6 lucruri incredibile pe care nu le stiai despre simpaticii lenesi
1/1914
label Diverse autorenew 13 Aug 2014, 00:00
Si pariem ca nu stii o multime de curiozitati despre aceste animale dragalase, care cu siguranta te vor lua prin surprindere! Iata despre ce este vorba:

1. Lenesii au o digestie lenta. Foarte lenta. Intr-atat de lenta, incat poate dura chiar si o luna digerarea unei singure mese, compuse de altfel strict din frunze. Iar explicatia pentru acest fenomen este simpla: fiindca alimentatia lor este alcatuita in mod exclusiv din frunze care nu le asigura cine-stie cata energie, digestia lor nu poate fi mai accelerata de atat. Asa se explica si incetineala proverbiala a simpaticelor animale: de unde atata energie ca sa fie rapizi?!

2. Lenesii isi petrec cea mai mare parte a existentei lor... stand cu capul in jos. La propriu. Trupul lor este astfel alcatuit incat sa permita asemenea excentricitati: au gheare mari si lungi cu care se agata strans de ramuri si organe vitale precum ficatul, stomacul si rinichii care sunt bine ancorate de abdomen pentru a nu le presa diafragma (si a-i impiedica sa respire) cand stau cu capul in jos. Lenesii sunt atat de obisnuiti sa stea atarnati astfel, ca se poate intampla - si chiar se intampla - sa si nasca in aceasta pozitie!

3. Au o digestie incredibil de lenta, dar functionala, astfel ca este lesne de inteles ca, mai devreme sau mai tarziu, lenesii trebuie sa isi faca si nevoile. Pentru a defeca, lenesii se aventureaza in lumea de dedesubt si, fiindca membrele posterioare nu le sunt, practic, de niciun folos, se tarasc pur si simplu la nivelul solului, ajutandu-se de ghearele cu care au fost inzestrati. Evident, incursiunile in lumea de dedesubt ii face foarte vulnerabili in fata atacurilor pradatorilor hamesiti...



4. In blana lenesilor se adapostesc specii de alge si de fungi, printre altele. Dintre cele din urma - pana acum au fost identificate 74 de specii diferite -, trei ar putea fi folosite la gasirea unui remediu pentru combaterea cancerului mamar, opt la tratarea bolii Chagas, iar doua la distrugerea parazitilor care provoaca malarie! Sunt necesare multe studii suplimentare pentru a dezvolta respectivele tratamente, insa oamenii de stiinta sunt optimisti ca descoperirile lor vor revolutiona la un moment dat medicina.

5. Stau mai toata viata lor in copaci, coboara din cand in cand la nivelul solului si uneori... mai si inoata! De altfel, lenesii sunt niste inotatori minunati, membrele lungi prevazute cu gheare uriase fiindu-le de un real ajutor in acest sens. Aceasta abilitate ii poate scapa de neplaceri, in conditiile in care, in apa, se deplaseaza cu viteze de trei ori mai mari decat pe uscat! De parca nu era suficient, lenesii pot sta foarte mult timp scunfundati in apa - daca isi incetinesc ritmul cardiac, reusesc sa isi tina respiratia pana la 40 de minute!

6. Lenesii isi pot roti capul pana la 270 de grade!

Foto: earthtimes.org, economist.com, nationalgeographic.com, huffingtonpost.com