Cistita acuta la caini
2/222
label Diverse autorenew 01 Sep 2008, 00:00
Cistita acuta este o inflamatie a vezicii urinare de obicei produsa de
o infectie bacteriana. Majoritatea cazurilor de cistita bacteriana sunt
„ascendente”, acest lucru insemnand ca bacteriile incriminate isi fac
aparitia de la nivelul tractului intestinal al cainelui respectiv si
„urca” catre vezica urinara, pornind de la nivelul perineului (pielea
din jurul anusului) si ajungand la nivelul uretrei si in cele din urma
in vezica urinara. Vaginul catelelor si glanda prostata a cainilor sunt
alte potentiale surse de bacterii patogene. Cistita acuta este mult mai
frecvent intalnita la femele decat la masculi.

Cauze posibile
•  Pietre. Unele tipuri de pietre ale vezicii urinare pot predispune la cistite bacteriene si infectii ale vezicii urinare. Anumite tipuri de bacterii, Staphilococcus si Proteus, pot conduce la dezvoltarea unui anumit tip de urolit (de pietricele vezicale) numit „struvit”.
•  Tumorile vezicii urinare pot predispune de asemenea la infectii bacteriene ale tractului urinar.
•  Tulburarile sistemului nervos care impiedica animalul de la a-si goli complet vezica urinara pot de asemenea predispune la dezvoltarea infectiei tractului urinar.
• Anumite boli (diabetul zaharat, sindromul Cushing) si medicamente (medicamentele de tipul cortizonului care supreseaza sistemul imunitar, medicamentele anticanceroase), la fel de bine pot predispune la infectii bacteriene ale tractului urinar.
Ce ar trebui sa urmariti
•  Sange in urina
•  Urinare dificila
•  Cresterea frecventei urinarii

Diagnosticul

Testele de diagnostic sunt necesare pentru a recunoaste cistita acuta si sa excluda alte boli. Testele pot include:

• Medicul tau veterinar va obtine un istoric medical complet si va efectua o examinare fizica aprofundata a companionului tau, incluzand palparea transabdominala pentru a evalua vezica urinara. Istoricul medical va include intrebari legate de statusul reproductiv (intact d.p.d.v. sexual sau castrat), precum si intrebari despre modificarile in consumul de apa si in modul urinarii, apetit, pierderea in greutate, boli anterioare si medicatia precedenta.
•  Sumar de urina pentru a evalua prezenta leucocitelor (celulele albe ale sangelui), hematiilor (celulele rosii ale sangelui) si cristalelor. Observarea la microscop a bacteriilor din urina este o constatare utila intr-o proba de urina corect recoltata si manipulata, dar absenta bacteriilor nu exclude o posibila infectie a tractului urinar. Descoperirea unei urini extrem de alcaline (pH mare) creste de asemenea suspiciunea unei infectii a tractului urinar.
•  Examenul bacteriologic cu antibiograma urinii este efectuat pentru a identifica agentul patogen (in general, E. coli, Proteus, Staphilococcus sau Streptococcus). Urina pentru examenul bacteriologic trebuie sa fie obtinuta prin cistocenteza (recoltarea urinii cu ajutorul unui ac steril care traverseaza peretele abdominal pana in vezica urinara) sau prin cateterism sau sondaj (colectarea urinii prin intermediul unui cateter sau a unei sonde trecute printr-o tehnica sterila prin uretra pana in vezica urinara), pentru a asigura interpretarea adecvata a rezultatelor.
Tratamentul
•  Tratamentul principal al cistitei bacteriene acute este o cura de circa 2-3 saptamani de antibiotice. Rezultatele antibiogramei pot fi utilizate pentru a alege antibioticul potrivit. Cu toate acestea, unele antibiotice (penicilinele) sunt eliminate pe la nivel renal, astfel ca ating concentratii foarte mari in urina. Astfel de antibiotice pot fi eficiente in tratamentul infectiilor bacteriene ale tractului urinar chiar si atunci cand rezultatele antibiogramei indica altceva. Din acest motiv, medicul vostru veterinar poate alege un antibiotic pentru a trata un caine care prezinta pentru prima data o infectie a tractului urinar fara a efectua un examen bacteriologic cu antibiograma.
•  O investigare a cauzelor predispozante (ex., uroliti, tulburari ale sistemului nervos, tumori ale vezicii urinare, etc.) este necesara si justificata in cazul cainilor cu episoade repetate de infectie bacteriana a tractului urinar.

Ingrijirea la domiciliu si prevenirea

Administrati-i orice medicament intocmai in modul in care a fost prescris de medicul vostru veterinar. Momentele cele mai bune pentru a-i administra cainelui tau medicamentele este dimineata si/sau seara.

Examenul bacteriologic ar trebui efectuat la 5-7 zile dupa incheierea curei cu antibiotic pentru a fi siguri ca infectia tractului urinar a fost eliminata.

Intotdeuna trebuie sa-i asigurati cainelui vostru accesul nelimitat la apa curata si proaspata si contactati-va medicul veterinar pentru o examinare clinica si o analiza a urinii. Testele suplimentare de diagnostic pot fi recomandate pentru a identifica factorii predispozanti daca animalutul vostru nu raspunde adecvat la tratament.

Este dificil de prevenit cistita acuta. Asigurati-i accesul nelimitat la apa proaspata si curata si asigurati-va ca animalutul vostru de companie are suficiente oportunitati sa urineze. Daca este posibil, evitati tratamentul cu corticosteroizi (medicamentele de tipul cortizonului) care pot predispune la dezvoltarea unei infectii.