Mai multi decat cele 7 miliarde de suflete omenesti, acesti gandaci sunt atat de numerosi, incat una din patru vietati care populeaza Planeta Albastra este, ai ghicit, o insecta din ordinul Coleoptera. Acestea fiind spuse, este lesne de inteles ca printre atat de multe insecte s-au strecurat si unele cu comportamente de-a dreptul iesite din comun...
1. Gandacii din ordinul Coleoptera se folosesc de propriile fecale pentru a-si crea scuturi care ii protejeaza de intemperii, pradatori si alte probleme. Gandacelul-testoasa auriu (Charidotella sexpunctata), spre exemplu, este prevazut cu un soi de "furca anala" unde colecteaza materii fecale si particule de piele moarta cu ajutorul carora isi confectioneaza un soi de armura aidoma unei cozi de castor.
2. Nu putini sunt gandacii apartinand acestui ordin care pot fi considerati cu usurinta adevarate bijuterii vii. Si asta gratie trupului lor stralucitor, presarat cu o puzderie de culori. Genul Spilopyra include unele dintre cele mai spectaculoase astfel de insecte coleoptere, prin faptul ca, spre deosebire de alti gandaci, acestea stralucesc cu totul, din cap pana-n picioare.
Poate cea mai frumoasa dintre speciile incluse in genul Spilopyra este Spilopyra sumptuosa, un gandacel rar, regasit in Australia si Noua Guinee. Aceasta bijuterie vie are trupul acoperit de o platosa cu reflexe aurii, verzui, mov-albastrii si mov-verzui, o adevarata incantare pentru privire.
Oamenii de stiinta nu au descoperit inca motivul pentru care insectele coleoptere sunt irizate, in conditiile in care, spre deosebire de pasari, acesti gandaci se folosesc mai degraba de secretii decat de colorit pentru a atrage potentiali parteneri. In orice caz, trebuie spus ca irizatiile nu ii fac vulnerabili, experimentele demonstrand ca gandaceii raman perfect camuflati in mediul natural.
3. Competitia este intr-atat de acerba printre gandacii de balegar, incat unii dintre acestia se agata de sursa lor de hrana pentru a fi siguri ca isi primesc portia! Mai precis, se asaza strategic fix in zona anala a mamiferelor pentru a fi primi care ajung la excrementele eliminate.
Odata ce materiile fecale ating solul, apar alte probleme: gandacul de balegar trebuie sa isi rostogoleasca hrana pana in viziuna proprie, iar munca nu este deloc usoara. De aceea, gandacul se suie pe mica bila si realizeaza un soi de dans pentru a reusi sa o rostogoleasca in linie dreapta.
4. Exista o familie de insecte coleoptere careia evolutia i-a oferit un trup aidoma celui regasit la o artropoda astazi disparuta: trilobitul. Trupul compus din mai multe segmente si presarat cu pete viu colorate este specific doar femelelor, masculii avand corpul cat se poate de banal. Ce-i drept, spre deosebire de acestea din urma, masculii pot sa zboare.
Si totusi, femelele sunt mai avantajate de intreaga situatie, atingand dimensiuni de pana la 6 cm, in conditiile in care masculii nu depasesc 5 mm. De parca nu era suficient, dupa o partida de sex cu o durata de 5 ore, masculii... mor.
Foto: listverse.com, kivu.com, wikimedia.org, tropicaldesigns.com, photography-on-the.net
Video: YouTube.com