Este mamifer, nu are dinti si este prevazut cu o "trompa" cu ajutorul careia isi "aspira" hrana zilnica, alcatuita din furnici si termite, ce poate atinge si 35.000 de exemplare. Afla si mai multe curiozitati despre ineditul furnicar gigant in randurile urmatoare!
1. Furnicarul gigant este mamiferul cu cea mai lunga limba - circa 60 cm - prin raport la dimensiunile trupului sau. Si fiindca nu are dinti, furnicarul se vede nevoit sa isi exploateze la maximum limba subtire, lunga si lipicioasa, prevazuta cu tepi, miscand-o rapid, de pana la 150 ori pe minut, pentru a-si insfaca hrana fara a fi intepat ori ciupit.
2. Furnicarul gigant este foarte istet: pentru a se asigura ca are hrana si pe mai tarziu, nu distruge (in totalitate) musuroaiele de termite/furnici atunci cand se infrupta din locatarii lor.
3. Denumirea stiintifica a furnicarului gigant, Myrmecophaga tridactyla, inseamna cel care mananca furnici cu trei degete. In realitate, insa, curiosul mamifer are cate cinci degete la fiecare membru - mai precis, 4 gheare si un deget vestigial. Trei dintre aceste gheare sunt mai proeminente, insa, astfel capatandu-si furnicarul numele stiintific.
4. Ghearele sale sunt atat de mari si de ascutite, incat furnicarul gigant este nevoit sa mearga in... coate!

5. Asa cum era de asteptat, ghearele ii servesc pentru a se apara de pradatori. Astfel, furnicarul gigant este perfect capabil sa puna la respect chiar si un jaguar pofticios, numai si numai cu ajutorul ghearelor sale ascutite.
6. Inca o dovada a istetimii furnicarului gigant: pentru a parea mai mare si mai amenintator (deci, pentru a se feri de neplaceri), mamiferul isi poarta puii in spate. De altfel, adorabilii puiuti de furnicar gigant isi petrec cea mai mare parte a primului an de viata catarati pe spatele mamicii lor.
7. Furnicarul gigant are un simt al mirosului de 40 ori mai puternic decat cel uman. Ce-i drept, vederea sa nu este deloc grozava, astfel ca se foloseste de simtul olfactiv ascutit pentru a supravietui.
8. Credeai ca acest mamifer iesit din comun se descurca excelent doar pe pamant? Ei bine, nu: furnicarul gigant este si un inotator exceptional. Iar gura sa, sub forma de trompa, il ajuta sa respire cat timp se afla sub apa.
9. Fiindca dieta insectivora nu ii furnizeaza o cantitate prea grozava de energie, furnicarul gigant are metabolismul lent si cea mai scazuta temperatura a corpului din lumea mamiferelor: aproximativ 32,7 grade Celsius.
10. Furnicarului gigant ii place apa. Teribil de mult. De ce, insa, nu se stie foarte exact, intrucat mamiferul cu temperatura corporala scazuta n-are nevoie de apa pentru a se racori, nici pentru a elimina transpiratia. Se speculeaza ca furnicarul se balaceste fie pentru a scapa de insectele care misuna in blana sa ("supravietuitoarele" festinului culinar), fie pentru ca, pur si simplu, adora aceasta activitate.
Foto: turtlehurtled.com, buzzfed.com, king-animal.blogspot.com, nashville.about.com, walpapershddownload.com