animale.ro  »  Reptile  »  Info Reptile  »  Hibernarea la serpi: cand hiberneaza si care sunt conditiile optime

Hibernarea la serpi: cand hiberneaza si care sunt conditiile optime

1/1306
calendar_month 11 Dec 2012, 00:00
Ca si mamiferele care hiberneaza, unii serpi isi pot incetini metabolismul pentru cateva luni pe ani, atunci cand hrana este foarte limitata in mediul natural.

Naparlirea la serpii de companie

Ce serpi hiberneaza?

Cea mai simpla cale de a afla daca sarpele tau hiberneaza este sa te documentezi cu privire la clima din zona in care este originara specia. Serpii din zone cu clima temperata hiberneaza in lunile cele mai reci ale iernii, iar serpii adaptati unor deserturi aride trec printr-un proces similar in cele mai secetoase si fierbinti luni ale verii.

Cele mai multe specii de serpi din zone tropicale nu au nevoie de hibernare, iar scaderea temperaturilor pe timpul iernii ii poate chiar ucide.

Care sunt conditiile optime pentru hibernarea la serpi

Crescatorii de reptile opteaza pentru hibernarea serpilor pe timpul iernii mai ales pentru efectul hormonal. Primavara, dupa iesirea din hibernare, nivelul hormonilor din corpul sarpelui atinge un punct maxim, optim pentru reproducere.

Sarpele care isi petrece cea mai mare parte din timp in terariu va avea nevoie de variatii de temperatura care reproduc conditiile naturale din mediu, dar si de o ascunzatoare mare, in care sa se poata feri de lumina.

Serpii sunt pregatiti de hibernare doar atunci cand au consumat calorii in exces vara si toamna. Nu se recomanda introducerea in hibernare a unui sarpe care nu a fost hranit suficient si nu s-a ingrasat vizibil, in special daca este o femela.

In timpul hibernarii, serpii au nevoie de lumina in terariu timp de 8-9 ore pe zi, alaturi de un mediu cat mai linistit, lipsit de zgomote puternice si vibratii. Sarpele se poate trezi uneori pentru a bea apa, deci asigura-te ca vasul cu apa este curatat si umplut in mod regulat.

Cum induci hibernarea la sarpe

Daca ai hranit bine sarpele si i-ai oferit o ascunzatoare incapatoare in terariu, hibernarea poate fi indusa modificand treptat temperatura si durata expunerii zilnice la lumina.

Hranirea se opreste de obicei la finalul lunii noiembrie, moment din care temperatura poate fi scazuta cu un variator de tensiune. Asigura o modificare treptata a temperaturii, cu jumatate de grad pe zi, pentru a nu crea probleme pentru metabolistul sarpelui.

Cele mai multe specii hiberneaza la o temperatura de aproximativ 15-18 grade Celsius, dar este important sa verifici conditiile exacte pentru specia sarpelui tau.

Cum trezesti sarpele din hibernare

Spre finalul lunii februarie, poti incepe sa cresti din nou temperatura cu jumatate de grad pe zi pana cand revii la climatul obisnuit al sarpelui. Cantitatea de hrana poate fi oferita in acelasi mod crescator, odata cu ridicarea temperaturii si extinderea programului de lumina in terariu.

Nu se recomanda hibernarea serpilor de catre incepatori, care pot pune in pericol viata reptilei, si nici deranjarea sarpelui prin scoaterea din ascunzatoare, deoarece acest proces poate fi traumatizant la nivel fizic pentru animalul cu sange rece care incearca sa-si conserve energia.

Sursa foto: Petinsurance.com, Chelydra.org, Makewav.es, Aboutfacts.net

Recomandari

Pet Vet

Hepatosteatoza la feline este un sindrom potential letal cauzat de acumularea excesiva de lipide in celulele ficatului si duce la insuficienta hepatic...

 
 
 

Quiz

Aici poti afla ce caine iti poti lua:-).

 
Sondaj
Blanuri din chinchilla?