De altfel, nu putini sunt stapanii care renunta la patrupedul galagios, tocmai din pricina latratului necontenit.
Prima reactie fireasca in fata zgomotelor emise de cainele tau, aparent nejustificate si nesfarsite, este sa ii ordini sa taca. Insa aceasta solutie temporara nu va potoli definitiv latratul insistent al companionului tau canin. Adevarata rezolvare este mult mai simpla decat crezi: identifica motivele reale care iti determina cainele sa comunice cu ardoare, evident, pe limba lui. Doar asa iti poti da seama ce nazuinta are. Iata cateva explicatii posibile, validate de expertii in dresaj!
1. Cineva i-a invadat teritoriul
Latratul in forta indica de regula reactia naturala a cainelui de a-si apara teritoriul de intrusi, fie ca sunt bipezi sau patrupezi. Incearca sa elimini factorul declansator si vei vedea cum cainele tau renunta la "amenintarile" sale onomatopeice.
2. Se teme de ceva
O alta posibila explicatie a latratului continuu este teama. Cainele tau incearca sa iti transmita ca se simte in pericol, probabil in timpul unei furtuni sau din cauza artificiilor lansate de vecinul tau petrecaret. Cand latratul de neoprit este insotit si de miscari bruste in fata la fiecare "marait", este timpul sa iti ajuti bunul prieten necuvantator sa se simta din nou in siguranta.
3. Se simte neglijat sau lasat pe dinafara
Leaga cainele de o cusca izolata in spatele curtii sau inchide-l intr-o camera si vei observa un latrat insistent, prin care patrupedul isi manifesta frustrarea. Cainii sunt animale sociale, care tanjesc dupa compania altor fiinte. Asigura-te ca nu l-ai lasat undeva izolat si acorda-i mai multa atentie, daca vrei sa te "onoreze" cu tacerea.
4. Simte o durere
Poate te-ai obisnuit sa asociezi "scheunatul" cu vocalizarea durerii resimtite de un caine, insa este important sa stii ca si latratul poate fi o alta forma de exteriorizare a disconfortului fizic accentuat. Acest tip de latrat chiar nu trebuie sa fie ignorat, pentru ca spre deosebire de oameni, cainii nu isi pot disimula suferinta.
5. Comunica si relationeaza cu alti caini
Animale de haita prin natura lor, cainii reactioneaza imediat atunci cand aud latratul altor reprezentanti ai speciei canine. Si dupa cum bine stii, auzul cainilor este extrem de fin. Latratul social s-ar traduce in limba noastra prin "prietene, te aud". Daca vei ii vei porunci cu vehementa sa taca, prietenul tau necuvantator s-ar putea sa creada ca pur si simplu te alaturi "conversatiei". Alege alta metoda sa il reduci la tacere, printr-un gest specific, in loc sa urli la fel de tare precum latra el.
6. Ii este dor de tine
Ii auzi deseori pe vecinii tai plangandu-se de zgomotul facut de catelul tau cat lipsesti de acasa? Cainii si copiii sufera deseori de anxietatea separarii, atunci cand "mama" sau "tata" ii lasa singuri. Asadar, patrupedul tau latra, in incercarea de a-ti transmite cu disperare sa te intorci acasa.

7. Se bucura ca te vede
Dintre toate tipurile de latrat, cel provocat de intoarcerea acasa a stapanului este cel mai vesel. Unii catei se rezuma la a da din coada in aceste momente foarte fericite pentru ei, pe cand altii simt nevoia sa isi puna corzile vocale la lucru. Iar mesajul pe care trebuie sa il interceptezi este "bine ai revenit".
Surse foto: beefeaters.com,stockshotel.com,blogspot.com