, nu doar diabetului zaharat, se recomanda vizita urgenta la medicul veterinar pentru stabilirea unui diagnostic corect.

De asemenea, prezenta letargiei si a deshidratarii pot fi semne ale faptului ca diabetul zaharat a avansat, astfel ca interventia specializata trebuie realizata in cel mai scurt timp.

Diabetul la reptile: Diagnosticare

Diabetul zaharat la reptile va fi diagnosticat in cabinetul medicului veterinar prin teste de urina si de sange. In situatia in care, in urma analizelor, se descopera un nivel ridicat al glucozei in sange sau glucoza este identificata in urina, diagnosticul de diabet este confirmat.

Este important de retinut faptul ca nivelul glucozei din sange creste usor la scurt timp dupa ce reptila a mancat. Astfel, un test menit sa determine nivelul de glucoza ar trebui repetat de mai multe ori, pentru ca rezultatele sa fie 100% sigure.

Abia dupa ce multiplele testari, care tin cont de mediul de viata, de obiceiurile alimentare, de nivelul de activitate al reptilei, indica un nivel glicemic crescut, diagnosticul de diabet va fi sigur.

Diabetul la reptile: Tratament

In urma stabilirii diagnosticului, medicul veterinar va recomanda tratamentul medicamentos adecvat, menit sa tina sub control nivelul glicemic al reptilei. Totodata, medicul veterinar ar putea recomanda si schimbari la nivelul alimentatiei ori al mediului de viata, in functie de factorii care au declansat afectiunile ce stau la baza diabetului zaharat al reptilei.

Diabetul la reptile: Prevenire

Masurile preventive ale diabetului la reptile includ asigurarea conditiilor optime de trai, evitarea schimbarilor bruste care pot provoca stres animalului, o alimentatie variata si cadrul necesar realizarii activitatilor fizice, in functie de specie.

Foto: tehcute.com, flickr.com, fayettevillearanimaldoctor.com, snakebuddies.net, msnewb.wordpress.com

Quiz
ti-ar fi placut daca te nasteai animal?

vrei sa stii daca e mai bine sa fi animal sau caine???Rezolva quizul si vei afla!!!

Sondaj

te desparti greu de animalele care ti-au murit?