Originea
Broasca testoasa terestra cu capac este originara din sudul Spaniei, nord-estul Africii, Europa de Est si Orientul Mijlociu.
Taxonomia
Regnul: Animalia Increngatura: Chordata Clasa: Sauropsida Ordinul: Testudines Subordinul: Cryptodira Familia: Testudinidae Genul: Testudo Specia: Testudo graeca
Achizitionarea
Cel mai indicat este ca achizitionarea unei broscute testoase terestre cu capac sa se faca din magazinele specializate, direct de la crescator sau, de ce nu, in urma unei adoptii. Bineinteles, ca in cazul broastei testoase terestre cu capac, achizitionarea se poate face si accidental, fara a va fixa o prioritate din aceasta. Adica este posibil ca atunci cand colindati tinuturile Dobrogei sa fiti abordati intamplator de o asemenea vietate si sa fiti atat de fascinat de aceasta incat sa doriti sa deveniti peste noapte proprietarul acesteia. Atentie! Este o specie protejata si luare sa din mediul natural constituie un act de braconaj. Este strict interzis, chiar daca intalniti un exemplar in salbaticie, sa il luati acasa. Ceea ce trebuie sa stiti inainte de procurarea unei astfel de minuni sunt minime informatii despre mediul ei de viata, ingrijire, comportament, modalitatea de hranire si cateva criterii de apreciere a starii de sanatate. In alegerea unei broaste testoase terestre cu capac trebuie sa luati in considerare urmatoarele aspecte: - analizati cu atentie mediul de viata al testoasei si, in principal, igiena acestuia; - nu achizitionati exemplare hiporeactive, care au tendinta de a sta cu membrele si capul retrase sub carapace, intrucat acest lucru poate fi un indiciu al starii de boala; - daca sesizati anumite pete, fisuri la nivelul carapacei sau al plastronului, evitati sa achizitionati animalutul; - aveti in vedere ca broastele testoase, in general, nu se adreseaza persoanelor cu copii sub 5 ani, intrucat broastele in urma urinarii pot elimina salmonele ce pot determina infectii severe copiilor; - orice semn de boala constatat va fi considerat un motiv intemeiat pentru evitarea achizitionarii; - interesati-va de la crescator de regimul de viata, de alimentatie si de alte informatii care va pot fi utile; - perioada de carantina la broastele testoase este de circa 30 zile, ceea ce inseamna ca, daca mai dispuneti acasa de un exemplar, este indicat ca pe aceasta perioada testoasele sa stea in spatii separate.
Aspectul exterior
Broasca testoasa terestra cu capac este o broasca de talie medie, ale carei cap, gat si membre se retrag in totalitate sub carapace. Capul este oval, de dimensiuni medii si este prevazut cu un bot incovoiat si maxilare puternice terminate cu placi cornoase. Membrele sunt scurte, musculoase, terminandu-se cu cate 5 degete la membrele anterioare si 4 degete la cele posterioare. De asemenea, membrele posterioare sunt prevazute cu cate un tubercul cornos in regiunea femurala. Coada este scurta, rotunjita si moale la varf. Carapacea, mai mult lunga decat lata, de forma paralelipipedica, moderat de bombata, este mai lata in partea din spate si mai alungita in fata. Ea este compusa din numeroase placi dupa cum urmeaza: 5 placi vertebrale, 8 placi costale (cate patru pe fiecare parte), o placa supracodala, puternic bombata deasupra cozii, si 22 placi marginale (cate 11 pe fiecare parte). Fiecare placa are un centru sub forma de aureola, inconjurat de poligoane concentrice. Carapacea, la maturitatea broastei, poate atinge o lungime de 20-35 cm, o inaltime de 8-14 cm si o latime de 15-20 cm. Plastronul este de asemenea divizat in placi: 2 gulare trunchiate, 2 humerale, 2 pectorale, 2 abdominale, 2 femurale si 2 anale. Spatiul format intre portiunile posterioare ale carapacei si plastronului este mult mai mare la mascul in comparatie cu femela. Solzii care sunt dispusi pe membre sunt mari si partial suprapusi (similari tiglelor pe casa), usor rotunzi la exemplarele tinere si mai ascutiti la cele mature. Coloritul difera destul de mult in functie de mediul de viata sau de varsta exemplarului respectiv. Astfel, coloritul exemplarelor tinere este cu predilectie galben oliv, iar la adulti, galben inchis, maroniu cu nuante verde inchis sau brune. Plastronul este colorat in nuante de galben si galben-cenusiu.
Comportamentul
Broasca testoasa terestra cu capac este o specie diurna, desfasurandu-si majoritatea activitatilor pe timpul zilei, noaptea retragandu-se in tufisuri sau in grote. Este, de asemenea, o reptila cu un puternic instinct teritorial, alegandu-si domeniul de viata din timpul tineretii si pastrandu-si-l si in viata de adult.
Habitatul
Populatiile nord africane populeaza tufarisurile semi-aride, pajistile si desisurile din muntii Atlas pana la o altitudine de circa 1900 m deasupra nivelului marii, dar pot fi intalnite si de-a lungul dunelor de coasta, la marginea tinuturilor mlastinoase, in zonele cu stancaris, in tufisurile de pe versanti si in padurile de pin. Populatiile eurasiatice si cele din Orientul Mijlociu sunt intalnite pe platouri si in regiunea montana pana la o altitudine de 2700 m deasupra nivelului marii, in special in zonele de stepa aride. In captivitate, broastei testoase terestre cu capac trebuie sa i se asigure un mediu de viata (un terariu) de minim 120 cm lungime si 60 cm latime pentru o broasca adulta, dar cu cat este mai mare cu atat mai bine. Acvariile nu sunt recomandate pentru acest tip de testoase intrucat ele nu permit o circulatie adecvata a aerului. Temperatura constanta de 24-30 grade C ar trebui asigurata de un incalzitor. Temperatura pe timpul noptii poate scadea sub 24 grade C. Temperatura poate fi mentinuta si cu ajutorul lampilor incandescente sau a celor cu infrarosu. Ca si in cazul majoritatii testoaselor, sursele de lumina UVA si UVB trebuie asigurate. Acest lucru poate fi asigurat prin utilizarea lampilor fluorescente speciale. Substratul terariului poate avea o compozitie diversa, dar din aceasta nu trebuie sa lipseasca nisipul. Broastei testoase terestre cu capac trebuie sa i se asigure si un spatiu propice pentru a se ascunde. Asemenea locuri folosite ca si ascunzatoare pot fi construite din pietre sau recipiente din plastic. Pesterile special confectionate pe care le puteti gasi in comert pot fi, de asemenea, utilizate. Broasca testoasa terestra cu capac, dupa cum ii sugereaza si numele, este o specie terestra care prefera mediile uscate.
Hranirea
Broasca testoasa terestra cu capac este aproape exclusiv un animal erbivor, hranindu-se cu diferite ierburi si numai rareori cu insecte, carne cruda, rame si peste. Fiind nativ specii erbivore, broastele testoase terestre cu capac trebuie hranite cu o hrana cu un continut crescut in fibre, bogate in calciu si cu un continut redus de proteina. Hrana comerciala special preparata pentru caini si pisici, cu un continut bogat in proteina, precum si fasolea si mazarea, trebuie evitate intrucat induc in timp insuficienta renala sau uroliti de urati datorita proteinei in exces. Fasolea si mazarea, de asemenea, au un continut crescut in acid fitic, care, similar acidului oxalic, inhiba aportul de calciu. Fructele (mar, pepene) pot fi administrate in cantitati mici, o data la 10-14 zile intrucat, daca sunt consumate in exces, induc diaree si alte afectiuni. Daca se impune suplimentarea calciului, acesta va fi oferit in stare pura sub forma de carbonat de calciu. In acest scop, poate fi utilizat, de asemenea, si osul de sepie, care este gasit cu usurinta in pet-shopuri si care este utilizat ca sursa suplimentara de calciu pentru pasarile de colivie. In captivitate, prefera trifoiul, salata si papadia. Evitati cumpararea fructelor, verdeturilor si legumelor de la supermarket, intrucat acestea, in mod particular, au un continut insuficient de fibre, reziduuri excesive de pesticide si sunt prea bogate in glucide. De asemenea, i se poate administra paine inmuiata in lapte si boluri de mamaliga. Apa proaspata trebuie oferita la discretie intr-un bol larg, apa pe care broasca testoasa terestra cu capac o va folosi si pentru a se scalda. Totusi, aveti in vedere ca bolul de apa sa nu fie prea adanc, intrucat aceste broaste testoase nu stiu sa inoate si se pot ineca accidental.
Aspecte particulare
Viata reproducatoare
La broasca testoasa terestra cu capac, maturitatea sexuala se instaleaza in jurul varstei de 2-3 luni. In libertate, imediat dupa iesirea din hibernare se declanseaza si instinctul de imperechere, masculul urmarind cu interes femela si dandu-i tarcoale. Imperecherea are loc cu predilectie in luna mai, mai rar in iunie-iulie. Jocul nuptial, respectiv imprecherea propriu-zisa (copulatia), consta in izbituri ale masculului in carapacea femelei, masculul sta cu gura deschisa, etalandu-si limba rosie si reproducand un suierat rezonant. Dupa circa o luna de la imperechere, femela depune ouale intr-o groapa pe care o sapa cu membrele posterioare. In general, femela depune in medie 5-8 oua, ovale, cu coaja calcaroasa, din care, in luna septembrie, eclozioneaza puii, cu carapace moale. Daca se incearca reproducerea broastelor testoase terestre cu capac in captivitate, femelele si masculii trebuie tinuti separat. Daca exista numai masculi, unul isi asuma un rol dominant, incercand fara succes sa se imperecheze cu ceilalti masculi. Daca aveti prea multi masculi, acestia se vor agresa intre ei pentru a-si castiga dreptul de a se imperechea cu femela.
Hibernarea
Ca si in cazul altor broaste testoase, broasca testoasa terestra cu capac hiberneaza in momentul in care temperatura mediului ambiant scade si vegetatia este din ce in ce mai saraca. In libertate, acest fenomen se produce cu predilectie incepand cu luna octombrie si se incheie primavara anului urmator, in martie-aprilie. Broasca se ingroapa in pamant la o adancime de 40-60 cm, in zonele mai putin populate si circulate.
Sexarea broastelor testoase terestre cu capac
Masculii se diferentiaza de femele prin 6 aspecte majore: 1. Masculii sunt, in general, de talie mai mica; 2. Coada masculilor este mai lunga si mai ascutita; 3. La masculi, orificiul cloacal este situat mai departe de baza cozii in comparatie cu femelele; 4. Plastronul este usor bombat, in timp ce la femela este aplatizat; 5. Spatiul format intre portiunile posterioare ale carapacei si plastronului este mult mai mare la mascul in comparatie cu femela; 6. Placile codale ale carapacei, adesea, se prelungesc in exteriorul acesteia la mascul, mascand usor baza cozii. Speranta medie de viata a broastei testoase cu capac este de 60-80 ani, masculii avand tendinta de a supravietui un timp mai scurt (50-60 ani).