5 mituri amuzante din lumea animalelor pe care oamenii le credeau adevarate

1/1753
label Diverse autorenew 26 Mar 2014, 00:00
In prezent, chiar daca nu putem ajunge la Polul Nord, nimic nu ne impiedica sa aruncam un ochi peste poze si filmulete online cu lumea inghetata. Lucrurile stateau complet diferit in trecut: in incercarea de a descrie animale complet necunoscute pentru altii, stramosii nostri au dat nastere unor creaturi fantastice fabuloase. Iata, asadar, cinci mituri amuzante din lumea animalelor!

1. Mitul ciclopului, creat de... un craniu de elefant

Fiindca nu stiau cum arata scheletul unui elefant, vechii eleni au concluzionat, la descoperirea unui craniu de Deinotherium giganteum, stramosul preistoric al elefantului de astazi, ca acesta ii apartine, de fapt, unui om urias, cu un singur ochi in frunte (cand, de fapt, "gaura" respectiva nu marca decat locul in care se afla, in mod obisnuit, trompa animalului).

Asa se pare ca ar fi luat nastere mitul ciclopului, potrivit scriitoare Adrienne Mayor, dar si alte legende din mitologia greaca si nu numai.

2. Mitul ornitorincului, animalul a carui existenta era negata

Ornitorincul este un animal cu totul special, unul dintre cele mai ciudate care populeaza Terra astazi. Ei bine, este lesne de inteles, asadar, de ce stramosii nostri erau intr-atat de sceptici incat sa ajunga sa ii puna intreaga existenta la indoiala! La urma urmei, vorbim despre un animal care, desi este mamifer, depune oua, care este veninos si mai este prevazut si cu... cioc de rata!

3. Mitul camelopardului, banala... girafa

Intalnirea cu girafele i-a facut pe locuitorii Imperiului Roman sa considere ca se afla in prezenta unor creaturi aproape fantastice, daca ne gandim ca romanii considerau ca acestea erau, de fapt, o incrucisare intre camile si... leoparzi!

Nu se stie de unde le-a venit o astfel de idee, cert este ca romanii adorau "cameloparzii", datorita blandetii de care aceste animale dadeau dovada. Iar girafa, convertita in "camelopard", este departe de a fi singura nascocire de acest tip. Spre exemplu, eruditul roman Plinius cel Batran denumise strutul "struthio camelus", adica... pasarea-camila!

4. Mitul cangurului cu manute mici si cap de soarece

Cangurul a fost considerat simbolul continentului australian inca de cand a fost zarit pentru prima data (si mentionat in documentele vremii), in 1771, de botanistul britanic Sir Joseph Banks. In urma unei expeditii la bordul HMS Endeavour, cercetatorul a omorat un cangur pentru a-l putea analiza indeaproape la intoarcerea acasa.

Amuzant este faptul ca, desi avea drept inspiratie un exemplar real de cangur, pictorul George Stubbs l-a redat pe panza usor... diferit: cu manute mici, coada lunga si cap de soarece. Chiar daca desenul era cam departe de realitate, acest mic "detaliu" nu l-a impiedicat pe Sir Joseph Banks sa il foloseasca pentru a ilustra coperta cartii in care isi descria aventura pe continentul australian.

5. Mitul hienei androgine

Hiena, unul dintre animalele-simbol ale Africii, a impresionat popoarele antice in asa masura incat artistii si istoricii vremii au pictat-o, respectiv descris-o in repetate randuri. Popularitatea animalului i-a facut insa sa ii atribuie abilitati fantastice; mai exact, Esop in fabulele sale, dar si Aristotel si Plinius cel Batran sustineau ca hiena isi poate schimba sexul dupa bunul plac!

Foto: listverse.com, antfarmersalmanac.com, univie.ac.at, hyaenidae.org, inkyfool.com