8 curiozitati fascinante despre fiorosii rechini
1/1910
label Diverse autorenew 11 Aug 2014, 00:00
Dimpotriva: iata 8 curiozitati care iti vor schimba parerea despre rechini!

1. Rechinii au al saselea simt. Si nu, asta nu inseamna ca au abilitati paranormale, ci ca poseda capacitatea de a capta impulsurile electrice aproape imperceptibile emise de muschii altor creaturi marine, totul gratie ampulelor lui Lorenzini, niste canale minuscule imprastiate pe suprafata botului lor urias. De parca nu era suficient ca aceste organe sensibile ii ajuta sa vaneze, tot ampulele lui Lorenzini sunt responsabile cu orientarea lor excelenta in spatiu in timpul migratiilor.

2. Rechinii se pot reproduce in trei feluri distincte. O parte dintre ei sunt ovipari, adica depun oua. O alta parte este vivipara, adica de nastere unor pui vii, cum se intampla in cazul mamiferelor. In cele din urma, trebuie spus ca majoritatea rechinilor prefera varianta combinata, adica sunt ovovivipari, ceea ce inseamna ca se inmultesc prin oua pe care femelele le clocesc in oviduct.

3. Stiai ca rechinii se pot... clona? Ei bine, da. O a patra forma de reproducere, evidentiata de regula la rechinii crescuti in captivitate, este partenogeneza sau procesul prin care embrionii se formeaza fara fertilizare externa (deci, fara ajutorul unui mascul) si care este intalnita la toate creaturile Terrei, cu exceptia mamiferelor.

4. A sosit momentul sa ii invidezi pe rechini pentru dantura lor perfecta. Da, perfecta in sensul absolut al cuvantului, intrucat acesti pesti pur si simplu nu dezvolta niciodata carii, gratie stratului de fluor care le protejeaza fiecare colt. De parca nu era suficient, rechinii isi schimba dantura periodic, de-a lungul vietii ajungand sa inlocuiasca mai bine de 30.000 de dinti!

5. Rechinii se numara printre creaturile care se imbolnavesc foarte, foarte greu. Care este explicatia? S-ar parea ca tesuturile acestora poseda proprietati anticoagulante si antibacteriene care ii protejeaza de neplaceri si care ar putea sta la baza unor remedii eficiente si in cazul unor afectiuni umane, precum fibroza chistica si anumite tipuri de cancer.

6. Rechinilor le place sa stea la... plaja?! Da, potrivit unor biologi marini, rechinii nu se apropie de plaje in cautare de hrana, ci pentru a se bucura de caldura razelor de soare! In apele putin adanci, rechinii pot sta tolaniti la soare pentru a se incalzi si, culmea, sunt perfect capabili si sa se bronzeze!

7. Se estimeaza ca apele Oceanului Planetar sunt populate de aproximativ 400 de specii distincte de rechini. Dintre acestia, foarte putine insa au fost identificate si analizate. Unul putin studiat este rechinul-ferestrau de Bahamas (Pristiophorus schroederi), la fel si rechinul-covor indonezian, care a fost descoperit abia in 2006!

8. Contrar opiniei generale perpetuate de filmele horror, rechinii nu vaneaza oameni. Incidentele care se lasa cu muscaturi fatale sunt foarte rare - de altfel, se estimeaza ca pentru fiecare om care moare din cauza unei muscaturi de rechin, alte 2 milioane de rechini isi pierd viata din cauza vanatorii iresponsabile...

Foto: wikimedia.org, distractify.com, tywkiwdbi.blogspot.com, sciencemag.org