Perceput mai degraba ca o pacoste decat ca o vietate dragalasa, oposumul are totusi cateva atribute interesante, daca nu de-a dreptul adorabile, care au toate sansele sa iti schimbe parerea despre el. Iata, asadar, cateva lucruri mai putin cunoscute despre micul animal marsupial!
1. Oposumii se pot lua la tranta fara probleme cu serpii. Si asta fiindca poseda imunitate totala sau partiala, in functie de situatie, la veninul secretat de serpii cu clopotei, serpii mocasini si alte reptile similare.
2. Nici rabia nu se atinge de oposumi! In cele mai multe cazuri, animalutele sunt imune la aceasta boala.

3. Daca te intrebai cu ce se hraneste un oposum, afla ca alimentatia sa obisnuita include lesuri, rozatoare, insecte, melci, limacsi, pasari, oua, broaste, plante, fructe si cereale. Iar aceasta dieta atat de diversificata mai poate include si alimente umane, hrana pentru pisici si caini, resturi de mancare etc. In orice caz, fiindca are nevoie de o cantitate foarte mare de calciu, oposumul consuma adesea oase de rozatoare si alte lesuri gasite la marginea drumurilor intens circulate.
4. Desi nu sunt considerati drept unele dintre cele mai inteligente animale de pe Terra, oposumii sunt departe de a fi prostuti. De pilda, poseda capacitatea de a gasi hrana si de a-si aminti cu exactitate locul in care aceasta se afla. Un test care a verificat intocmai aceasta capacitate a aratat ca oposumii isi amintesc mai bine unde se afla hrana decat sobolanii, iepurii, pisicile si cainii. Totodata, pot gasi iesirea dintr-un labirint mai rapid decat sobolanii si pisicile.
5. Oposumii au "degete" opozabile. Acestea sunt amplasate la nivelul membrelor posterioare si sunt responsabile pentru abilitatile incredibile ale acestor animale de a se catara. Primatele si oposumii sunt, de altfel, singurele mamifere care au degete opozabile la picioare.
6. Impresionanta este si coada prehensila a oposumilor, care ii ajuta sa se agate de crengile copacilor. Aceste animalute pot atarna de coada pentru scurt timp, insa in niciun caz nu dorm in aceasta pozitie, asa cum sustine o conceptie gresita despre oposumi. Tot coada le foloseste pentru a cara hrana si alte materiale care le sunt necesare, aceasta servindu-le ca un soi de... mana!
7. Oposumii au nu mai putin de 50 de dinti!
8. Desi ochii oposumilor par negri, ce vedem de fapt sunt pupilele lor foarte dilatate. Se crede ca aceste pupile mereu mari sunt o adaptare necesara activitatilor lor nocturne.
9. Cand sunt amenintati, oposumii fug, maraie, ragaie, urineaza si defecheaza. Si, cand niciuna dintre aceste metode nu da roade, oposumii fac pe mortii - mai interesant este faptul ca aceasta ultima solutie este mai degraba un raspuns involuntar la pericol decat o decizie constienta. Starea catatonica in care intra poate dura pana la 4 ore si si-a dovedit eficienta in a tine la distanta pradatorii aflati in cautarea unei mese calde.
10. Oposumii sunt grozavi ca animale de casa. Nu de alta, dar se hranesc cu melci, limacsi si gandaci de Colorado, care produc pagube in gradina, si nu de putine ori vaneaza si sobolani si gandaci de bucatarie, pentru a-i impiedica sa le consume hrana.
Foto: gamefaqs.com, walpapershddownload.com, whyevolutionistrue.wordpress.com, wildliferescuerehab.com, greenvalleypest.com, bittelmethis.com