• Dihorii, de obicei, costa in jur de 100-200 $. Ganditi-va mai degraba sa adoptati unul dintr-un adapost in loc sa cumparati unul dintr-un pet shop. Indiferent de decizia luata, asigurati-va ca dihorul vostru are cel putin 8 saptamani de viata.
• Dihorii sunt greu de ingrijit. Ei nu sunt rozatoare si au nevoie de o mai multa intretinere decat alte animalute de aceeasi talie, cum ar fi porcusorii de Guineea sau hamsterii. De asemenea, ei sunt mult mai jucausi decat multe alte animalute de companie. Achizitionarea unui dihor ca prim animalut de companie pentru un copil este posibil sa nu fie o idee prea buna.
• Dihorii sunt destul de inteligenti. Ei pot fi dresati sa utilizeze o litiera sau sa faca tot felul de trucuri. Cu toate acestea, ei pot fi si inteligenti si curiosi in acelasi timp. Este cunoscut faptul ca dihorii scormonesc si se cuibaresc in locuri in care nu ar trebui, cum ar fi dulapurile, sertarele, crapaturi si chiar in toalete.
Este absolut necesar sa va asigurati casa pentru dihorul vostru. Nu-i permiteti dihorului vostru sa alerge nestingherit prin casa, nesupravegheat. Tineti-l in cusca sa sau intr-o camera sigura pentru acesta in care el sa fie in siguranta, fara sa trebuiasca sa fie supravegheat. Daca-i acordati mai mult spatiu sa misune prin jurul casei, verificati daca exista vreo crapatura mai mare de 3 cm2 si astupati-o. Dihorii sunt, de asemenea, foarte buni saritori si cataratori, asa ca asigurati-va ca obiectele fragile nu sunt la indemana lor. In alta ordine de idei, dihorilor le face place sa sape in covoare si pamant. Protejati-va pardoselile si tineti-va dihorii departe de ghivecele de flori pentru a evita un dezastru.
• Dihorii, de regula, se inteleg bine cu cainii si pisicile. Ei au nevoie de un instructaj adecvat si aveti rabdare daca animalutele voastre nu sunt sociabile de la inceput. Asigurati-va ca ei se obisnuiesc cu mirosurile unul altuia, iar vizitele reciproce se vor face sub supravegherea voastra inainte de a li se permite sa interactioneze dupa bunul plac. Dihorilor nu le plac animalutele mai mici, cum sunt rozatoarele, pasarile si soparlele. Desigur, exista si exceptii de la fiecare regula.
• Dihorii, in special masculii, au un miros specific. Cea mai mare parte a mirosului poate fi eliminata prin castrarea animalutului vostru si prin schimbarea frecventa a asternutului sau. Altfel, asigurati-va ca acel miros nu te deranjeaza pe tine sau pe altcineva din caminul tau.
Ca si sconcsii, dihorii au glande odorante care elibereaza mirosuri foarte puternice atunci cand sunt stresati, amorezati sau speriati. Chiar si un dihor deodorizat in mod chirurgical (caruia i se indeparteaza chirurgical glandele odorante), nu va scapa de mirosul sau de zi cu zi, care este in mod normal eliberat prin piele.
De asemenea, faceti in asa fel incat sa intrati in contact cu mai multi dihori inainte de a va decide sa cumparati unul, mai ales pentru a constata la timp daca sunteti alergic la ei. O reactie alergica la caini sau pisici nu determina obligatoriu o alergie la dihori.
• Dihorii sunt ilegali in anumite regiuni. Unele dintre regiunile mai mari fara restrictii in ceea ce priveste cresterea dihorilor ca animalute de casa sunt reprezentate de statele americane Washington, Dallas, Texas, California si Hawaii. In Romania nu exista momentan nicio lege care sa interzica detinerea dihorilor ca animalute de casa. In alte regiuni americane, cum ar fi New Jersey, Rhode Island si Illinois, este nevoie de permise pentru detinerea dihorilor. Verificati reglementarile in statul in care locuiti apeland societatile umanitare, veterinarii sau departamentele locale silvice si cele de vanatoare si pescuit.
• Dihorul tau trebuie castrat sau sterilizat. Masculii care nu sunt castrati sunt extrem de agresivi si-si margheaza teritoriul cu un lichid mirositor. Femelele in calduri trebuie imperecheate altfel vor dezvolta o anemie. Imperecherea dihorilor este foarte complicata si riscanta si nu ar trebuie sa fie o optiune in acest moment.
• Dihorii trebuie vaccinati. Vaccinul antirabic va necesita rapeluri anuale, asa ca pregatiti-va sa platiti pentru acestea. Intrebati-va medicul veterinar despre vaccinurile suplimentare de care dihorul vostru are nevoie.
• Dihorii suporta bine frigul. In general, dihorii rezista bine in climatele racoroase, iar unora chiar le place sa se joace in zapada! Cu toate acestea, ei nu tolereaza foarte bine caldura. Temperaturile de 27 grade C si peste pot fi fatale, asa ca, daca aveti de gand sa va luati un dihor, asigurati-va sa-i pastrati cusca racoroasa pe timpul verii.