Nu de alta, dar mecanismul lor de aparare, acele glande anale care imprastie miasme, a concentrat intreaga atentie mondiala asupra acestei caracteristici, omitand altele, poate la fel de importante, precum faptul ca sconcsii sunt animale absolut adorabile. Pentru a sustine intocmai aceasta ipoteza, te invitam sa descoperi 6 fotografii cu puiuti de sconcsi incredibil de dragalasi!
1. Somn usor!
Daca la maturitate ating dimensiuni de pana la 70 cm, in functie de specie, cand sunt mici, sconsii nu sunt mai mari decat pisoii. Si s-ar parea ca, intocmai ca orice alti prichindei, adora sa traga la aghioase. Oricare le-ar fi culculsul.
2. Mmmm, frunze!
Stiai ca sconcsii sunt animale omnivore? Astfel, dieta lor este un amestec echilibrat de alimente de origine vegetala si animala deopotriva, adaptat in functie de nevoile organismului in fiecare anotimp.
Din meniul lor nu lipsesc larvele, viermii, insectele, soparlele, rozatoarele de mici dimensiuni, salamandrele, serpii, broastele, cartitele, ouale, fructele, frunzele, radacinile, ierburile de tot felul, alunele si alte oleaginoase ori ciupercile.
3. Pofta buna!
Incredibil sau nu, sconsii sunt si indragite animale de companie in lumea intreaga. Specia preferata este Mephitis mephitis, cea cu blanita neagra, brazdata de o dunga alba, din crestet pana in varful cozii.
Cat sunt mici, puii de sconcs pot fi hraniti cu biberonul, in special cand sunt separati timpuriu de mamica lor. De asemenea, trebuie spus ca, adesea, cand sunt crescuti in casa, sconsilor le sunt inlaturate glandele anale urat mirositoare pe cale chirurgicala. Procedura nu este insa legala in toate statele lumii.
4. Fereste-te de coltii mei ascutiti!
Ce poate fi mai adorabil decat un pui, fie el catelus, pisoi sau chiar sconcs, la o adica, care se lupta sa iti roada degetele cu coltii lui mici? Situatia este cat se poate de amuzanta cata vreme animalutele sunt mici. Evident, lucrurile se schimba radical la maturitate, cand muscatura de sconsc devine periculoasa.
In captivitate, sconcsii nu musca decat daca se simt amenintati, riscul unui asemenea comportament fiind mai mare in cazul exemplarelor carora le-au fost indepartate glandele anale folosite in mod obisnuit ca sistem de aparare.
De asemenea, muscatura unui sconcs salbatic poate transmite virusul rabiei.
5. Vrei sa fii prietenul meu?
Cand sunt crescuti in casa, ca orice alt animal de companie, sconcsii pot lega prietenii cu alti membri necuvantatori ai familiei, fie ei caini ori pisici. Acum, bineinteles, oricat de prietenosi ar fi sconcsii, mai trebuie sa isi doreasca apropierea si celelalte animale...
6. La plimbare-n grup
Or fi sconcsii animale solitare in salbaticie (mai putin in perioadele de imperechere), insa prichindeii adora sa se joace impreuna, intocmai ca in imaginea de mai jos. Ca tot veni vorba, nu-i asa ca sconcsii arata precum niste veverite care si-au vopsit blanita?
Foto: buzzfed.com, latimesblogs.latimes.com