Broasca de copac latratoare este una dintre cele mai mari broaste intalnite in Statele Unite. Ea poate fi gasita in sud-estul Statelor Unite, in principal in Florida si in statele invecinate. In urma interventiei omului care a produs distructii extinse ale mediului lor de viata, broscutele de copac latratoare sunt din ce in ce mai putine ca numar.
Clasificarea
Regnul: Animalia Increngatura: Cordata Subincrengatura: Vertebrata Clasa: Amphibia Ordinul: Anura Familia: Hylidae Genul: Hyla Specia: Hyla gratiosa
Aspectul exterior
Broscuta de copac latratoare (Hyla gratiosa) este foarte variabila ca si colorit de la verde praz pana la maro. In general, are un colorit verde cu pete sau cercuri maro sau negre de-a lungul corpului si cu puncte galbene sau aurii. Pielea acestor broaste are un aspect granular, foarte rugoasa. Gatul, abdomenul si fata interna a membrelor posterioare sunt, in general, de la galben intens pana la auriu. La mascul, gatul este de culoare verde deschis sau galben, aspect care-l diferentiaza de femela. Adesea, picioarele pot prezenta dungi de culoare galbena. Coloritul poate varia in functie de iluminat, perioada zi-lumina si temperatura ambientala. Cand este stresata, broasca de copac latratoare poate deveni mai deschisa la culoare, disparandu-i petele inchise la culoare. Broasca de copac latratoare are un cap scurt si un timpan bine evidentiat – una dintre cele mai simple modalitati de a identifica acest tip de broasca. Broasca de copac latratoare poate ajunge pana la lungimea de 6,5 cm.
Personalitatea si comportamentul
Broasca de copac latratoare este o specie solitara si nocturna. Ea isi va petrece intreaga zi odihnindu-se pe crengile copacilor. Cand vremea devine calduroasa si uscata, broastele de copac latratoare estiveaza. Cand vremea este rece, ele hiberneaza. Atat estivarea, cat si hibernarea se fac la radacina copacilor cu multa vegetatie. Broasca de copac latratoare este indrazneata si prietenoasa, trasaturi care fac o buna alegere atat pentru incepatorii, cat si pentru experimentatii in ale cresterii reptilelor. In unele cazuri, ea se poate obisnui sa manance chiar din mana stapanului. Singurul inconvenient al cresterii acestor broaste ca animalute de companie, este ca sunt foarte zgomotoase. „Latratul” este sunetul pe care il reproduce numai masculul in sezonul ploios, dar poate fi auzit, de asemenea, si atunci cand broasca coboara la sol. Cand broasca se afla in apa, sunetul este mai ragusit si mai grav.
Habitatul
Broasca de copac latratoare traieste atat la sol, cat si in apa. Cand vremea este uscata, lipsita de precipitatii, broasca de copac latratoare se ingroapa in pamantul din jurul radacinilor arborilor, bogat in vegetatie, in cautarea umiditatii. Broastele de copac latratoare prefera climatele moderate intre 21-270C, temperatura optima a mediului ambiant fiiind de 25-260C. Dupa cum le sugereaza si numele, broastele de copac latratoare isi petrec majoritatea timpului in copaci. In salbaticie, atunci cand simt apropierea vreunui pericol, aceste broscute se vor ascunde sub radacinile arborilor. Pernitele lipicioase de la extremitatile membrelor lor le ajuta sa se prinda mai bine de scoarta copacilor. Trebuie sa tineti cont, ca labutele lipicioase o vor ajuta sa se catere si pe peretii acvariului. In captivitate, broasca de copac latratoare poate fi tinuta intr-un acvariu de circa 10 galloni (aproximativ 33-35 litri), dar este absolut necesar ca acesta sa fie prevazut cu un plafon de protectie, pentru a preveni evadarea animalutului. Terariul dispus pe verticala trebuie prevazut cu multa vegetatie si cu crengi de copac pe care broasca sa se poata catara. Multi dintre crescatori aleg in locul crengilor de diferite esente, betele de bambus. Terariul trebuie sa fie bine ventilat si sa beneficieze de un termostat care sa mentina o temperatura constanta de circa 21-270C. Iluminatul trebuie asigurat 12-14 ore pe zi. Asigurati-va sa schimbati muschiul la 4-5 zile, pentru a se mentine proaspat si jilav. In acvariu va fi amplasat un vas mare de apa proaspata care va fi schimbata in fiecare zi, apa pe care broasca de copac latratoare o va utiliza pentru a-si linisti setea si pentru a se imbaia. Utilizati numai apa declorurata.
Hranirea
Acest tip de broasca de copac este carnivora, hranindu-se in principal cu greieri, viermisori, melci si alte insecte, muste si fluturi, precum si cu soricei nou-nascuti si alte animalute miniaturale. Amestecati alimentele oferite cu produse speciale pe baza de calciu si vitamine. Puteti, de asemenea, sa incercati cu incredere si produsele speciale pentru reptile pe care le veti gasi in pet shop-uri.
Viata reproducatoare
- ca si in cazul altor amfibieni, broastele de copac se imperecheaza si depun oua; - sezonul de imperechere este, in general, in perioada martie-august; - femela de broasca de copac latratoare depune ouale fie in apa, fie sub frunzele umede pentru a le mentine viabile; - mormolocii ies din oua la circa o saptamana de la depunerea acestora. La cateva zile dupa ecloziune, branhiile mormolocilor incep sa functioneze si acestia incep sa se hraneasca cu alge. Mormolocii sunt destul de mari ca si dimensiune, atingand o lungime de circa 5 cm. Dupa 1,5-2 luni, mormolocii metamorfozeaza transformandu-se in brotacei. - femela nu-si ingrijeste puii asa cum fac mamiferele; - maturitatea sexuala atat la mascul, cat si la femela este atinsa la circa 4 ani; - in sezonul de imperechere (unul pe an), femela se imperecheaza o singura data, in timp ce masculul se poate imperechea pana la 15-17 ori intr-un singur sezon; Intotdeaua dupa ce manipulati broasca de copac latratoare este necesar sa va spalati pe maini. Speranta medie de viata la broasca de copac latratoare este de pana la 7 ani, maxim 12-13 ani, in captivitate.