10 modalitati pentru a va proteja animalutul de companie in aceasta iarna

2/281
label Diverse autorenew 15 Ian 2009, 00:00

Ponturi pentru iarna


1. Protejati-va animalutul de companie de arsuri. Iarna este perioada din an in care este cel mai probabil sa se produca incendii. Aveti o grija deosebita sa monitorizati sobele cu lemne, radiatoarele si alte surse de incalzire astfel evitand ca animalutele voastre sa sufere arsuri. Rasinile incandescente pot ajunge in blana animalutului vostru sau acesta poate fi curios fiind tentat sa atinga suprafetele fierbinti. Asigurati-va ca detectorii vostri pentru fum au baterii noi si luati in considerare si animalutele de casa atunci cand creati un plan de evacuare in caz de incendiu.
2. Utilizati cu grija lumanarile. Lumanarile fac parte adesea din ambianta de iarna. Lumanarile sunt, de asemenea, una dintre principalele cauze ale incendiilor. Ele pot fi daramate de pisici in timpul sariturilor, de caini in timpul alergarii sau de miscarile cozii. Asigurati-va ca lumanarea este protejata de un abajur astfel incat animalutul sa nu se poate arde. Nu parasiti camera in care a ramas o lumanare aprinsa.
3. Plasati un autocolant de avertizare pentru pompieri pe fereastra casei voastre. Incidentele datorate focului sunt in apogeul lor in timpul lunilor de iarna. Plasati un autocolant pe ferestrele casei voastre pentru a alerta pompierii ca exista animalute de companie inauntru. Puteti, de asemenea, sa faceti propriile voastre semne de avertizare. Puteti nota de exemplu „Atentie pompieri – animalutele de companie in interior” si de asemenea puteti indica si numarul si tipul animalutelor (de exemplu, 2 caini si 1 pisica). Toate insemnele pe care alegeti sa le faceti trebuie sa fie vizibile cu usurinta si lizibile.
4. Aveti o grija deosebita cu antigelul. Cumparati antigel care sa nu contina etilenglicol. Antigelul este foarte toxic datorita compusului sau chimic. Este dulce si gustos pentru animalutele de casa si letal, chiar in cantitati reduse. Cumparati marci de antigel care nu contin etilenglicol si asigurati-va ca toate produsele auto de dezghetare pe care le aveti sunt depozitate in conditii de siguranta si departe de animalutele voastre de companie. Chiar si antigelul care nu contine etilenglicol este toxic in cantitati mari.
5. Claxonati! Pisicile se catara adesea la motoarele calde ale automobilelor in timpul iernii, astfel putand suferi leziuni severe de la cureaua ventilatorului atunci cand motorul este pornit. Prin actionarea claxonului inainte de pornirea motorului puteti speria pisicile indepartandu-le.
6. Preveniti degeraturile. Degeraturile sunt leziuni produse asupra tesuturilor care apar atunci cand un animal este expus temperaturilor de inghet (adesea acompaniate si de vanturi puternice). Mentineti-va animalutele la caldura – oferiti-le un adapost cald in interiorul casei. Reduceti la minimum expunerea la temperaturi scazute, mai ales in cazul animalutelor de companie care sunt obisnuite sa stea in principal in climate calde sau in interior. Pentru cainii crescuti afara, in aer liber este important sa le puneti la dispozitie un culcus bun si custi calduroase. Temeperaturile extrem de reci sunt intolerabile chiar si pentru cele mai rezistente animale de companie. Cand temperatura scade sub 00C, ganditi-va sa-i acordati animalutului vostru permisiunea de a-si petrece o parte din timp in casa. Luati in considerare si posibilitatea adaugarii unei usi speciale pentru caini la usa garajului sau a pivnitei pentru a-i oferi posibilitatea animalutului vostru de a se feri de temperaturile extreme de afara.
7. Aveti o grijia speciala in apropierea acumularilor de apa. Fiti atenti in apropierea lacurilor inghetate si a altor acumulari de apa deoarece zonele cu gheata subtire le pot permite animalutelor sa fie prinse sub stratul gros de gheata. Tineti-va animalutele de companie in lesa si nu le permiteti sa se aventureze pe gheata.
8. Protejati-le animalutelor voastre de companie picioarele. Zapada si gheata adesea atrag dupa ele sarea grunjoasa pe trotuare si sosele. Stergeti temeinic zapada si gheata de pe picioarele animalutului vostru – curatati cu atentie si intre degete – dupa plimbarile in aer liber. In mod special, asigurati-va sa curatati labele de carbonatul de calciu sau de clorura de calciu, ambele putand provoca varsaturi si diaree, daca animalul le linge.
9. Oferiti-le apa proaspata. Asigurati-va ca animalutele voastre pe care le cresteti afara, in aer liber au la dispozitie o cantitate suficienta de apa proaspata. Puteti cumpara din pet-shop-uri vase speciale care nu ingheata sau puteti schimba apa dupa cum este necesar in functie de temperatura mediului ambiant.
10. Evitati problemele asociate monoxidului de carbon. In timpul lunilor mai reci, variate surse de incalzire sunt uilizate pentru a ne incalzi pe noi sau pe animalutele noastre. Asigurati-va ca aceste aparate sunt in buna stare de functionare. Animalutele de companie stau mai mult acasa decat oamenii, astfel ca ele pot fi afectate de monoxidul de carbon inainte ca voi sa sesizati vreo problema. Animalutele tinute in garaj prezinta, de asemenea, riscul de a se intoxica cu monoxid de carbon daca va porniti masina pentru a o incalzi. Asigurati-va ca garajul vostru este dotat cu guri de evacuare si cu un sistem de ventilatie in buna stare de functionare. Plasati detectoare de monoxid de carbon in diferite camere ale casei.

Quiz
Iubesti cu adevarat animalele?

Daca parcurgi acest quiz poti afla daca iubesti cu adevarat necuvantatoarele.

Sondaj

Ce ai face pentru animale daca ai avea un milion de euro?