Caracatita, animal de companie

1/1720
label Diverse autorenew 14 Iul 2014, 00:00
Desi, la prima vedere, poate fi greu de crezut, aceste moluste cefalopode pot deveni animale de companie, insa au nevoie de foarte multa atentie si ingrijire, cat si de conditii speciale de trai.

Cu precadere pe teritoriul SUA, caracatitele devin animale de companie tot mai cautate si apreciate. Insa alegerea unui asemenea companion nu trebuie facuta niciodata fara a avea in vedere toate aspectele detinerii unei caracatite.

De ce o caracatita ca animal de companie?

Potrivit Mnn.com, caracatitele sunt animale de companie din ce in ce mai populare datorita aspectului lor inedit, a inteligentei crescute, dar si a faptului ca pot fi adapostite cu usurinta intr-un acvariu.

Pentru a te putea bucura insa de un astfel de prieten necuvantator, este esential sa poti sa ii dedici o buna parte din timpul tau liber si din resursele financiare, astfel incat caracatita sa aiba parte de conditii propice de trai.

The Associated Press mentioneaza povestea lui Nancy King, o femeie din Dallas, Texas, SUA, care isi adora caracatita, botezata Ollie. Vorbind despre primele saptamani de la sosirea lui Ollie in casa ei, Nancy King spunea: "Am stat cu ea in fiecare zi si am fost recompensata pentru asta".

De altfel, nu a trecut mult timp pana cand caracatita Ollie a gasit si o metoda nastrusnica de a se distra, folosindu-si inteligenta. "A invatat ca, daca trage de partea interioara a magnetului pentru curatare, partea exterioara cada, iar noi alergam sa vedem ce se intampla", a mai spus King.


Ingrijirea unei caracatite

O caracatita ca animal de companie va avea nevoie de un acvariu de minim 200 litri, prevazut cu un capac solid - se stie deja ca aceste cefalopode istete sunt mari maestre ale evadarilor!

Apoi, este esential ca, pe langa echipamentul standard cu care trebuie prevazut acvariul, sa adaugi si o multime de accesorii suplimentare, cu scopul de a-ti mentine caracatita activa si a evita ca aceasta sa se plictiseasca - situatie in care ar putea recurge la comportamente de automutilare, printre altele.

Chiar si asa, exista riscul ca investitia in decoruri si accesorii variate sa nu fie suficienta, avertizeaza Katherine Harmon Courage, autoarea cartii "Octopus! The Most Mysterious Creature In the Sea".


"Caracatitele sunt foarte inteligente si par sa se plictiseasca cu usurinta", a scris Katherine Harmon in Scientific American. "Un studiu a dezvaluit ca acele caracatite care traiau in acvarii mici, dotate cu margele, pietre si scoici, prezentau semne de neliniste si chiar de automutilare".

De asemnea, procurarea hranei necesare unei caracatite se poate dovedi un demers anevoios, intrucat pet-shop-urile nu ofera, de regula, variante potrivite si pentru aceste creaturi marine. Asadar, mai ramane solutia achizitionarii de pesti si fructe de mare din supermarketuri, varianta care devine costisitoare pe termen lung.


Nu in ultimul rand, orice viitor posesor de caracatita ca animal de companie ar trebui sa stie ca aceste cefalopode nu sunt neaparat cele mai jucause si mai sociabile necuvantatoare. Multe specii de caracatite sunt nocturne, astfel ca ziua si-o vor petrece in ascunzisuri, departe de privirea proprietarilor lor.

De parca nu era suficient, nici speranta de viata a acestor creaturi nu este tocmai ridicata: in captivitate, cand beneficiaza de ingrijiri atente, caracatitele nu traiesc mai mult de 2 ani.

Foto:tonmo.com,thedailygreen.com,fishietank.com,doggysbakery.com,theguardian.com

Quiz
Cu ce animal te-ai intelege mai bine?

In acest quiz descoperi ce animal iti este potrivit.

Sondaj

Problema cainilor fara stapan din Romania revine