6 curiozitati interesante despre misterioasele vulpi. Tu le stiai?

1/1964
label Diverse autorenew 26 Sep 2014, 00:00
Insa, chiar daca sunt animale binecunoscute, nu inseamna ca le-am elucidat pe deplin misterul, ba dimpotriva! Asadar, iata sase curiozitati pe care este posibil sa nu le stii despre simpaticele vulpi:

1. Desi nu se intampla foarte des, vulpile sunt si indragite animale de casa. Insa, chiar si asa, raman animale salbatice, cu apucaturi pe masura, pe care cu greu le poti invata sa fie supuse sau sa le dresezi, spre exemplu.

In orice caz, daca vrei o vulpe de casa (si ai bani berechet), s-ar putea sa ai noroc: in Rusia exista singurele exemplare de vulpi complet domesticite ("rasa" a fost creata in anii '50 la Institutul de Citologie si Genetica din Novosibirsk, Siberia), cu precizarea ca un astfel de animal iti va scoate din buzunar cel putin 8.000 de dolari...

2. Desi sunt rude ale cainilor, nu ale pisicilor, vulpile au apucaturi mai degraba feline! Pupilele lor sunt aidoma celor ale pisicilor, cu fante verticale, trasatura care le ajuta sa vada excelent pe timp de noapte. De asemenea, nu putine sunt vulpile care au abilitati grozave de catarator, o parte dintre ele chiar dormind la inaltime!

Sa mai spunem ca vulpile au si mersul foarte gratios si elegant, intocmai ca al pisicilor? Sau ca, la fel ca felinele, au limba acoperita cu asperitati si mustati foarte sensibile?

3. Vulpile poseda un adevarat arsenal de tehnici de vanatoare, toate foarte bine puse la punct. Si asta fiindca sunt animale omnivore care, desi se hranesc adesea cu insecte, prefera periodic si o gustare mai consistenta, sub forma unui rozator, a unei pasari ori a unui iepure.

Spre exemplu, o vulpe este perfect capabila sa detecteze si, mai ales, sa prinda un soricel minuscul care se deplaseaza sub un strat gros de omat. Iata si dovada:

4. Puii de vulpe sunt absolut adorabili. Micile ghemotoace de blana se nasc oarbe, astfel ca trebuie protejate strasnic pana la varsta de 2 saptamani, cand le dau ochii. Din fericire, au alaturi ambii parinti, tatal fiind acela care se ocupa, in mare parte, de procurarea hranei pentru mama si odrasle. Puii de vulpe raman alaturi de familie pana la varsta de 7 luni, dupa care parasesc culcusul si isi iau vietile in propriile maini.

5. Una dintre trasaturile care face posibila domesticirea (fie ea si partiala) vulpilor este curiozitatea cu care au fost acestea inzestrate de Mama Natura. Asa se face ca simpaticele animale nu numai ca s-au obisnuit si se apropie de om, dar leaga prietenii cu cele mai improbabile vietati!

De pilda, exista situatii in care vulpile ajung sa se imprieteneasca cu cainii, animale antrenate, in mod normal, sa le vaneze! Iar, uneori, asemanarea cu suratele feline le face pe vulpi sa se apropie si de acestea din urma cu incredere...

6. Din pacate, asa cum se intampla cu multe alte animale, si vulpile sunt vanate pentru blana lor. Desi astazi legile interzic in mare parte astfel de practici, vulpile continua sa fie ucise in scopuri comerciale. Iar daca putem intege de ce siberienii si-ar fi dorit blana frumoaselor vulpi, mai putin convingatoare este motivatia americanilor care au ajuns sa le urmareasca tocmai fiindca animalele s-au dovedit foarte iscusite in a evita sa pice in capcanele lor!

Foto: telegraph.co.uk, michigan-sportsman.com, natureimagesbyart.com, en.wikipedia.org
Video: YouTube.com