Hemoragii, convulsii, fracturi, acestea sunt numai cateva dintre problemele medicale cu care se poate confrunta animalul tau de companie si pentru care, in mod logic, vei ajunge la veterinar in cel mai scurt timp. Insa, alte afectiuni au simptome mai putin evidente, pe care este posibil sa nu le remarci decat mai tarziu ori poate deloc. Iata cum sa evaluezi cat mai corect si rapid simptomele animalului tau de casa.
Cum sa recunosti o urgenta
Daca nu ai fost plecat de acasa pentru o perioada mai lunga sau mai scurta - de exemplu, un concediu - si nu ai intervenit in obiceiurile alimentare ale animalului, dar acesta incepe sa manance mai mult sau, dimpotriva, nu mai are apetit, nu ezita sa il duci la veterinar pentru un consult. Fa acest lucru mai ales daca sufera de varsaturi sau diaree. Pe de alta parte, daca ai incredintat animalul unei persoane dragi pentru o perioada, asteapta o zi sau doua, pentru ca aceasta tulburare de alimentatie ar putea fi provocata de schimbarile din viata lui de zi cu zi.
Ridica-i buzele si priveste culoarea lor interioara, care, in mod normal, ar trebui sa fie roz. Daca acestea sunt albe, culoarea poate fi un simptom de hemoragie interna sau ingestie de produse toxice, mai ales daca animalul prezinta si dificultati de respiratie, de exemplu. O piele in nuante galbui poate indica o problema a ficatului, in timp ce una in nuante albastrui arata lipsa oxigenului, iar in cazul acestor manifestari este recomandat sa apelezi la servicii de urgente veterinare in Bucuresti. Cu cat actionezi mai rapid, cu atat animalul are sanse mai mari de recuperare.
In cazul in care ai anumite dubii, poti sa ii iei si temperatura. De exemplu, temperatura unui caine variaza intre 38° si 39° Celsius, insa stresul poate contribui la cresterea ei.
In caz de ameteala sau pierderea cunostintei
Daca aceste simptome apar dupa un val de caldura, ajuta animalul sa se racoreasca umezindu-i cu apa gatul, picioarele, corpul. Veterinarul ar trebui apoi sa il consulte, chiar daca starea sa de sanatate pare sa se imbunatateasca.
In cazul unor convulsii, lasa-l sa stea linistit intr-un loc intunecos, insa supravegheaza-l, fara sa il atingi si asteapta 4-5 minute pana la oprirea manifestarilor. Apoi du-l la medicul veterinar, pentru ca aceste convulsii pot avea multiple cauze - altele decat o eventuala epilepsie -, de exemplu otravirea.
Daca animalul nu poate ramane intins si isi priveste abdomenul, iar daca la palpare simti in acea zona un „balon”, este posibil ca acesta sa fi suferit o dilatatie si torsiune a stomacului. In mod normal, in timpul digestiei apar gazele, care apoi sunt eliminate din stomac. Uneori, in special la rasele mari de caini, aceasta evacuare nu are loc, stomacul se extinde, apoi se torsioneaza. Aceasta problema este o urgenta medicala.
Scaun si urina cu aspect suspect
Indiferent ca ai un caine sau o pisica, du animalul repede la veterinar, chiar daca pare ca se simte bine. Aceste simptome pot indica boli grave, de exemplu renale, care necesita tratament imediat. Tulburarile de acest tip pot fi destul de frecvente si relativ usoare, daca nu dureaza. Pe de alta parte, trebuie sa iei situatia mai in serios cand vine vorba despre un pui, mai ales daca are mai putin de 6 luni, deoarece se poate deshidrata complet in cateva ore.
In caz de accident
Chiar daca animalul pare sa fie bine, verifica-l. Unele leziuni pot fi interne si pot sa nu aiba simptome imediate. Medicul veterinar poate efectua radiografii suplimentare, daca este necesar. De asemenea, mergi de urgenta la medic daca suspectezi ca animalul a fost otravit. Anumite produse, cum ar fi ciocolata si ceapa, sunt toxice in doze mici.
Nu in ultimul rand, evita sa administrezi animalului medicamente de uz uman fara a consulta un medic veterinar, chiar si in cazul dozelor pentru sugari. Unele medicamente pot fi letale, asa cum este cazul banalului paracetamol administrat pisicilor.
Sursa foto: Unsplash