Aspecte importante despre dantura iepurilor
Iepurii sunt rozatoare prin definitie si au dinti care servesc intocmai acestui scop. De aceea, dintii lor nu inceteaza niciodata sa se dezvolte, fiind folositi atat la maruntirea hranei, cat si la remodelarea mediului de viata, ingrijire, marcarea teritoriul ori exprimarea frustrarii, bucuriei ori durerii.
In acest sens, este vital ca sanatatea dintilor unui iepure sa fie mentinuta de-a lungul intregii sale vieti, pentru a-i asigura sanatatea generala.
Ingrijirea dintilor iepurilor
Iepurii au 28 de dinti - 6 incisivi si 22 premolari si molari. Dat fiind faptul ca dintii acestor rozatoare se dezvolta intreaga viata, problemele dentare apar frecvent.
In vederea asigurarii sanatatii orale si generale a iepurilor, este importanta asumarea unei ingrijiri corespunzatoare. Astfel, se recomanda examinarea la interval de 1-2 saptamani a gurii iepurelui de companie - atentia trebuie indreptata catre identificarea de umflaturi si alte anomalii la nivelul gingiiilor.
De asemenea, verifica lungimea si simetria dintilor. Acestia trebuie sa fie suficient de lungi incat iepurele sa poata inghide gura fara probleme, disconfort ori dureri, iar incisivii din fata (o pereche sus, una jos) sa aiba aceeasi lungime.
Malocluzia la iepuri
Malocluzia este cea mai frecventa problema dentara intalnita la iepuri si se refera la inchiderea deficitara a maxilarelor. Aceasta determina dezvoltarea incorecta a celor doua perechi de incisivi - tocirea lor poate fi neregulata (cei de jos sa creasca mai lungi decat cei de sus si sa determine curbarea spre interior a incisivilor superiori, de pilda).
Malocluzia poate cauza o serie de probleme, de la usoare la foarte grave, de aceea este important sa fie identificata la timp. Printre semnele care tradeaza malocluzia la iepuri se numara salivarea abundenta, consumul redus de hrana, refuzul de a roade alimente tari, incapacitatea de a mesteca alimentele etc.
La o examinare atenta, vei putea descoperi inegalitatile incisivilor iepurilor, moment in care este esentiala interventia medicului veterinar. Intrucat malocluzia este, in cele mai multe cazuri, ereditara, scurtarea dintilor in cabinetul specialistului va trebui realizata periodic, de-a lungul intregii vieti a animalului.
Daca malocluzia nu apare in primele 6 luni de viata, atunci poate fi declansata ulterior de traumatisme, precum fracturile, sau de lipsa de calciu din organism.
Pentru a ameliora situatia unui iepure suferind de malocluzie, se recomanda o alimentatie bogata in fibre, care sa ii permita animalului de companie sa mestece un timp cat mai indelungat, favorizand tocirea dintilor.
Foto: rabbit.org, critterhub.com, petschannel.com, thehealthypetclub.co.uk