Hamsterul alb de iarna
1/1347
label Info Rozatoare autorenew 23 Mai 2013, 00:00
Istoricul si originea

Hamsterul alb de iarna este raspandit in Jungaria, Kazahstan, Mongolia, Siberia si Manciuria unde prefera teritoriile semidesertice, dunele de nisip, stepele, dar si pasunile.

Hamsterul pitic alb rusesc de iarna a fost mentionat prima oara intr-un document datand din anul 1770, insa a devenit popular abia doua secole mai tarziu (1960), cand specia a inceput sa fie studiata in cadrul Institutului Max Planck din Germania de catre Klaus Hofmann.

Clasificarea

Regn Animalia

Increngatura Chordata

Clasa Mammalia

Ordin Rodentia

Familie Cricetidae

Gen Phodopus

Specie Phodopus sungorus

Aspectul exterior si dimensiunile

Hamsterul alb de iarna atinge, la maturitate, dimensiunea de circa 8-10 cm, avand coada aproape insesizabila, de 0,5 - 1,5 cm, si cantareste maxim 50 gr. Totodata, masculii sunt mai mari decat femelele.

Blana hamsterului siberian este, de regula, cenusiu-maronie in partea dorsala, fiind mai albicioasa in zona ventrala a corpului. De asemenea, blana este prevazuta la majoritatea exemplarelor cu o dunga dorsala inchisa la culoare.

Corpul micului rozator este robust si rotunjit, prevazut cu membre scurte, acoperite cu blanita, si gheare ascutite. Are urechi negricioase, ochi negri, rotunzi, mustati lungi si un bot dotat cu cate un incisiv de-o parte si de alta a maxilarului. Caninii si premolarii nu sunt prezenti.

In mediul natural, pe masura ce iarna se apropie si zilele scad, blana hamsterului siberian se deschide la culoare, ajungand uneori pana la alb. Fenomenul este mai putin intalnit la exemplarele crescute in captivitate.

Hamsterul alb de iarna este disponibil in doua variatati coloristice: safir si perlat. Cu toate acestea, in captivitate, datorita imperecherii repetate si a mutatiilor aparute, s-au format si alte varietati coloristice, precum albino, argintiu si opal.

Comportamentul

Hamsterul alb de iarna este un rozator mai sociabil decat micutul animal cu care este inrudit si adesea confundat, hamsterul pitic rusesc Campbell, fiind mult mai putin predispus sa isi muste proprietarul.

Date fiind dimensiunile sale reduse, hamsterul alb de iarna este un animal de companie mai potrivit copiilor mari, cu atat mai mult cu cat are tendinta ca, atunci cand este luat in mana, sa realizeze miscari bruste si sa cada (in special din cauza vederii slabe).

Rozatorul este un animalut nocturn, insa este activ si cateva ore pe zi. De asemenea, in pofida unui simt teritorial mai pronuntat decat al hamsterului pitic rusesc Campbell, hamsterul alb de iarna poate fi crescut alaturi de alte exemplare ale aceleiasi specii.

Cu toate acestea, pentru a evita luptele, este important ca hamsterii sa fie pusi in acelasi adapost de la varste foarte fragede. Introducerea unui exemplar nou intr-un grup de hamsteri albi de iarna deja sudat nu va fi, in cele mai multe cazuri, una reusita.

Adapostirea

Hamsterul alb de iarna poate fi adapostit intr-o cusca cu gratii dese, printre care micutul rozator sa nu se poata strecura, sau intr-un acvariu de dimensiuni medii. Spre exemplu, o pereche de hamsteri siberieni poate fi adapostita cu succes intr-un acvariu cu o capacitate de 40 litri.

Totodata, adapostul trebuie protejat cu o plasa de sarma cu ochiuri mici si dese, pentru a evita ca obiectele straine sa ajunga in interiorul custii ori al acvariului (nu te ingrijora ca rozatorul ar putea evada: hamsterul alb de iarna este mult prea micut, chiar si in cazul absentei capacului).

Substratul adapostului ar trebui format din rumegus, bucati de ziare ori bucatele de hartie. De evitat intotdeauna este rumegusul de cedru, toxic pentru hamsterul alb de iarna.

In adapostul micului rozator ar mai putea fi introduse role de hartie igienica, pe care hamsterul le va folosi pentru a se ascunde, dar si o roata pentru alergat.

Hranirea

Hamsterul pitic alb rusesc de iarna este omnivor, insa cea mai mare parte a dietei sale este alcatuita din seminte si alte alimente de origine vegetala. In captivitate, micul rozator va aprecia hrana sub forma de pelete, special conceputa pentru speciile inrudite, precum soriceii si alti hamsteri.

Hamsterul alb de iarna poate fi hranit si cu un mix de seminte, cat si cu legume - in special cartofi si morcovi -, evitandu-se legumele cu frunze verzi, care ii provoaca probleme digestive.

Chiar si in captivitate, animalutul va afisa un comportament specific in mediul natural - acumularea hranei in saculetii din obraji, pe care apoi o va ascunde intr-un coltisor al adapostului pentru a se infrupta din ea mai tarziu.

Hamsterul alb de iarna trebuie sa aiba la dispozitie in permanenta si un vas cu apa proaspata.

Aspecte particulare

In mediul natural, hamsterii albi de iarna se imperecheaza din februarie pana in noiembrie, insa, in captivitate, reproducerea poate avea loc de-a lungul intregului an.

Hamsterii siberieni incep sa se imperecheze dupa varsta de 50 de zile. Cat este gestanta, femela are nevoie de un cuib moale, format din servetele, dar si de multa liniste si de un mediu curat, igienic. Femela va da nastere, dupa o perioada de gestatie de 18-22 zile, unui numar de 5-10 pui.

Puii se nasc orbi si fara blana si cantaresc aproximativ 1-1,5 grame. Femela este singura care ii ingrijeste, iar, dupa circa o luna, puii sunt intarcati. La scurt timp dupa, puii de hamster alb de iarna trebuie separati, intrucat au tendinta sa se lupte.



Boli si afectiuni curente

Hamsterul pitic alb rusesc de iarna este un rozator foarte rezistent. Cu toate acestea, poate fi afectat de o serie de boli si afectiuni precum abcese, infectii respiratorii, coada umeda, diaree, boli ale pielii, avitaminoze, cancer, litiaza renala etc.

Totodata, animalul poate intra in hibernare, in situatia in care este expus la temperaturi mai mici decat cele cu care este obisnuit. Pentru ca hamsterul alb de iarna sa iasa din aceasta stare, este suficienta cresterea temperaturii.

In captivitate, speranta de viata a unui hamster alb de iarna este de circa 1,5 - 2 ani, dar exista exemplare care traiesc si mai mult.

Foto: flickr.com, onionszoo.blogspot.com, popularpets.net, commons.wikimedia.org, tumblr.com