Cum au aparut dungile pisicutelor tigrate?

1/1705
label Diverse autorenew 06 Iul 2014, 00:00
S-ar parea ca originea dungilor felinelor domestice este similara celei a petelor gheparzilor!

O cercetare stiintifica a spulberat secretul dungilor pisicutelor tarcate. Conform descoperirilor facute de oamenii de stiinta de la National Laboratory of Cancer Research din SUA, gena care creeaza petele gheparzilor este cea care determina si formarea dungilor piscilor domestice.

Trebuie spus si ca mutatiile pe care aceasta gena le sufera declanseaza si formarea unor modele diferite pe blana pisicilor si a gheparzilor: in timp ce felinele domestice se pot procopsi cu "pete", suratele lor mai mari pot dobandi aglomerari de pete care formeaza dungi groase.

Tarcat vs. patat

Stephen O'Brien, unul dintre cercetatorii implicati in studiu, si colegii sai se numara printre oamenii de stiinta care, in 2007, au finalizat procesul de decriptare a genomului pisicii domestice.

Pornind de la aceasta realizare si informatiile pe care le ofera despre evolutia pisicii domestice, cercetatorii au reusit sa identifice "vinovatul" genetic, responsabil de varietatea coloristica si de cea a modelelor blanii felinelor de casa. De altfel, oamenii de stiinta au fost cu precadere interesati de factorul care influenteaza trasformarea pisicilor tarcate intr-unele cu un model mai degraba patat.

"Vinovatul" a fost identificat intr-o zona a unui cromozom in care se afla 3 gene de mari dimensiuni. Cercetatorii au analizat genomul a doua grupuri de pisici tarcate - unul cu model obisnuit, altul cu model patat - si au gasit astfel gena responsabila, denumita Taqpep.

La pisica domestica sunt necesare trei mutatii distincte ale acestei gene pentru ca dungulitele sa se transforme in pete, in timp ce, la gheparzi, o singura mutatie duce la aparitia dungilor, au descoperit cercetatorii americani. Cu alte cuvinte, s-ar parea ca gena Taqpep a suferit mai multe mutatii de-a lungul evolutiei felinelor.

Care este explicatia mai exacta a fenomenului acestor mutatii? Conform spuselor lui Stephen O'Brien, gena Taqpep contine amprenta unei molecule care in mod normal se regaseste in membrana celulara si care este folosita la transmiterea mesajelor din exterior catre interior. Cand gena sufera o mutatie, modelul blanitei se schimba deoarece Taqpep intervine in procesul de depunere a pigmentului in timpul dezvoltarii.

Taqpep, o gena cu rol important

Acelasi cercetator este de parere ca gena Taqpep indeplineste si alte functii. Astfel, moleculele care contribuie la transmiterea mesajelor la nivel celular sunt adesea corelate functionarii sistemului imunitar. Mai precis, date fiind mutatiile survenite in repetate randuri, nu este deloc exclus ca gena Taqpep sa nu fie responsabila doar de coloritul si modelul blanitei felinelor, ci si de buna functionare a sistemului lor imunitar, schimbarile coloristice nefiind altceva decat un efect secundar.

Foto: great-pictures-of-cats.com, en.wikipedia.org, nationalgeographic.com, hqwallbase.com, fineartamerica.com

Quiz
Cât de multe stii despre animale?

Testează-ţi cunoştinţele despre animale.

Sondaj

Ce caracter al animalelor va place?