Cum impacati un caine cu un copil ?

1/150
label Diverse autorenew 03 Dec 2007, 00:00

Cainele si copilul, faceti prezentarile
Cum probabil ati experimentat deja, un copil si un caine nu devin prieteni nedespartiti din prima secunda, asa cum arata filmele americane. Incidentele pot aparea din orice: catelul, dornic de joaca, va sari la picioarele copilului speriindu-l, iar copilul, necunoscand inca diferenta dintre bine si rau, il va chinui tragandu-l de urechi si de codita. Asta in cel mai bun caz. Pentru ca intelegerea intre cei doi sa fie posibila, incepeti printr-o pregatire serioasa a copilului in ce priveste interactiunea cu un caine, stabilind inca de la inceput cateva reguli de baza. In primul rand un caine nu trebuie lovit, tras de urechi sau de codita, pentru ca un caine musca daca este ranit sau provocat. Plus ca il si doare.
Un caine nu este o jucarie pentru copil
In al doilea rand, cainii aud mai bine decat un om deci tipatul la sau in apropierea cainelui este strict interzis. Afectiunea fata de caine nu se exprima prin pupat sau imbratisat. Invatati-l sa ii ofere mancare ca si recompensa. De asemenea copilul trebuie sa inteleaga ca un caine vine singur la el atunci cand vrea sa se joace si ca trebuie lasat in pace atunci cand mananca sau doarme. Deci in momentul in care cainele pleaca de langa el, copilul nu trebuie sa il urmareasca si sa il sacaie. Daca aveti mai multi copii, invatati-i sa il mangaie pe rand. Altfel catelusul se poate speria si poate musca. Inainte de a se atasa unul de altul, cainele si copilul trebuie sa invete sa se tolereze si sa se respecte reciproc. Desi sunt lucruri destul de greu de invatat la o varsta frageda, ele sunt esentiale pentru a-i ajuta pe cei doi sa se inteleaga intre ei. Si copilul si cainele sunt plini de energie, care se transforma usor in agitatie si care, la randul ei, poate sfarsi cu diverse accidente.
Unde se trage linia intre copil si caine?
Intre doua si zece luni catelusilor le ies dintii. Acest lucru alimenteaza starea de nervozitate. Daca la acest lucru adaugam si necesitatea lor de a roade diverse lucruri, in aceasta perioada, inclusiv degete, ne ramane doar posibilitatea sa educam copilul sa-si tina degetelele la distanta. Un truc eficient pentru aceasta problema este sa invatati copilul sa stea un pic mai sus fata de caine atunci cand intra in contact cu acesta pentru a fi mai putin accesibil dintisorilor. Un alt secret este sa il invatati sa ii dea jucarii cainelui sa se joace atunci cand devine agitat. Dar in acest din urma caz, interveniti dumneavoastra distragand atentia cainelui aruncadu-i o jucarie si dandu-i altceva de facut copilului, pentru a nu se certa din cauza jucariilor.
Impuneti o conduita anume pentru copil fata de caine
Un alt lucru important este sa il invatati pe copil sa reactioneze cu calm atunci cand cainele incepe sa il prinda cu dintisorii si sa nu se sperie. Ideal ar fi sa reuseasca sa stea nemiscat si sa il ignore. Cainele se va plictisi repede cautand altceva de facut sau ii puteti distrage chiar dumneavoastra atentia, aruncandu-i o jucarie. Din pacate cainii nu-si dau seama cand un copil il impinge si fuge pentru ca e speriat si, considerand ca face parte din joaca, il va urmari speriindu-l si mai tare. De aceea cel mai bine este sa fie ignorat.
Schimbati rolurile
Pentru a ajuta un copil sa inteleaga mai bine ce inseamna un caine si a nu exista riscul sa se plictiseasca de el in cateva saptamani, folositi urmatoarea metoda: incepeti sa il intrebati cum s-ar simti el daca ar fi pus in situatii similare cu ale cainelui: daca ar fi lasat fara mancare, daca ar fi tras de urechi samd. Astfel, usor usor, copilul va intelege ca un caine este altceva decat o noua jucarie. Dar cel mai important lucru este sa nu ii lasati impreuna nesupravegheati. Acest lucru inseamna o programare riguroasa a activitatilor si mai ales de o buna impartire a atributiilor intre toti membrii familiei. Rugati si prietenii sa va ajute in caz de nevoie. Atentie si la comportamentul dumneavoastra fata de caine. Copii invata, prin puterea exemplului, imitand coportamentul adultilor.