Paralizia capuselor
label Boli Animale autorenew 23 Dec 2024, 12:46

Toxicitatea apare cand o femela de capusa injecteaza o neurotoxina prin saliva in gazda. Toxina impiedica semnalele emise de nervi sa ajunga la muschi, ceea ce duce la pareza flasca (slabirea trenului posterior) si eventual la paralizie.

Semnalmente:
Semnele clinice primare includ tulburari de voce (paralizie laringiana) urmate de o pierdere destul de serioasa a sprijinului pe membrele posterioare, in coordonare, schimbare a ritmului respirator, tuse, eructaii, vomismente.

Incidenta:
Incidenta exacta nu este cunoscuta, insa este o boala rara.

Semne Medicale:
Pe masura ce paralizia avanseaza, poate cuprinde toate cele patru membre. Animalul nu mai pote sa stea in pozitia sezanda, in picioare sau sa isi ridice capul. Ritmul respirator poate initial sa creasca, iar apoi sa scada pana la a provoca dificultati in respiratie. Pot sa apara si regurgitari, scurgeri de saliva, eructatii din cauza paraliziei esofagiene. Temperatura corporala poate fi normala la inceput, dar sacazuta sau crescuta dupa aceea.

Cauze:
43 de specii din genul ixodide.

Recomandari:
Semnele clinice apar la 5-9 de la fixarea capusei si progreseaza de la pareza la paraplegie in 24-72 ore. Animalul poate muri prin stop respirator (paralizia muschilor respiratori) in 1-5 zile, daca nu este indepartata capusa. La 24 ore dupa indepartarea capusei, starea cainelui se amelioreaza, iar animalul se recupereaza complet in 72 ore.

Tratament acasa:
Animalele afectate ar trebui tinute in medii linistite si relative intunecate, in culcus confortabil. Daca stau culcate, animalele ar trebui sa aiba capul ridicat pentru a preveni aspiratia, iar saliva in exces trebuie indepartata.

Tratament medical:
Animalului nu i se va mai da apa sau mancare pana cand paralizia nu da semne de remediere. Se pot recomanda lichide intravenos pentru sustinere. Serul impotriva capuselor, daca este administrat in timp util, poate fi folositor desi poate fi destul de greu de gasit. Capusele fixate trebuie indepartate cu atentie. Se poate aplica si un pesticid (acaricid) pentru a omori capusele fixate. In cazurile avansate, poate fi necesar oxigenul, administrat prin pompare manuala sau mecanica. Temperatura corporala trebuie monitorizata sau corectata daca este nevoie.

Tratament recomandat:
Se pot recomanda lichide intravenos pentru sustinere. Serul impotriva capuselor, daca este administrat in timp util, poate fi folositor. Capusele fixate trebuie indepartate cu atentie. Se poate aplica si un pesticid (acaricid) pentru a omori capusele fixate.

Documentatie:
In 24 ore de la indepartarea capusei starea cainelui ar trebui sa se imbunatateasca vizibil. Mai putin de 5% dintre pacienti decedeaza. Cainii varstnici cu probleme anterioare de inima sau plamani, prezinta mai multe riscuri.