Obiectul uneia dintre cele mai comune fobii, arahnofobia, paianjenii sunt totusi departe de a fi atat de periculosi si de teribili pe cat ne imaginam cei mai multi dintre noi. In orice caz, teama patologica de paianjeni a dat nastere unor conceptii gresite care s-au raspandit, sub forma de adevaruri, in lumea-ntreaga. Iata-le doar pe cinci dintre ele!
1. Muscatura paianjenilor este mai putin periculoasa decat ai putea crede. Chiar si atunci cand vorbim despre cea a unor exemplar de vaduva neagra sau de paianjen pustnic maro! Conceptia raspandita este aceea conforma careia, daca te musca un astfel de paianjen si nu beneficiezi de tratament, nu ai sanse sa supravietuiesti.
De fapt, se estimeaza ca aproximativ 80% dintre asa-zisele muscaturi de paianjeni nu sunt altceva decat boli diagnosticate prost (precum infectia cu MRSA, cu simptome care includ necroza, intalnita si dupa o muscatura de paianjen).
2. Stiai ca nu toate arahnidele tes panze de paianjen? Toti paianjenii produc substanta necesara fabricarii acestora, insa unii dintre acestia le ofera alte utilizari. Spre exemplu, paianjenii saritori se folosesc de aceasta panza pe post de... parasuta. Astfel, in caz ca se intampla sa cada de la inaltime, prabusirea le este atenuata.
Alti paianjeni se folosesc de panza pentru a tese adaposturi impotriva intemperiilor sau "huse" de protectie pentru ouale din care vor iesi odraslele. Iar paianjenii-lupi isi construiesc cu ajutorul ei casute in care se retrag in perioadele in care nu vaneaza.
3. Opilionii si solifugele, desi si sunt arahnide si arata ca niste paianjeni, in realitate NU sunt paianjeni. Spre deosebire de acestia din urma, opilionii si solifugele nu au clesti pentru venin, nici filiere.
Solifugele, cu infatisarea lor nu tocmai placuta, au dus la nasterea unei puzderii de mituri. Insa, in realitate, aceste arahnide descrise adesea ca fiind foarte agresive, rapide si, mai ales, letale, nu pot face nimic mai mult decat sa produca o muscatura dureroasa, insa nicidecum fatala.
4. Daca suferi de arahnofobie, aceasta teama teribila iti altereaza perceptia asupra paianjenilor. Asa se face ca povestile arahnofobilor, care sustin ca au avut de-a face cu paiajeni uriasi, nu ar trebui crezute in totalitate. Un studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Ohio, publicat in 2012, a dezvaluit ca oamenii care se tem de paianjeni sunt mai predispusi sa ii perceapa ca fiind mai mari decat sunt de fapt!
Un alt studiu, publicat de asemenea in 2012, a mai aratat ca arahnofobii apreciaza gresit si distantele dintre ei si obiectul fricii lor, considerand ca paiajenii sunt mai aproape de ei decat sunt acestia in realitate.
5. Totusi, trebuie spus ca paianjenii au tendinta sa devina tot mai mari! Cel putin aceia care isi duc existenta in preajma oraselor, au descoperit cercetatorii australieni, comparativ cu rudele lor de la tara. O posibila explicatie? Temperaturile mai ridicate din mediul urban care favorizeaza dezvoltarea paianjenilor.
Foto: slate.com, nationalgeographic.com, cubewallpaper.com, deviantart.net, alhabshi.deviantart.com