Cei mai buni tati din lumea animalelor

1/1449
label Diverse autorenew 10 Iul 2013, 00:00
Cu toate acestea, animale precum pinguinii imperiali si lupii reabiliteaza proasta reputatie a tatilor din lumea animala, adoptand comportamente de-a dreptul uimitoare.

Pinguinii imperiali

Rolurile sunt complet inversate in familiile pinguinilor imperiali care traiesc in zona antarctica. Astfel, femela depune oul in timpul sezonului de imperechere, dar masculul este cel care se ocupa de clocirea acestuia! Mai precis, pinguinul imperial nu face nimic altceva decat sa se aseze pe ou, pe care, astfel, il protejeaza si il incalzeste.

Perioada de clocire se intinde pe doua luni, timp in care masculul nu mananca nimic si se vede nevoit sa faca fata temperaturilor si climei extreme specifice Antarcticii. De parca nu era suficient, dupa ce micul pinguin imperial eclozeaza, tot tatal este cel care se asigura ca puiul este bine hranit, gratie laptelui secretat de o glanda din esofag!

Munca tatalui se incheie de indata ce mama se intoarce cu stomacul plin de mancare (pe care o va regurgita pentru a-si hrani puiul), moment in care masculul este si el liber sa plece in cautare de hrana.

Calutii de mare

Masculii caluti de mare sunt renumiti pentru cel putin o trasatura parinteasca: ei sunt cei care dau nastere micilor caluti de mare! De fapt, procesul de reproducere decurge astfel: in timpul imperecherii, femela depune ouale intr-un marsupiu al masculului, dupa care acesta le fertilizeaza.

Embrionii se dezvolta in aceasta punga gestationala timp de circa o luna, la final rezultand caluti de mare in miniatura, perfect capabili sa aiba grija de ei insisi!

Lupii

Desi sunt pradatori renumiti, masculii lup sunt tati grijulii, monogami si, mai ales, protectori cand vine vorba despre puii lor. De altfel, masculii formeaza nuclee familiale, din care fac parte femela si lupisorii, pe viata.

Dupa ce da nastere puilor, lupoaica ii ingrijeste in permanenta timp de cateva saptamani. In tot acest rastimp, masculul lup este cel care asigura hrana familiei sale si o protejeaza de posibilii pradatori. In plus, lupul nu fuge de responsabilitatile sale de tata: pe masura ce puii cresc, masculul se asigura ca micutii isi dezvolta instinctele de pradatori, se joaca cu ei si ii integreaza in haita.

Marmosetele

Si masculii marmosete sunt tati grijulii, care se asigura ca puii lor au parte de toata protectia de care au nevoie in primele luni de viata. Astfel, pana cand micutii sunt capabili sa se deplaseze singuri, tatii ii poarta, zi de zi in, spate. Treptat, puii de marmosete incep sa petreaca mai mult timp pe cont propriu, pana cand, intr-un final, renunta de tot la ajutorul oferit de tatii lor.

Vulpile rosii

Nici masculii de vulpe rosie nu se lasa mai prejos, fiind tati atenti si jucausi, care se asigura ca micutii lor au ce mananca in primele trei luni de viata. Ulterior, isi lasa micutele vulpi sa se descurce singure, insa nu le abandoneaza complet: tatii ascund intotdeauna bucati de hrana in apropierea lor, pentru a-i invata sa detecteze cu usurinta o posibila prada.

Foto: telegraph.co.uk, theage.com.au, npr.org, thepetcollective.tv, bobhowdeshell.com, nwf.org