Prin contactul direct cu pasari si alte animale, dar si prin expunerea la conditii de igiena necorespunzatoare, rozatoarele devin usor "gazde" ideale pentru acesti paraziti.
Ce sunt paduchii malofagi
Paduchii malofagi sunt paraziti care traiesc in permanenta pe corpul mamiferelor domestice si salbatice. Acesti paraziti se hranesc cu celule descuamate de piele, fire de par, lana, limfa si diverse secretii epidermice. Dispun de un aparat bucal adaptat pentru sfaramat si supt, capul este bine dezvoltat, iar corpul se termina cu picioare groase cu gheare.
Paduchii malofagi inainteaza rapid si se localizeaza in anumite zone ale corpului mamiferului, precum cap, gat, torace, regiunea dorsala si coapse. Parazitii malofagi se inmultesc rapid: adultii depun in jur de 100 de oua care se fixeaza pe firele de par cu ajutorul unei substante lipicioase, care este eliberata odata cu ouale.
Cauzele parazitismului cu paduchi malofagi
Parazitismul cu paduchi malofagi este intalnit la toate speciile de rozatoare, insa este mai frecvent la cobai. Conditiile necorespunzatoare de igiena sunt principalele cauze ale infestarii, fiind posibila si contaminarea directa de la un animal cu paduchi. De obicei, parazitii rezista foarte putin timp in afara gazdei, iar infestatiile cu paduchi sunt mai intense toamna si iarna.
Simptomele parazitismului cu paduchi malofagi
Paduchii malofagi se deplaseaza rapid pe firul de par, de care se agata cu ghearele. Printre simptomele parazitismului cu paduchi malofagi la rozatoare se numara iritatiile, pruritul si caderea parului.
De asemenea, rozatoarele infestate cu paduchi malofagi sunt nelinistite, se scarpina si se ling intens. In plus, blana isi pierde stralucirea si elasticitatea si se desprinde in smocuri. Din cauza agitatiei continue, rozatoarele slabesc foarte mult.
Diagnosticul parazitismului cu paduchi malofagi
Diagnosticul parazitismului cu paduchi malofagi se pune pe baza identificarii insectelor gasite in zonele afectate. Pentru rezultate mai amanuntite, identificarea speciei parazitului se face microscopic, intr-un laborator de specialitate.
Tratamentul parazitismului cu paduchi malofagi
Tratamentul parazitismului cu paduchi malofagi consta in aplicarea de substante insecticide sub forma de solutii, emulsii sau pulberi. Aceste substante se aplica direct pe piele sau se injecteaza.

Prevenirea parazitismului cu paduchi malofagi
Pentru a preveni parazitismul cu paduchi malofagi, deparazitarea frecventa a adapostului rozatoarelor este obligatorie. Asternutul animalului trebuie schimbat frecvent, iar cusca trebuie curatata cat mai des cu putinta cu preparate organofosforice. In plus, cusca va fi stropita cu insecticide puternice.
Totodata, animalele de companie trebuie ingrijite si spalate frecvent. De asemenea, daca ai si pasari, precum papagali, este recomandat sa ii tii la distanta, deoarece si aceste animale se pot infecta foarte usor cu paduchi malofagi.
Surse foto: vegetablegardener.com, petprescription.co.uk, blackchen.deviantart.com, superanimalswallpapers.blogspot.com