Sarpele Morelia spilota cheynei este raspandit pe intreg teritoriul Australiei, cu precadere in zonele impadurite si exceptandu-le pe cele complet aride sau aflate in zona vestica a continentului. Totodata, pitonul-tapet de jungla poate fi intalnit si in Indonezia, Papua Noua Guinee si in insula Yule.
Habitatul sau sunt in general padurile tropicale, bogate, cu temperaturi si umiditate ridicate. Pitonul-tapet de jungla are cea mai mica raspandire dintre speciile de Morelia spilota.
Ultima particula din denumirea sa, "cheynei", a fost oferita in onoarea lui Cheyne Wellington.
Clasificarea
Clasa Reptilia
Ordinul Squamata
Subordinul Serpentes (Ophidia)
Infraordinul Henophidia (Boidea)
Familia Phytonidae
Subfamilia Pythoninae
Genul Morelia
Specia Morelia spilota
Subspecia Morelia spilota cheynei
Aspectul exterior si dimensiunile
Morelia spilota cheynei este un sarpe de talie medie, dimensiunile sale insa fiind printre cele mai reduse ale acestei specii de pitoni. Lungimea sa este cuprinsa intre circa 1,5 si 2 m, atingand o greutate de aproximativ 3 kg.
Corpul sau este relativ subtire. Capul este prevazut cu fose termice mari si ochi cu pupile verticale. Coloratia este una dintre cele mai renumite caracteristici ale sale, care i-a conferit si denumirea de piton-tapet. Astfel, corpul sau este presarat cu pete de culori variate: maro, roscat, gri pana la negre. Fondul este intotdeauna galben, in nuante a caror intensitate poate diferi.
De asemenea, petele care acopera corpul pitonului Morelia spilota cheynei pot avea forme si marimi variate de la un exemplar la altul.
La nastere, puii de piton-tapet de jungla sunt colorati in alb si negru, au o lungime de aproximativ 50 cm si o greutate de circa 25 g.
Adapostirea
Fiind un sarpe de talie medie, piton-tapet de jungla nu are nevoie de un terariu foarte mare - unul de circa 50 cm lungime, 50 cm latime si 80-100 cm inaltime, caruia i se asociaza un volum de circa 150-200 l va fi mai mult decat suficient.
Sarpele Morelia spilota cheynei iubeste linistea si va avea nevoie de locuri in care se ascunda in interiorul terariului. Adauga, asadar, in terariul amenajat un substrat din ziare, pamant sau fibra de cocos, completandu-l cu multe crengi - pitonul-tapet de jungla este o specie semiarboricola -, liane si plante artificiale, plus o eventuala ascunzatoare, in care reptila sa se poata refugia daca simte nevoia.
Terariul trebuie sa fie impartit in doua zone: una calda si una rece. Temperatura in cea calda ar trebui sa fie de circa 29-30 C, in timp ce in cea rece ar trebui sa se situeze in jurul valorii de 24-25 C, putand cobori pana la minim 18 C in timpul noptii.
Fiind o specie noctura, sarpele nu va avea nevoie de lumina pe timpul noptii. Insa este important ca ziua sa beneficieze de 10-12 ore de lumina, indiferent de anotimp. Cantitatea optima de lumina ii poate fi asigurata cu ajutorul unui bec fluorescent.
Terariul trebuie sa includa si un vas generos cu apa proaspata, care trebuie schimbata zilnic.
Hranirea
Hrana unui piton-tapet de jungla consta in general in mamifere de mici dimensiuni (soareci, de obicei), pasari, broaste si soparle.
Chiar si atunci cand este crescut in captivitate, acest sarpe va prefera hrana vie sau, daca nu este posibil, cel putin calda.
Puii de Morelia spilota cheynei vor fi hraniti initial cu soricei mici, dimensiunea lor putand sa creasca progresiv, pe masura ce si corpul puilor se dezvolta. In general, hrana obisnuita, oferita unui sarpe adult, va fi potrivita la atingerea varstei de 3-4 ani.
Hrana trebuie oferita o data pe saptamana si nu trebuie sa fie de dimensiuni foarte mari, intrucat gatul stramt al pitonului-tapet de jungla nu ii va permite sa inghita animale mari.
Retine ca aceasta specie de sarpe nu suporta sobolanii si, in majoritatea covarsitoare a cazurilor, va accepta cu foarte multa dificultate sa consume acest tip de hrana.
Aspecte particulare
Inmultirea pitonului-tapet de jungla se face prin oua pe care femela sarpe le cloceste. Aceasta se incolaceste deasupra lor pentru a le incalzi. In plus, intocmai ca majoritatea pitonilor, si Morelia spilota cheynei isi poate mari cu cateva grade temperatura corpului in aceasta perioada, printr-o serie de contractii.
Inainte de demararea procesului de imperechere a pitonilor-tapet de jungla este important sa hranesti femela mai consistent, oferindu-i mai multa hrana decat masculului. In acest fel, ii asiguri un aport mai mare de calciu si alte substante nutritive, necesare pentru producerea de oua viabile, cat si in perioada de clocire.
In lunile de iarna, poti stopa hranirea serpilor Morelia spilota cheynei pe care iti doresti sa ii imperechezi, in asa fel incat exemplarele sa se poata concentra asupra procesului de reproducere si nu asupra digestiei. Tot in aceasta perioada poti reduce si temperatura din terariu in timpul noptii (pana la minim 13 C), favorizand astfel productia de sperma.
Boli si afectiuni curente
In captivitate, sarpele Morelia spilota cheynei se poate confrunta cu probleme respiratorii sau cutanate, cauzate de umiditatea prea ridicata si temperaturile prea scazute din interiorul terariului.
Totodata, pitonul-tapet de jungla se poate confrunta si cu probleme la naparlire. Pentru a fi evitate, este important sa introduci in terariu un vas mare cu apa, in care acesta sa poata intra pentru a-si umezi pielea in mod corespunzator.
Tot vasul cu apa te va ajuta sa descoperi daca sarpele tau Morelia spilota cheynei are paraziti. In situatia in care descoperi ca exemplarul tau petrece prea mult timp in interiorul vasului cu apa, este foarte posibil sa se confrunte cu prezenta acarienilor.
O boala cu adevarat periculoasa, care poate afecta toate speciile de pitoni, inclusiv Morelia spilota cheynei, este "Inclusion Body Disease" (IBD), supranumita si "boala sarpelui nebun". Aceasta boala, cauzata de un arenavirus, determina ameteli, regurgitare, tremor si chiar si "innodarea" trupului, fara ca sarpele sa se mai poata ulterior descolaci. Boala este incurabila, iar exemplarele afectate de IBD trebuie eutanasiate.
Speranta de viata a sarpelui Morelia spilota cheynei este in general mai mare de 15 ani.
Foto: fororeptiles.org, peterjolles.com, vmsherp.com