10 lucruri pe care trebuie sa le stiti inainte de achizitionarea unui arici
3/343
label Diverse autorenew 18 Mai 2009, 00:00
• Legile variaza. Legile cu privire la detinerea acestor animale ca animalute de casa variaza in functie de regiunea in care traiti. Deci, inainte de a va decide sa cumparati unul, verificati cu autoritatile locale daca sunt necesare permise speciale sau daca aveti voie sa detineti un asemenea animalut.

• Nu imperecheati femelele prea devreme. Uneori, aricii africani pot incepe sa se imperecheze inca de la varsta de 2-3 luni, dar femelele nu ar trebui sa se reproduca inainte de a atinge varsta de cel putin 6 luni. Perioada de gestatie dureaza 34-37 zile, iar cuibul de fatare poate fi format din 1-7 pui (3-4 in medie).

• Aveti grija cu noile mame. Nu deranjati o noua mama imediat dupa ce aceasta a dat nastere puilor: Daca este stresata, este foarte probabil ca femela de arici sa-si manance puii. Masculii vor trebui indepartati in apropierea momentului fatarii; ei nu iau parte la ingrijrea puilor si in plus, sunt tentati sa-i atace si sa-i manance, de asemenea. Cand puii au varsta de 4-6 saptamani, ei sunt intarcati si indepartati de mamele lor si vor trebui mutati intr-o cusca separata.

• Gazduiti-i singuri. Aricii sunt animale nocturne si solitare care ar trebui sa fie gazduiti singuri intr-o cusca cu pereti captusiti si inalti (un acvariu cu capacitatea de 75 litri este binevenit). Nu uitati: aricii sunt mari inotatori si alpinisti.

• Evitati talasul in asternut. Ziarele tocate sau peletele de hartie reprezinta cel mai bun tip de asternut. Talasul cum ar fi cel de pin sau cedru ar trebui evitat avand in vedere ca contine uleiuri volatile care pot fi iritante pentru tractul respirator, pielea si labutele animalelor. Schimbati asternutul frecvent avand in vedere ca aricii sunt susceptibili la dezvoltarea problemelor de piele. Nu folositi pardoseala din sarma, care poate provoca leziuni picioarelor si degetelor.

• Oferiti-le ascunzisuri. Aricii au nevoie de locuri in care sa se poata ascunda in casutele lor. Puteti utiliza o cutie de carton, un tub de PVC sau un ghiveci de lut sau de plastic. Din moment ce aricilor le place sa inoate, o piscina mititica va trebui pusa la dispozitie, de asemenea. Rotitele pentru exercitiu sunt accesorii nemaipomenite, dar tineti minte ca aricii se joaca in timpul noptii. Rotitele pentru rozatoare nu sunt indicate din moment ce animalele au tendinta de a-si prinde piciorusele in sarme sau in spatiile dintre stinghii. Rotitele speciale pentru arici sunt disponibile in pet-shopuri.

• Supravegheati temperatura. Aricii se simt confortabil la temperaturi de 24-29,50C. Temperaturile mai scazute pot induce hibernarea; temperaturi mai crescute pot determina letargie sau stres caloric.

• Aricii mananca plante si hrana pentru animale. Nimeni nu stie cu certitudine care sunt cerintele nutritionale exacte pentru arici. Se pare ca mananca atat alimente vegetale, cat si animale, iar dieta lor in libertate este reprezentata de insecte, viermi, melci cu sau fara cochilie si ocazional, fructe. Chiar daca exista diete comerciale create special pentru arici, se stie ca acestia pot supravietui si cu hrana pentru pisoi, pisici, caini sau dihori, suplimentata cu rame, gandaci de faina, greieri si mici cantitati de fructe si legume tocate.

• Supravegheaza-i ariciului tau greutatea corporala. In captivitate, aricii - care pot trai pana la 8 ani - au tendinta de a lua in greutate, astfel incat tineti-va animalutul pe un regim alimentar sarac in grasimi si bogat in proteine. Ariciul va fi hranit cu predilectie seara - perioada lor de maxima activitate - iar pe timpul zilei i se vor administra cateva snacksuri. Lasati apa proaspata in cusca intr-un bol putin adanc; recipientele cu suzeta pot fi dificil de manevrat de catre aceste animale.

• Aricii se sperie. Atunci cand aricii sunt speriati, ei isi iau o masura de protectie rulandu-se intr-o minge compacta si expunandu-si spinii sau pufaie, scuipa sau suiera.