Boala Tyzzer, afectiunea tuturor speciilor de rozatoare
calendar_month 18 Ian 2013, 00:00
Iepurii, hamsterii, porcusorii de Guineea si gerbilii sunt cele mai sensibile specii de rozatoare care pot contacta aceasta boala.
Mult mai rar, boala apare la soareci, sobolani, pisici, caini si cai.
Cauzele bolii Tyzzer
Boala Tyzzer este cauzata de o bacterie, Clostridium piliforme (C. piliforme) care se dezvolta in intestin si care se raspandeste de la animal la animal prin contaminarea cu fecale a apei si alimentelor.
Aceasta bacterie produce spori, care supravietuiesc in aer chiar si cativa ani. Sunt foarte rezistenti la caldura si chiar la dezinfectanti si se dezvolta foarte bine in fecalele animalelor infectate.
Simptomele bolii Tyzzer
Printre simptomele cu care se confrunta animalele cu boala Tyzzer se numara diareea apoasa, letargia, pierderea poftei de mancare, deshidratarea, depresia, pierderea in greutate si blanita rara. Boala poate afecta si inima, precum si sistemul central nervos.
Cel mai adesea, boala Tyzzer este fatala, iar cazuri de deces se inregistreaza in principal in primele 48 de ore de la declansarea simptomelor. Boala afecteaza in special animalele tinere sau care traiesc in medii neigienice, supraaglomerate si cu temperaturi si umiditate extreme.
De asemenea, boala Tyzzer afecteaza rozatoarele malnutrite sau care sufera deja de alte infectii parazitare.
Dupa perioada de incubatie, de 7 - 20 de zile, boala se declanseaza cu pierderea brusca in greutate. Dupa 5- 7 zile se inregistreaza si decesul. Animalele care inving, totusi, aceasta boala, devin rezistente.
Diagnosticul bolii Tyzzer
Diagnosticul acestei boli se confirma prin examene serologice, bacteriologice si electronomicroscopice. Cel mai adesea, diagnosticul este emis post-mortem, prin analizarea tesuturilor intestinale sau hepatice ale animalului.
Cum se trateaza boala Tyzzer
Nu exista un tratament specific pentru boala Tyzzer, insa antibiotice precum oxtetraciclina si tetraciclina sunt adesea administrate animalelor infectate. De obicei, animalul bolnav trebuie bine hranit si hidratat. In plus, trebuie sa i se asigure un mediu de trai favorabil, cu umiditate si temperaturi optime.
De asemenea, cusca animalului trebuie bine sterilizata. La animalele tinere si stresate, tratamentul nu are succes.
Cum poate fi prevenita boala Tyzzer
Afectiunile si situatiile care provoaca stres animalelor trebuie prevenite si evitate, in special la rozatoarele mici, intarcate. De asemenea, animalul trebuie sa beneficieze de o alimentatie corecta, igiena corespunzatoare si tratament necesar pentru infectiile parazitare.
Este bine ca animalele sanatoase sa fie despartite de cele care arata semne de boala. Nu exista niciun vaccin pentru boala Tyzzer, totusi bacteriile si sporii pot fi distruse folosind o solutie pe baza de apa si agenti de inalbire. Astfel, la 5 cani de apa se va adauga o jumatate de cana de inalbitor. Cu aceasta solutie se poate dezinfecta cusca in care sta animalul.
Surse foto: mrjohnsons.co.uk, ehs.uc.edu, pethealthinfo.org.uk, pethealthinfo.org.uk
Noutati
Quiz Ce si-ar dori cadou animalul tau ?
In acest quiz vei afla raspunzand la cateva intrebari , ce si-ar dori animalutul tau!