Adapostirea gerbilului
1/1272
label Info Rozatoare autorenew 10 Apr 2013, 00:00
Daca ii asiguri toate conditiile de mediu, va fi sanatos si vioi ani la randul. Modul in care adapostesti gerbilul joaca un rol important in cresterea acestuia, tocmai de aceea este bine sa tii cont de fiecare specificatie in parte.

Adapostirea gerbilului: temperaturi si lumina

Pentru a creste armonios, gerbilul are nevoie de un adapost care sa se apropie cat mai mult de conditiile din habitatul natural.

Astfel, este important sa ii asiguri gerbilului un adapost in care temperatura sa fie cuprinsa intre 20 si 24 de grade Celsius. Daca aceasta temperatura nu poate fi asigurata in mod natural, poti opta pentru instalatii centrale de incalzire sau lampi fluorescente. Acestea din urma au un spectru asemanator cu lumina soarelui, iar gerbilul se va simti confortabil sub actiunea lor.

Iluminatul de interior ar trebui sa-i asigure gerbilului un regim de 12 ore de lumina cu o intensitate de 40 de lucsi si 12 ore de intuneric.

Umiditatea din adapostul gerbilului nu trebuie sa scada sub 35%, insa nici nu este indicat sa depaseasca 50%, altfel rozatoarea de companie poate resimti disconfort.

Adapostirea gerbilului: caracteristici acvariu

Este recomandat ca adapostul sa fie un acvariu de sticla, acvariu din plexiglas sau o cusca de sarma tip plasa cu ochiuri dese. Nu este indicat sa alegi o cusca din lemn sau plastic, intrucat gerbilul poate roade aceste materiale. Acvariul sau cusca ar trebui sa aiba dimensiunile 35x35x25 cm. Daca ai o pereche de gerbili cu pui, adapostul ar trebui sa aiba dimensiuni duble.

Gerbilul este o rozatoare care nu emana miros, insa glandele lui tegumentare secreta anumite uleiuri volatile. Din acest motiv, este important ca adapostul sa fie bine ventilat. In cele mai multe cazuri, pentru asigurarea ventilatiei se folosesc instalatii de climatizare fixate pe capacul custilor.

In ceea ce priveste vasele pentru alimente sau apa, este bine ca acestea sa fie realizate din materiale dure si sa fie grele, pentru ca gerbilul sa nu le poata rasturna. Daca optezi pentru un recipient de apa tip picurator, este indicat sa il fixezi pe capacul custii.

Adapostirea gerbilului: asternutul si jucariile

Asternutul din acvariul sau cusca poate fi realizat din paie, talas sau rumegus presat. Hartia de ziar, nisipul si rumegusul sau talasul de la fabrica de mobila nu sunt indicate intrucat ii pot cauza iritatii. Pentru a mentine sanatatea gerbilului, este indicat sa schimbi asternutul la fiecare 3-4 zile, iar o data pe saptamana sa speli si sa dezinfectezi cusca.

Deoarece gerbilul este o rozatoare jucausa si vioaie, are nevoie in permanenta de lucruri care sa il mentina activ. Astfel, este recomandat sa ii asezi in cusca sau in acvariu cateva jucarii:

- o roata din scandura de esenta tare, fara spite
- unul sau mai multe tuburi din ceramica, in care gerbilul sa se poata ascunde
- cutii din ceramica sub forma de labirint

Sursefoto:svenstaro.deviantart.com,wikimedia.org,leaptogreatness.com