Peste iarna, efectivul local de pasari care raman tot timpul anului in Romania - pe langa cele mentionate, se mai numara si pitigoiul si mierla - este completat de noi specii, cum sunt cinteza de iarna si matasarul. Cum hrana pare sa fie ceva mai usor accesibila in asezarile urbane, pasarile isi gasesc adapost in curti, gradini si parcuri unde se straduiesc sa supravietuiasca adapostindu-se in casute special amenajate, in scorburi, cuiburi abandonate, crapaturi etc.
Din fericire, exista cateva masuri concrete pe care le poti lua si tu pentru a le da o mana de ajutor zburatoarelor care ierneaza in orasul in care locuiesti.
Construieste casute pentru pasari
In curtea blocului sau in curtea casei ori in gradina proprie, n-ar strica sa construiesti cateva casute pentru pasari. Proiectul nu este unul anevoios si, daca n-ai mai facut asta pana acum, trebuie sa stii ca nu este important ca micile adaposturi pentru zburatoare sa fie perfecte, ci sa fie suficient de incapatoare incat acestea sa se poata strecura si sta in interior si construite in asa fel incat sa nu permita accesul apei, zapezii etc.
Pentru ca aceste casute sa fie si mai primitoare si sa le asigure o protectie optima in special in noptile geroase, nu ar strica sa le captusesti cu paie, spre exemplu, sau chiar si cu rumegus.
Pune-le la dispozitie hrana din belsug
Magazinele de profil abunda in graunte pentru pasari pe care le poti procura si pune la dispozitia lor in spatiul din jurul casei. Poti pune cate o gramajoara de seminte in apropierea casutei construite sau amenaja zone speciale, unde sa asezi si un vas cu apa. In zilele foarte friguroase, schimba frecvent apa (inghetata) pentru ca pasarile sa aiba acces la lichidul de care au atata nevoie.
Hranei clasice pentru pasari i-ai putea adauga periodic si una bogata in grasimi - acestea din urma sunt surse excelente de energie (inclusiv pentru producerea de caldura), atat de importante pentru ca pasarile sa infrunte cu brio vitregiile iernii.
Nu te sfii, asadar, sa le pui din cand in cand la dispozitie arahide maruntite, de pilda, sau orice alte seminte/oleaginoase - care nu costa foarte mult - ai la indemana.
Asigura-le protectie impotriva vantului
Crivatul specific iernii este orice, mai putin placut. De aceea, amenajarea unui spatiu care sa protejeze pasarile impotriva vantului aspru este o idee excelenta. Nici macar nu trebuie sa fie ceva complicat: o gramajoara de resturi (frunze etc.) pentru compost poate fi o idee buna. Si copacii stufosi - coniferele - sunt excelenti in acest sens, de aceea, daca ai in curte/gradina astfel de arbori, prezenta lor este o veste grozava pentru zburatoarele care vor poposi in zona.
Atentie la animale
Veveritele simt mirosul delicioaselor alune de la distante considerabile - prin urmare, n-ar strica sa le pui si lor la dispozitie gramajoare cu astfel de gustari, incurajandu-le astfel sa nu se apropie de mancarea pasarilor.
Foto: gilligalloubird.com, duncraft.com, empressofdirt.net, tigersheds.com, chelseadogs.com