Fara indoiala cea mai mare inghesuiala a fost la iepurasi: zeci de copii si-au convins parintii sa vina cu ei la expozitie pentru a atinge macar odata blana pufoasa a exemplarelor din custi. Diminutivul nu le descrie insa corect: iepurii de expozitie sunt extrem de mari, chiar daca sunt linistiti si nu fac rau nimanui. Cu urechile mari, lasate jos pe langa cap, cu ochii mari si blanzi, iepurii pareau interesati mai mult de legumele si de morcovii pe care ii aruncau copiii in cusca. Unele animalute pareau destul de timorate de toata atentia pe care o primeau cu ocazia expozitiei.
Cangurii cel putin, unul alb ca neaua si altul brun, stateau in coltul cel mai indepartat al custii si pareau destul de nefericiti, chiar daca au primit nenumarate fructe si legume. "Cangurii i-am adus din Olanda", spune Bogdan Iordache, organizatorul expozitiei, spulberandu-mi sperante ca topaitorii vin chiar din insorita Australie. Se pare ca ferma are mai multe exemplare, insa dupa cum bine stim, cangurii sunt animale care iubesc libertatea, asa ca doar doua au fost aduse la expozitie si au suportat calvarul de a fi inchise intr-o cusca o zi intreaga.
Tot proprietarul a mai explicat ca animalele sunt pentru el un hobby si ca la ferma din Ilfov nu sunt tinute in custi. "Fac asta mai mult pentru hobby, o mare parte din ceea ce castig se duce pe intretinerea animalelor, pe hrana, dar si pe medicamente si vizite la veterinar", a declarat Bogdan Iordache, pentru Animale.ro, aratand inspre standul producatorilor de medicamente pentru animale.
Cand vine vorba de "pasari exotice", multi se gandesc la colibri, fazani sau diverse alte oratanii. Insa ce vezi la ferma Kapy iti arata ca si pasarile din batatura bunicului pot avea un aer exotic. Exemplarele de cochin (barat - cu penaj gri si alb, bobat - cu penaj negru cu pete albe, negru, alb, galben urias sau potarnichiu) si brahma herminat (negru, deschis, albastru urias sau deschis albastru) au populat multe din custile aduse la expozitie. Gainile erau atat de mari, incat unii copii pareau intimidati de ele. Proprietarul insa nu se gandeste, asa cum ar face bunicii, ca din ele ar iesi o ciorba indestulatoare pentru toata familia: exemplarele frumoase sunt crescute special pentru expozitii.
"O gaina costa intre 100 si 400 de lei, in functie de exemplar. Daca este vorba despre campioni pentru expozitii, preturile pot ajunge si pana la 400 de euro. Avem aici si campionul national, a iesit campion la Breaza", spune Bogdan Iordache, si imi arata un cocos negru frumos, care trage cu ochiul la gainile din cusca vecina.
In mijlocul expozitiei au tronat lebedele albe cu cap negru, dar si ratele si gastele exotice, cu penaj fantezist. Acestea au facut deliciul copiilor, care au putut sa le hraneasca si sa le arunce fan in tarcul in care erau tinute.
Cele mai "exotice" aparitii au fost cocorii africani si paunii, care au incantat prin culorile superbe ale penajului, insa nu au avut la fel de mare succes precum animalutele imblanite.
O alta vedeta a expozitiei a fost strutul, care spre deosebire de celelalte animale parea extrem de interesat de agitatia din jur. Acesta a fost insa despartit de public printr-o zona speciala, din motive de siguranta. "Sunt foarte curiosi", explica unul dintre ingrijitorii de la ferma. "Oriunde vad culori puternice - rosu, galben, portocaliu - dau cu ciocul", spune el, in timp ce un copilas imbracat in aceleasi culori fuge de langa parinti si se repede chiar inspre cusca strutului, parasind zona de siguranta. Micutul a fost recuperat insa rapid de parinti, care l-au indepartat de pasarea mai mare decat un om.
"Am avut mai mult struti, insa am fost nevoit sa tai masculii, pentru ca sunt extrem de violenti. Primavara, cand incepe sezonul imperecherii, se lupta intre ei pana la moarte", explica Bogdan Iordache cum a ramas doar cu un singur strut la ferma.
Pe masura ce dadeai ocolul cortului in care erau expuse animalutele, iti dadeai seama ca, in ciuda nemultumirii temporare de a fi inchise in custi, acestea sunt extrem de bine ingrijite si hranite. Iar intreaga expozitie a reusit, macar pentru scurt timp, sa aduca amintiri din copilarie, cand pasesti in ograda si esti inconjurat de animale care au incredere in oamenii langa care traiesc.