Bolile comune si testele de diagnostic ale aparatului reproducator al catelei
2/261
label Diverse autorenew 26 Nov 2008, 00:00
Tulburarile (afectiunile) ovarului

•  Chistii ovarieni se pot dezvolta de la acumularea de lichid in interiorul foliculilor. Acesti chisti pot sau nu induce simptome clinice, astfel ca animalutul poate sa nu mai intre in estru (calduri) sau poate prezenta semne de estru continuu.
•  Resturile ovariene pot uneori aparea atunci cand o portiune din ovar este taiata si lasata in urma operatiei de castrare. Aceste catele manifesta semne de intrare in calduri la un anumit moment dupa ce interventia chirurgicala a fost efectuata.
•  Tumorile se pot dezvolta la nivel ovarian si pot fi fie benigne, fie maligne.  
Tulburarile (afectiunile) uterului

•  Metrita este inflamatia uterului. Acest termen este utilizat cel mai frecvent atunci cand inflamatia uterina apare dupa o gestatie. De regula, ea se dezvolta datorita unei infectii bacteriene care se propaga de la nivel vaginal si reuseste sa patrunda in uter printrun cervix deschis.
•  Piometrita (piometrul) este o problema complexa a catelelor in varsta care nu au fost castrate. Glandele endometriale si endometrul uterului (mucoasa uterina) se maresc in volum si predispun uterul la dezvoltarea diverselor infectii. Bacteriile pot intra in uter prin cervix si incep sa se dezvolte. Uterul se mareste progresiv in dimensiune, umplandu-se cu un material purulent. Daca cervixul este deschis, secretia (puroiul) se poate scurge pe la nivelul vaginului. Daca cervixul este inchis, nu se va sesiza nicio scurgere. Piometrul apare adesea in primele 8 saptamani de la ultimul ciclu de calduri datorita unor nivele crescute ale hormonului progesteron. Toate catelele necastrate sunt susceptibile.
•  Prolapsul uterin reprezinta prolabarea uterului prin cervix in vagin. Portiuni din uter pot fi vizualizate la nivelul vulvei. Trebuie sa mentionam ca este o afectiune rar intalnita la caini. El apare, de regula, in timpul sau imediat dupa fatare, cel mai frecvent dupa expulzarea ultimului nou-nascut, dar, de asemenea, poate fi intalnit si dupa avortul spontan.
•  Tumorile se pot dezvolta si la nivel uterin. Exista multe tipuri diferite de tumori care se pot dezvolta in acest organ, atat benigne, cat si maligne. Castrarea, cu extirparea uterului, previne dezvoltarea tumorilor uterine.  
Tulburarile (afectiunile) vaginului

•  Vaginita este inflamatia vaginului. Ea poate debuta la catelele de orice varsta, dar o forma juvenila este observata la catelele cu varsta mai mica de un an. Forma juvenila a vaginitei de cele mai multe ori se rezolva dupa primul ciclu estral. Alte cauze ale vaginitei pot fi reprezentate de defectele congenitale, infectiile tractului urinar, infectiile vaginale (bacteriene, virale), tumorile vaginale si traumatismele vaginale. Primul semn clinic este secretia vaginala.
•  Hiperplazia vaginala sau edemul reprezinta un raspuns exagerat din partea tesutului vaginal la estrogeni intalnit in timpul anumitor faze ale ciclului estral (caldurilor). Tesutul vaginal devine edematiat si se poate prolaba pe la nivelul vulvei si apare ca o masa de forma unei gogoase. Hiperplazia vaginala este mult mai frecvent intalnita la catelele tinere, necastrate si mult mai des la boxer, bulldog-ul englez, Saint Bernard, ciobanescul german si alte cateva rase.
•  Tumorile pot, de asemenea, sa se dezvolte si la nivel vaginal. Un anumit tip de tumora, tumora veneriana transmisibila (TVT) sau tumora Sticker este produsa de un virus. TVT este o afectiune contagioasa si este adesea raspandita in timpul imperecherii.  
Tulburarile (afectiunile) glandelor mamare

•  Tulburarile productiei de lapte includ galactoreea (productia de lapte care nu este asociata cu gestatia), agalaxia (incapacitatea de a secreta lapte in momentele adecvate) si galactostaza (acumularea anormala a laptelui in glandele mamare).
•  Mastita este inflamatia si/sau infectia glandelor mamare. In majoritatea cazurilor, se considera ca bacteriile se propaga prin intermediul canalelor mamare in glande. Glandele mamare pot deveni dureroase, turgescente si uneori inflamate si marite in volum.
•  Tumorile glandelor mamare sunt cele mai comune tumori care se dezvolta la catele, si in special la cele care nu au fost castrate. Tumorile glandelor mamare sunt frecvent maligne, chiar daca unele dintre ele nu sunt foarte agresive. Castrarea catelei inaintea celui de-al doilea ciclu de calduri poate preveni in mod eficient aceste tumori.

Ce tipuri de teste de diagnostic sunt utilizate pentru a evalua tractul reproducator al femelelor?


•  O hemoleucograma completa, un profil de organ, o analiza de urina si o urocultura sunt adesea folosite pentru a cauta vreo eventuala infectie sau alte anomalii legate de organ (ex. infectia vezicii urinare, boala renala, etc.).
•  Radiografiile abdomenului sunt utile pentru identificarea maririi in volum a uterului. Daca ovarele si uterul se gasesc la dimensiunile normale, atunci, de regula, nu pot fi vizualizate pe radiografiile simple.
•  Radiografiile toracice pot fi indicate daca este prezenta vreo formatiune tumorala, avand rolul de a pune in evidenta metastazele.
•  Vaginoscopia reprezinta examinarea vulvei si a vaginului prin introducerea unui aparat optic pe la nivelul organelor genitale externe direct in vagin pentru a examina regiunea in vederea punerii in evidenta a eventualelor tumori si a inflamatiei.
•  Citologia vaginala poate fi efectuata prin obtinerea celulelor de la nivelul vaginului utilizand un tampon steril din bumbac si examinand amprentele (tamponul va fi „sters” pe o lama de microscop) cu ajutorul unui microscop. Citologia vaginala este utila pentru identificarea etapei ciclului de calduri in care se afla cateaua si pentru a evidentia semnele inflamatiei si infectiei.
•  Examenul citologic se poate, de asemenea, efectua si pe probele de lapte.
•  Examenul ultrasonografic (ecografic) al cavitatii abdominale este foarte util in evaluarea organelor interne prezente in abdomen, utilizand unde sonore de inalta frecventa. De asemenea, examenul ecografic poate identifica modificarile de organ care nu pot fi evidentiate pe filmele radiografice. El poate fi la fel de bine utilizat pentru a confirma existenta unei gestatii.
•  Examenul bacteriologic si antibiograma pot fi efectuate. Materialul este obtinut cu ajutorul unui tampon special de cultura sau a unui tub colector si se fac incercari repetate pentru cresterea culturilor de bacterii si pentru identificarea acestora. Apoi, cultura bacteriana este testata cu ajutorul mai multor antibiotice pentru a determina care dintre acestea este cel mai eficient in uciderea bacteriilor.
•  Aspirarea cu ajutorul unui ac fin si examinarea celulelor sunt adesea utile atunci cand se evalueaza diferitele formatiuni si tumori.
•  Biopsia formatiunilor si a tesuturilor anormale poate fi de asemenea efectuata.
•  Extirparea organului si trimiterea acestuia pentru examinarea biopsica poate fi necesara in anumite cazuri pentru a identifica o problema ascunsa si cauza acesteia.