Cei care au avut sau au iepuri stiu insa ca este extrem de dificil de ingrijit, avand in vedere ca nu este un animal domestic, ci poate fi cel mult obisnuit cu conditiile de captivitate.
Pentru a metine urechiatul cat de cat fericit (dar si pentru a-l impaca cu toti membrii familiei), trebuie tinut cont de unele reguli.
Primul lucru care trebuie luat in considerare este natura iepurilor: acestia sunt in genere jucausi si extrem de activi, sunt sociabili si formeaza legaturi stranse cu membrii familiei. Daca esti genul de om foarte ocupat sau membrii familiei nu pot avea grija de iepurasi cat esti plecat, e bine sa iti iei doua exemplare. Atentie insa: doi masculi se vor lupta mereu, iar cu o pereche de iepuri mascul-femela ai sanse sa faci curand o ferma intreaga de iepuri. Doua femele se pot intelege bine insa, daca le pui in acelasi loc.
Ca sa tii iepuri in casa (in apartamente, mai ales) ai nevoie de o cusca cu un asternut special, un adapost, vas pentru mancare si sticla cu apa.
Alimentatia iepurelui este un alt aspect important: da, iepurii mananca morcovi, insa nu sunt de baza in dieta lor. Iepurii au nevoie de o alimentatie bogata in fibre, pentru a-si mentine sanatos sistemul digestiv. Asta inseamna ca au nevoie de multa iarba sau de fan, dar si de fructe proaspete, legume, flori, radacini si morcovi. Exista si mancare speciala pentru iepuri care poate fi luata din comert, insa este bine sa nu faceti schimbari drastice in regimul alimentar.
Pentru ca dintii din fata ai iepurilor cresc in continuu, indiferent de ce ii dati sa manance, e bine sa ii puneti in cusca si o bucata de lemn pe care o va rontai cu placere din cand in cand, pentru a-si toci dantura. Veti observa ca, dupa un timp, nu mai ramane nimic din ea si trebuie inlocuita.
Iepurii sunt, in genere, animale sociabile, insa nu le place prea mult sa fie manipulate. Pot fi obisnuiti de mici cu luatul in brate sau cu mangaierile usoara si pot accepta, cu timpul, sa fie manipulati. Insa e bine totusi sa nu ii ridicati brusc, cu forta, pentru ca se pot enerva si pot musca (atentie, au dinti puternici!). E bine sa incepeti orice contact cu o dovada de bunavointa: sa le dati ceva de mancare, in mana si sa ii mangaiati usor. Nu ii luati de urechi niciodata, nimanui nu i-ar placea un astfel de tratament.
Iepurele poate fi dresat sa isi faca nevoile intr-un anumit loc, insa numai cu multa rabdare si cu multe recompense, nu este la fel de usor de dresat ca un caine sau o pisica.
Urechiatul trebuie dus din cand in cand si la veterinar, care poate spune daca este sanatos sau nu si trebuie vaccinat anual, pentru ca poate dezvolta infectii letale. O mare importanta trebuie acordata igienei, pentru ca iepurele trebuie ferit de probleme ale pielii, dar si de paraziti. Problemele de sanatate se manifesta prin schimbarea comportamentului, lipsa de activitate, schimbari de dispozitie si de apetit.
Iepurele trebuie sa fie spalat din cand in cand, pentru ca se murdareste, iar blanita trebuie scurtata atunci cand este prea mare.