Catelul vostru in varsta de 16 saptamani are nevoie de anumite lucruri pentru a ramane sanatos! Urmatoarea este o lista cu lucrurile recomandate pentru intretinerea starii de sanatate a unui catel in varsta de 16 saptamani, lista ce include sfaturi si recomandari cu privire la deparazitari, prevenirea viermelui cardiac (Dirofilaria), controlul purecilor si al capuselor, sterilizare si nutritie.
Nevoile unui catel de 16 saptamani
• Vaccinuri – Cateii in varsta de 16 saptamani ar trebui sa aiba efectuat cel putin al doilea set de vaccinuri si in cel mai bun caz, pe cel de-al treilea. Daca catelul vostru nu a beneficiat de nicio sesiune de vaccinare, asigurati-va c-o va primi cat mai curand cu putinta si ca aceasta va fi repetata dupa 2-4 saptamani. Vaccinarea antirabica este ceruta de lege si va fi efectuata intre 12-20 saptamani. Daca nu este efectuata acum, ea va trebui facuta la varsta de 20 saptamani. Unele rase pot avea nevoie de seturi suplimentare de vaccinuri la varsta de 20 saptamani, mai ales daca catelul vostru prezinta un risc crescut pentru anumite boli cum ar fi parvoviroza.
• Deparazitante – Majoritatea cateilor se nasc parazitati si din acest motiv ei vor trebui deparazitati de catre medicul vostru veterinar. Prima deparazitare se face de regula in jurul varstei de 6-8 saptamani astfel ca, o alta deparazitare este efectuata in general la varsta de 12 saptamani si inca o data acum. Daca catelul vostru nu a fost deparazitat pana la aceasta varsta, el poate fi deparazitat acum.
• Preventia dirofilariozei (parazitozei cardiace) – Prevenirea dirofilariozei este importanta pentru catei si ea ar trebui initiata inainte ca acestia sa implineasca varsta de 6 luni. Dirofilariile sunt prezente in majoritatea regiunilor tarii, dar cu predilectie in acelea cu umiditate crescuta. Intrebati-va medicul veterinar daca cainele vostru prezinta riscul de a se infesta.
• Controlul purecilor/capuselor – In functie de regiunea in care locuiti si de situatia curenta a populatiilor de pureci/capuse din zona, exista medicamente protectoare eficiente pentru a controla purecii si capusele. Cele mai bune si mai sigure produse sunt cele prescrise de medicii veterinari.
• Sterilizarea/Castrarea – Cateii pot fi castrati sau sterilizati de la o varsta frageda sau mai tarziu, in apropierea varstei de 6 luni. Daca catelul vostru nu este „aranjat”, discutati cu medicul vostru veterinar cand este momentul propice pentru a face acest lucru. Suprapopularea cu animalute de companie este o problema serioasa si permitandu-i cainelui vostru sa faca pui, va aduceti contributia la aceasta problema. Gasirea caminelor pentru catei nu este atat de facila cum v-ati putea imagina. Chiar daca va hotarati sa tineti cateii, va trebui sa fiti constienti ca, costurile cresterii si intretinerii acestora vor creste considerabil. Animalutele de companie care sunt castrate sau sterilizate sunt mai linistite, mai blande, mai afectuoase si nu mai au tendinta de a hoinari pentru a-si cauta o pereche. De asemenea, castrandu-va animalutul de companie veti reduce riscul ca acesta sa dezvolte cancer mamar sau de prostata si veti elimina riscul infectiilor uterine.
• Regimul alimentar – Catelul vostru in varsta de circa 4 luni ar trebui sa manance o hrana de buna calitate special formulata pentru catei de talia lui, de 3-4 ori pe zi. Luati in considerare varsta, greutatea corporala si nivelul de activitate al cateilor vostri atunci cand hotarati cat de mult ii hraniti. Fiecare marca de hrana are nutrienti, densitati calorice si recomandari de hranire diferite. Nu este stabilita o formula in ceea ce priveste cat de mult ar trebui sa-ti hranesti catelul. Verificati recomandarile producatorului privind cantitatea de hrana pe care trebuie sa i-o administrati catelului vostru. Pe masura ce catelul vostru inainteaza in varsta si creste in dimensiuni, va avea nevoie de mai multa hrana de la o zi la alta. Cantariti-va catelul in fiecare saptamana. Numarul de calorii de care are nevoie un caine de 4 luni variaza in functie de talia, varsta si rasa sa, de nivelul sau de activitate si nu in ultimul rand, de greutatea sa corporala. Cerintele calorice aproximative pentru diferitele rase, in functie de talie, sunt: 250 pentru rasele de jucarie, 535 pentru rasele de talie mica, 825 pentru cele de talie medie, 1600 pentru cele de talie mare si 2250 pentru rasele de caini giganti.