Este drept ca ambele sunt incluse in marea familie a amfibienilor, insa sunt departe de a fi similare. Chit ca o parte dintre caracteristicile lor, asa cum era de asteptat, se intrepatrund.
Atat broastele comune, cat si broastele raioase fac parte din Anura, un ordin al clasei Amphibia. Pana in prezent, au fost identificate peste 5.000 de specii din ambele categorii de broscute si s-ar parea ca inca mai sunt cel putin cateva care asteapta sa fie descoperite.
Si pentru ca misterul distinctiei - sau al inexistentei sale? - dintre broastele comune si broastele raioase sa fie si mai adanc, specialistii sustin ca, de fapt, nu exista "diferente stiintifice" intre aceste doua categorii de amfibieni.
Si totusi, lucrurile nu sunt chiar atat de simple ori de clare.
Broaste comune vs. broaste raioase
Cele mai multe broaste raioase fac parte din familia Bufonidae, ale carei aproximativ 500 de specii sunt considerate "broaste raioase veritabile" - nu de alta, dar Bufonidae este singura familie din ordinul Anura care include doar broaste raioase si nimic altceva. Bineinteles, exista si o familie care include, la randul sau, doar broscute comune, fara "surate" raioase, si anume Ranidae.
Intre Bufonidae si Ranidae insa se afla o multime - de ordinul miilor - de amfibieni Anura care nu-s neaparat broaste-broaste, dar nici broaste raioase. Care sunt insa caracteristicile care fac broastele comune si broastele raioase sa se incadreze in categoria lor?
Pe de-o parte, cele mai multe broaste comune au picioruse lungi si fine si pielea umeda, caracteristici care le ajuta sa inoate, sa sara si sa se catere in mediile acvatice. Broastele raioase, pe de alta parte, au tendinta sa isi faca veacul in medii mai putin umede, terestre si sa aiba, astfel, picioarele mai groase (deci, mai bine adaptate mediului non-acvatic), cat si pielea mai aspra, acoperita cu negi si mai putin colorata decat a "suratelor" din cealalta categorie.
Totodata, de regula, broastele comune depun oua in formatiuni similare unor struguri, in timp ce acelea raioase depun ouale in siraguri - dar, pentru ca lucrurile nu sunt niciodata doar albe sau doar negre, exista cateva specii de broaste raioase care nasc pui vii!
Daca te intrebi cum poti face distinctia intre cele doua categorii de broaste de la prima vedere, afla ca te-ai putea concentra si asupra fetei lor. Astfel, broastele comune au adesea ochi mari, bulbucati, in timp ce broastele raioase au glande cu otrava ascunse in spatele ochilor, pielea fetei osificata si zero dinti!
Broaste raioase sau comune?
Cand cercetatorii credeau ca au reusit sa separe complet cele doua categorii, lucrurile s-au complicat brusc. Astfel, anumite specii de broaste comune au pielea acoperita cu asa-numitii "negi", una dintre trasaturile specifice celor raioase, iar alte specii de broaste raioase sunt viu colorate, au ochii bulbucati si sunt alunecoase - ca "suratele" comune, bineinteles.
Foto: wikimedia.org, abovetopsecret.com, brainz.org, tumblr.com