In definitiv, sunt foarte inalte, au o privire blajina, dar, in acelasi timp, pot face una cu pamantul un leu nerusinat care indrazneste sa le atace. Afla si mai multe curiozitati despre simpaticele animale cu gat prelung in cele ce urmeaza!
1. Crezi ca somnul tau deficitar, de 5-6 ore pe noapte, este putin? Afla ca girafele dorm maximum 2 ore pe zi si nu legat, ci in reprize de circa 10 minute!
2. Girafele nu au doar gatul foarte lung, ci si limba, care are, in medie, o lungime de 50 cm! Si fiindca este atat de lunga, bineinteles ca este si utila: girafele se folosesc de ea pentru a apuca hrana si nu numai.
3. Limba girafelor este neagra. De ce? Pentru a nu se arde in urma expunerii repetate de la razele soarelui. Da, deoarece girafele isi folosesc limba mult. Foarte mult.
4. Ramanand tot la subiectul limbii girafelor, afla ca masculii o utilizeaza si pentru a gusta urina femelelor si a descoperi daca acestea sunt sau nu la ovulatie (cu alte cuvinte, daca este cazul sa se imperecheze ori ba).
5. Daca imperecherea are totusi loc, femela girafa va fi gestanta nu mai putin de 15 luni. Iar cand naste, o face stand in picioare, astfel ca mica girafa care tocmai vine pe lume are parte de o cadere nedorita de la o inaltime de aproximativ 2 metri!
6. Poate ca par blajine, dar girafele sunt perfect capabile sa goneasca leii care vor sa le atace. Un astfel de eveniment a fost surprins de cei de la National Geografic.
7. Girafele si rudele lor, okapi, sunt singurele mamifere care mai populeaza astazi Terra, prevazute cu ossicoarne, un soi de cornite acoperite cu piele. Si, spre deosebire de alte cornute, girafele vin pe lume cu aceste coarnite adorabile.
8. Masculii girafa sunt... bisexuali. Aproximativ jumatate dintre ei au raporturi sexuale si cu masculi, nu doar cu femele.
9. Cat tot veni vorba despre masculi, in caz ca te intrebai cum rezolva o disputa, afla ca acestia nu fac altceva decat sa isi transforme gatul prelung intr-un soi de bici cu care isi lovesc adversarul. Auch!
10. Girafele pot sa alerge cu o viteza de pana la 56 km/h. Ceea ce nu este deloc putin, daca ne gandim ca picioarele lor lungi ar trebui sa le cam puna bete-n roate!
11. In orice caz, tocmai pentru ca au picioare foarte lungi, girafele se deplaseaza, in mod obisnuit, cu viteze de aproximativ 16 km/h.
12. Denumirea stiintifica a girafei este Giraffa camelopardalis, ce face referire la faptul ca locuitorii Romei Antice credeau ca girafele sunt hibrizi intre camile si leoparzi...
13. Totusi, girafele pot rezista fara apa chiar mai mult timp decat camilele. Si asta pentru ca se hidrateza cu seva din plantele pe care le consuma. In perioadele de seceta prelungita, insa, se deplaseaza pe distante mari pentru a cauta surse de apa (balti, lacuri etc.).
14. Asa cum amprentele umane sunt unice, la fel se intampla si in cazul petelor care acopera trupul girafelor: nu exista doua animale care sa aiba un model identic!
15. Stiai ca, in Kenya, exista un hotel care adaposteste un sanctuar dedicat girafelor? Asta daca iti doresti vreodata sa petreci ceva mai mult timp printre adorabilele creaturi cu gat prelung.
Foto: buzzfeed.com, wall.alphacoders.com, thesun.co.uk, animalstime.com, hdwallcomp.com, en.wikipedia.org