4 specii de animale amenintate cu disparitia din cauza exploziei demografice
1/1912
label Diverse autorenew 12 Aug 2014, 00:00
In aceste conditii, nu este de mirare ca restul speciilor de pe Terra devin tot mai putin numeroase. O parte dintre ele sunt intr-atat de afectate de explozia demografica umana, incat se confrunta cu un risc major de disparitie. Iata-le pe doar patru dintre cele care, intr-un viitor nu foarte indepartat, ar putea deveni amintire...

1. Coralul Acropora palmata

Gratie dezvoltarii sale rapide, coralul Acropora palmata este unul dintre cei mai importanti locuitori ai recifelor din Caraibe. Din pacate, insa, este si unul dintre cei mai amenintati. Inainte de anii '80, aceasta specie de coral exista din abundenta in apele Caraibelor, insa, de atunci si pana astazi, circa 95% din efectivul sau a disparut.

Vinovatii? Diferite boli, precum variola alba specifica doar acestui tip de coral si principalul responsabil pentru declinul accelerat al Acropora palmata. Iar oamenii se fac vinovati prin faptul ca fecalele lor, care ajung in apele in care coralii se dezvolta, contribuie la transmiterea variolei albe.

De parca nu era suficient, Acropora palmata si alte specii de coral sunt amenintate de incalzirea globala care creste simtitor temperatura si aciditatea apelor si le pune astfel si mai mult in pericol existenta.


2. Pasarea Oreomystis bairdi

Oreomystis bairdi este o pasare endemica in insula Kauai din arhipelagul Hawaii, amenintata si ea serios cu disparitia, estimandu-se ca, in prezent, nu mai exista mai mult de 1.500 de exemplare in salbaticie. Drama acestei pasari a inceput in 1778, odata cu sosirea primilor europeni in insula. De atunci, Kauai, ce candva adapostea cel putin 71 de specii endemice de pasari, a pierdut 26 din speciile sale de zburatoare, 32 fiind listate ca aflandu-se in pericol de disparitie.

Si totul fiindca europenii au adus cu ei tantari si pasari exotice purtatoare de boli, dar si deoarece au introdus in fauna locala porci salbatici, capre, rozatoare, pisici etc. Nici incalzirea globala nu le face un bine acestor pasari mititele care, in cazul unei cresteri minime a temperaturilor locale, ar putea fi expuse pericolului contaminarii cu malarie si alte afectiuni periculoase.

3. Gibonul Hainan

Gibonul Hainan (Nomascus hainanus) este endemic in insula chineza care i-a dat si numele si este una dintre primatele aflate intr-un real pericol de disparitie. Inainte de 1960, in salbaticie existau mai bine de 2.000 de giboni Hainan, insa, in 2003, specialistii au mai gasit doar 13 exemplare. In prezent, numarul lor este de circa 20 de indivizi.

Pierderea habitatului si braconajul sunt principalele motive ale declinului populatiei de giboni Hainan, nici prezenta oamenilor pe insula in numar tot mai mare nefiind de bun augur pentru aceste primate.

4. Gavialul

Gavialul (Gavialis gangeticus), o ruda a crocodililor si aligatorilor, este astazi singurul reprezentant in viata al familiei Gavialida. La mijlocul anilor '90, se estima ca populatia mondiala de gaviali numara intre 5.000 si 10.000 de indivizi, in prezent mai traind doar circa 1.500.

Din nou, omul este de vina pentru declinul sau, din cauza vanatorii excesive, dar si favorizarii pierderii accelerate a habitatului in care gavialul isi duce traiul prin construirea de baraje etc.

Foto: bobsteneck.blogspot.com, wikimedia.org, speciesconservation.org, zoochat.com,