6 curiozitati pe care nu le stiai despre... curcani

2/2031
label Diverse autorenew 25 Nov 2014, 00:00
Poate nu stiai, dar aceste pasari raspandite in lumea intreaga ascund o multime de apucaturi interesante. Iata-le pe sase dintre ele...

1. Pana si curcanitele sunt pasari relativ mari, ca sa nu mai vorbim despre impunatorii masculi, cum ar putea ele sa zboare? Ei bine, s-ar parea ca, desi curcanii domestici nu pot sa se avante in inaltul cerului (sunt mult prea masivi pentru astfel de abilitati), cei salbatici o fac. Si nicidecum lenes: pe distante scurte, un curcan salbatic poate atinge viteze de pana la 89 km/ora, potrivit LiveScience.com, care citeaza Federatia Nationala a Faunei Salbatice (National Wildlife Federation)

3207.jpg

2. Materiile fecale eliminate de curcani sunt diferite in functie de gen. Astfel, iti poti da seama daca un mascul sau o femela a poposit intr-un loc dupa forma acestor reziduuri: cele specifice masculilor sunt mai mari si au forma de J, iar cele produse de curcanite sunt mai degraba spiralate.

3. Curcanii salbatici pot sa zboare, astfel ca n-ar trebui sa te surprinda foarte mult faptul ca le place sa isi petreaca timpul si in... copaci. De altfel, s-ar parea ca arborii sunt locul lor preferat pentru odihna, un mediu sigur care ii protejeaza de pradatori, dat fiind ca vederea lor este foarte precara. La lasarea serii, curcanii zboara in copaci, se culcusesc acolo in tihna si pace si, in zorii zilei, isi reiau activitatea la nivelul solului.

4. Stiai ca crestetul curcanilor poate avea un colorit variat? In pregatirea pentru sezonul de imperechere, capul curcanilor se coloreaza in rosu, alb sau albastru - uneori consecutiv, in mod repetat, la intervale chiar si de doar cateva secunde!

In rest, corpul masculilor ramane colorat in nuante de verde, bronz, auriu si rosu, "tinuta" al carei scop este acela de a atrage potentialele partenere, in timp ce trupul femelelor este mult mai banal, colorat fiind in nuante de maro sau gri. De fapt, insa, acest colorit le serveste drept camuflaj, cu precadere atunci cand se afla in cuib!

3208.jpg

5. Curcanii inghit... pietre. Da, inghit pietricele mici care ii ajuta sa digere mancarea. Si asta fiindca, spre deosebire de noi, curcanii n-au dinti cu care sa mestece si, deci, sa faramiteze hrana pe care o consuma.

Mai trebuie spus, de altfel, ca aceste pasari domestice nu au un singur stomac, ci doua: stomacul glandular, care inmoaie hrana gratie secretiei de sucuri gastrice, si stomacul musculos (pipota) in care alimentele sunt maruntite.

3209.jpg

6. Doar masculii scot acele sunete amuzante pe care le-ai recunoaste oricand! Curcanitele emit si ele niste sunete, aidoma unui ciripit, insa mult mai discrete decat partenerii lor. Totodata, n-ar strica sa stii ca fiecare mascul emite sunete unice - desi pentru noi toate suna la fel - pe care le foloseste, printre altele, pentru a atrage femelele in timpul sezonului de imperechere.

Foto: mendonomasightings.blogspot.com, alexnoriegasketchblog.blogspot.com, toplowridersites.com, hygenic.com, scienceisgrowing.blogspot.com