Investitia poate fi substantial mai mare, insa efortul este recompensat de ecosistemul mai stabil decat in cazul unui acvariu obisnuit.
Transformarea unui acvariu obisnuit intr-un acvariu marin poate fi la fel de costisitoare ca achizitia unui nou acvariu. La prima vedere, cele doua tipuri de acvarii au multe in comun, pornind de la locul potrivit in care il vei aseza.
Componente necesare pentru un acvariu cu apa sarata
Pentru un acvariu marin reusit, ai nevoie de cateva componente de nelipsit: lampa cu halogenuri metalice sau lumina fluorescenta, filtre de apa, racitor care sa pastreze temperatura acvariului in limite potrivite pentru vietuitoare, nisip si piatra vie. Absolut necesara pentru un acvariu cu apa sarata amenajat de un amator, piatra vie este un material poros, format din corali sau invelisurile altor organisme calcatoare care ofera conditiile de mediu necesare pentru nenumarate organisme microscopice si macroscopice.
Cel mai important element pentru crearea ecosistemului marin este apa sarata. Se recomanda folosirea apei filtrate prin osmoza inversa cu filtru de deionizare, alaturi de sare de mare. Sistemul de filtrare a apei inainte de adaugarea sarii poate fi o achizitie utila, deoarece apa distilata amestecata cu sare nu va fi apreciata de locuitorii acvariului. Apa distilata din comert poate contine urme de cupru, toxice pentru corali si pentru alte nevertebrate.
Amenajarea acvariului marin
Daca vrei sa amenajezi un acvariu mai mic de 100 l, un sistem de filtrare de calitate te scapa de multe probleme. Pentru acvariile cu apa sarata mai mare, este necesara achizitia unui spumator, care asigura circulatia apei si a unui acvariu secundar, mai mic si conectat la cel mare prin pompa de apa.
La o zi dupa ce apa filtrata corect a umplut acvariul se poate adauga nisipul marin, alaturi de piatra vie, care se recomanda sa ocupa circa 30% din volumul acvariului.
Este necesar ca apa din acvariu sa fie testata in mod curent pana la disparitia completa a amoniacului si a azotatului. Salinitatea ideala variata intre 1.023 si 1.026, insa pentru corali este necesara o salinitate de minim 1.025.
Sanatatea pestilor depinde de mediul corect si stabil pe care il poti oferi. Variatiile de temperatura sau de alcanilinitate nu sunt recomandate pentru sanatatea pestilor.
Cum mentii sanatatea pestilor de acvariu
Dificultatea cea mai mare pentru mentinerea unui acvariu cu apa sarata in conditii bune este inlocuirea apei. Intr-o prima faza este necesara schimbarea a 10% din apa pe saptamana, ca in cazul unui acvariu cu apa dulce, dar dupa ce ecosistemul din acvariu s-a dezvoltat, acest proces se poate derula mai putin frecvent. Apa de inlocuire necesita preparea cu cateva zile inainte de introducerea in acvariu.
Vietuitoarele acvariului
Dupa ce totul este gata, iar testele apei sunt in regula, poti incepe sa adaugi vietati in acvariul marin, de la melci si crabi pana la pesti de recif.
Cei mai multi specialisti recomanda introducerea coralilor si anemonelor mai tarziu, dupa aparitia algelor coraline (sub forma unor mici pete mov pe piatra vie sau pe peretii acvariului).
Pentru a te asigura ca nu iti imbolnavesti pestii din acvariul marin, este important ca fiecare achizitie noua sa treaca mai intai printr-un acvariu de carantina.
Sursa foto: Aquacorals.com