7 lucruri interesante despre pisica de rau, o specie aflata in pericol de disparitie
1/1920
label Diverse autorenew 20 Aug 2014, 00:00
Trebuie spus, totodata, ca aceasta creatura acvatica este si unul dintre cei mai mari pesti regasiti in rauri, deci una cu care nu ti-ai dori sa ai un rendez-vous, nici macar intamplator. Afla in continuare cateva lucruri interesante despre pisica de rau, o specie aflata in pericol de disparitie!

1. Pisica de rau si-a capatat numele stiintific - Himantura polylepis - in urma unui proces intins pe mai bine de 100 de ani! Initial, specia a fost identificata de un ihtiolog olandez, pe nume Pieter Bleeker, in anul 1852. Acesta a denumit vietatea polylepis, dar, fiindca studiul sau nu a devenit tocmai popular, numele a fost uitat. Multi ani mai tarziu, in 1990, un nou studiu, condus de Tyson Roberts si Supap Mokolprasit, a identificat aceeasi specie, pe care a botezat-o Himantura chaophraya, ulterior descoperind ca este una si aceeasi creatura cu cea descoperita de ihtiologul Pieter Bleeker. Si astfel a luat nastere denumirea sa stiintifica definitiva, Himantura polylepis!

2. Pisica de rau este o vietate mare. Foarte mare. Coada sa poate atinge o lungime de 40 cm, iar aripioarele sale, 2 m, in conditiile in care latimea lor este si mai impresionanta: 5 m! Asa cum se intampla si in cazul pisicii de mare, coada speciei de rau este otravitoare si este perfect capabila sa penetreze pielea si chiar oasele umane. Cum era de asteptat, la asemenea dimensiuni, greutatea pisicii de rau poate atinge 500-600 kg!

3. Pisica de rau, desi atat de mare, este putin studiat, fiind cat se poate de capabila sa se ascunda in apele in care isi duce veacul. Ca tot veni vorba, acest peste urias isi duce existenta in raurile si estuarele din Borneo, Noua Guinee, Thailanda si zonele nordice ale Australiei.

4. Pisica de rau este carnivora, iar sursa sa principala de hrana o constituie crabii, calmarii, crustaceele, pestii, melcii de mare si crevetii. Creatura isi captureaza prada cu usurinta, daca ne gandim ca sta adesea pitita in malul si nisipul de pe fundul raurilor (deci devine practic invizibila) si, in plus, detecteaza de la distanta campul electric al viitorului sau pranz!

5. In pofida dimensiunilor sale impresionante si a faptului ca este perfect capabila sa ucida un om, pisica de rau este mai degraba pasnica. Nici macar atunci cand ajunge, din greseala, in plasele pescarilor nu devine agresiva!

6. Situatiile nefericite in care pisicile de rau ajung in plasele pescarilor si isi pierd viata sunt unele dintre motivele declinului lor constant. Un altul, chiar mai important, este pierderea progresiva a habitatului lor natural. In prezent, specia are statutul de amenintata cu disparitia la nivel mondial, in Thailanda fiind clasificata chiar drept in pericol sever de disparitie!

7. Pisica de rau poate fi transformata si in animal de companie! Bineinteles, preferabil este sa optezi pentru varietatile de mici dimensiuni care nu ating lungimi de cativa metri (si o greutate pe masura) la maturitate.

Foto: 2oceansvibe.com, jynews.net, nationalgeographic.com, wrscomsg.wordpress.com

Quiz
Cu ce rasa de caine te asemeni?

Daca vrei sa iti iei un caine trebuie sa alegi o rasa ,nu?Acum poti afla cu ce rasa te potrivesti.

Sondaj

Esti de acord cu noua lege care impune eutanasierea cainilor fara stapan?