Cainii pot sa depisteze mai multe tipuri de cancer, arata studiile realizate de-a lungul timpului. Un exeperiment recent in Japonia arata si ca prietenii nostri cu blana pot sa depisteze cancerul intestinal cu o precizie uimitoare. E greu insa sa introduci animalele in practica medicala, asa ca pana acum, aceasta abilitate uimitoare a cainilor ramane in stadiu de experiment.
Pana acum, se stia ca pot fi depistate cu ajutorul cainilor cancerul de piele, de vezica, de plamani, cancerul ovarian si cancerul de san. Medicii sunt convinsi ca exista un "miros" specific al tumorilor canceroase, insa nu se cunoaste inca modul in care se realizeaza acest miros si cum ar putea fi depistat. Pana acum s-a constatat doar ca acesta poate fi depistat cu mare precizie de catre catei, care au in simt ar mirosului uimitor.
Cercetatorii de la universitatea Kyushu au efectuat experimentele ajutati de Marine, un labrador in varsta de opt ani. Catelul a reusit cu succes sa depisteze cancerul de intestin prin miros, atunci cand a fost pusa in contact cu materii fecale provenind de la un pacient bolnav si de la patru persoane sanatoase.
In 37 din 38 de cazuri, catelul a reusit sa depisteze boala. Mai mult, catelul a reusit sa depisteze cancerul in stadii incipiente, cand pentru medici este foarte greu de diagnosticat. Testele standard folosite de medici reusesc sa depisteze doar unul din zece cazuri, in cazul cancerului in stadiu incipient.
Cercetatorii sustin insa ca e foarte greu de determinat care sunt compusii chimici care realizeaza mirosul pentru cancer: pana acum, doar cainii stiu despre ce e vorba.
Insa introducerea acestora in sistemul de sanatate, chiar daca ar putea salva vieti, este dificil de realizat. Dresarea cainilor, dar si informarea si convingerea medicilor de a apela la ajutorul "medicilor" cu patru picioare ar fi un proces de lunga durata si destul de costisitor. In plus, concentrarea cainelui si abilitatile lor difera mult de la caine la caine, dar si in functie de dispozitia sa.
Cercetatorii spera totusi ca, folosind experienta avuta cu cateii, sa depisteze pana la urma semnalul chimic al cancerului si sa realizeze un dispozitiv artificial cu aceleasi abilitati ca si nasul catelului.