Pentru ca acomodarea cu o reptila de companie sa fie usoara, exista o serie de specii mai putin pretentioase ori agresive, care nu le vor dai batai de cap incepatorilor.
Ingrijirea pe termen lung a reptilelor este un proces adesea anevoios care, desi implica o multime de satisfactii, ajunge sa consume timp si o multime de resurse financiare. In plus, cand i se asociaza lipsa de experienta, cresterea unor reptile poate fi riscanta, plina de frustrari si, in cele din urma, poate determina decesul animalelor.
Din fericire, insa, exista specii de reptile care necesita un nivel mai scazut de ingrijire, dar care implica, totusi, costuri insemnate pe termen lung. Inainte de a achizitiona o reptila de companie, asigura-te ca te informezi temeinic asupra conditiilor si ingrijirilor de care aceasta are nevoie, dar si asupra bolilor pe care le poate transmite.
Soparla Gecko Leopard
Considerata drept soparla ideala pentru incepatori, Gecko Leopard este relativ mica si usor de ingrijit. Ofera-i un acvariu de 50-70 litri, insa nu adaposti in interiorul sau mai mult de 2-3 exemplare. Nu iti face probleme legate de lumina artificila: fiind o specie nocturna, nu va avea nevoie de iluminat specializat.
Ghid pentru alegerea soparlei potrivite
Soparla Gecko Leopard este o reptila insectivora care va aprecia un meniu alcatuit din greieri, viermi etc. Daca puiul de soparla va trebui hranit zilnic, adultii pot fi hraniti o data la doua zile.
Agama cu barba
O alta reptila ideala pentru incepatori este agama cu barba. Soparla este docila, insa necesita echipament special pentru a putea fi ingrijita in mod corect. In plus, o problema ar putea fi si dimensiunea pe care o poate atinge (45-60 cm), insa, daca nu te deranjeaza o soparla de acest tip, agama cu barba iti va castiga inima.
Ofera-i un acvariu de circa 150 litri si o temperatura constanta destul de ridicata, dat fiind faptul ca agama cu barba este o soparla de desert. De asemenea, expunerea la raze UVA si UVB este esentiala.
In ceea ce priveste hrana, agama cu barba prefera o varietate de fructe si legume, dar si insecte (cu precadere greieri) si animale de mici dimensiuni. Exemplarele tinere au nevoie de o cantitate mai mare de insecte decat cele adulte.

Sarpele de porumb
Unul dintre cei mai raspanditi serpi de companie este sarpele de porumb, poate fi datorita faptului ca este mic si usor de ingrijit. In plus, aceasta reptila este docila si traieste 10 ani sau chiar mai mult.
Un sarpe de porumb are nevoie de un terariu nu foarte mare, de aproximativ 120x60x60 cm, unde mai poti adaposti inca un exemplar (ideala este combinatia mascul-femela). Ofera-i reptilei vegetatie din belsug si crengi pe care sa se catere. Nu uita sa ascunzisuri, foarte importante pentru ca sarpele de porumb sa nu se streseze si sa devina agresiv.
Poti hrani sarpele atat cu hrana vie, cat si congelata, sub forma de sobolani sau soricei. Ii mai poti oferi si pasari de mici dimensiuni.
Foto: careforbeardeddragons.blogspot.com, fohn.net, salmanspets.wordpress.com, photo-dictionary.com