Cum eviti supraalimentarea animalului de companie
8/821
calendar_month 14 Dec 2011, 00:00
Supraalimentarea reprezinta o problema serioasa care provoaca disfunctii atat oamenilor, cat si animalelor. In cazul celor din urma, excesul de alimente si cresterea, inevitabila, in greutate duce la instalarea osteoartritei, rezistentei la insulina si a diabetului de tip 2, la cresterea tensiunii arteriale, la probleme cardiace si renale si la o sumedenie de tipuri de cancer.

Semne ale supraalimentarii

Cum iti dai seama ca animalul tau de companie are o greutate nesanatoasa? Desi se recomanda vizita la medicul veterinar, care va putea pune un diagnostic corect, mai poti incerca sa iti treci mana prin blana animalului (caine, pisica), in special printre coastele acestuia. Daca nu reusesti, cel mai probabil animalul tau de companie a depasit greutatea normala.

Portii de mancare bine stabilite, la intervale programate

O alimentatie regulata, dupa un program bine stabilit, poate contribui la mentinerea sanatatii si a greutatii normale a animalului tau de companie. De aceea, dupa ce medicul veterinar iti dezvaluie cantitatea zilnica de mancare pe care ar trebui sa o consume animalul tau, asigura-te ca aceasta este distribuita pe durata intregii zile.

In acest sens, poti folosi un bol automat de mancare pe care sa il programezi pentru a-i servi hrana animalului la intervalele dorite de tine, in zilele cand lucrezi si nu poti supraveghea alimentatia prietenului tau necuvantator.

Fara gustari intre mese

In zilele in care esti acasa, nu te lasa impresionat de animalul tau de companie care cerseste gustari sau care ar vrea sa primeasca bucatele din preparatele pe care le servesti peste zi. Respecta si in aceste zile programul strict de alimentatie si stabileste-ti mesele abia dupa ce animalul tau a consumat o portie hranitoare de mancare.

Supraalimentarea reptilelor - Prevenirea problemelor de sanatate asociate obezitatii

Miscare in fiecare zi

Chiar daca ai o pisica si o cresti in apartament, obisnuieste-te sa incluzi in programul zilnic si activitate fizica, atat pentru a evita ca aceasta sa ia in greutate, cat si pentru a scapa de kilogramele in plus. Cumpara-i jucarii care sa ii trezeasca interesul si sa o metina activa .

Atentie la ingredientele din mancare

O problema ascunsa, care poate determina luarea in greutate a animalului tau de companie, poate fi si continutul hranei pe care i-o oferi. Verifica atent ingredientele hranei pentru caini si pisici si consulta medicul veterinar care iti va putea spune daca acestea sunt nocive sau nu.

Vizita periodica la medicul veterinar

Pentru a supraveghea greutatea si starea de sanatate a animalului de companie, este recomandat sa vizitezi periodic medicul veterinar. Specialistul va putea realiza eventuale modificari in dieta animalului si va monitoriza evolutia unor potentiale afectiuni declasate de excesul de greutate.

Sursa foto: healthypawspetinsurance.com